Το μεσημεριανό οικογενειακό τραπέζι: πόσο σημαντικό είναι να τρώτε όλοι μαζί;

Το οικογενειακό τραπέζι και η σημασία του.

Μαρίνα Μόσχα
Το μεσημεριανό οικογενειακό τραπέζι: πόσο σημαντικό είναι να τρώτε όλοι μαζί;

Το οικογενειακό τραπέζι προάγει την υγεία των παιδιών

Bigstock

Το οικογενειακό τραπέζι όπου όλη η οικογένεια μαζεύεται για να απολαύσει το φαγητό της αποτελεί έναν τρόπο να έρθουν τα μέλη της πιο κοντά, να συζητήσουν για διάφορα θέματα, να γελάσουν… Αν το συνηθίζατε στην δική σας οικογένεια, τότε σίγουρα θα έχετε όμορφες και γλυκιές αναμνήσεις.

oikogeneiako-trapezi.jpg

Πόσο σημαντικό είναι να τρώτε όλοι μαζί;

Όπως θα δείτε και παρακάτω είναι αρκετοί οι λόγοι για να εντάξετε αυτή την όμορφη συνήθεια.

  • Μαθαίνουν τα παιδιά επικοινωνιακές δεξιότητες: Ένας όμορφος τρόπος να μάθετε στα παιδιά σας την ευγένεια, κανόνες καλής συμπεριφοράς, την υπομονή, το μοίρασμα…
  • Μαθαίνουν τα παιδιά έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής: Εάν και εφόσον φυσικά ακολουθείτε και εσείς έναν πιο σωστό τρόπο στο μαγείρεμα των φαγητών σας.
  • Δημιουργεί την αίσθηση του «ανήκειν»: Πόσο όμορφη εικόνα με όλη την οικογένεια μαζεμένη. Και πόσο ενδυναμώνεται ο δεσμός ανάμεσα στα μέλη της καθώς μέσα από τους διαλόγους κατανοεί ο ένας καλύτερα τον άλλον.
  • Ανταλλάσσετε ο καθένας τη δική του καθημερινότητα: Όταν καθόμαστε γύρω από το οικογενειακό τραπέζι είναι εύκολο να μιλήσουμε χωρίς εντάσεις και να μοιραστούμε την καθημερινότητά μας, κάτι που βοηθάει στο χτίσιμο μιας καλής σχέσης με τα παιδιά αλλά και το ζευγάρι επίσης.

Βέβαια, όλα αυτά χρειάζονται μία καλή διάθεση και όχι μία εμμονική προσπάθεια για να βρεθεί όλη η οικογένεια μαζί. Κυρίως με τους σύγχρονους ρυθμούς, όπου ο καθένας έχει διαφορετικό ωράριο, αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία. Σκεφτείτε λοιπόν ότι εάν δεν είναι εφικτό να μαζεύεστε γύρω από το τραπέζι σε καθημερινή βάση, μήπως μία φορά την εβδομάδα, παράδειγμα τις Κυριακές να είναι πιο εύκολο. Αν υπάρχουν και διατροφικές ιδιαιτερότητες, ίσως θα μπορούσατε να σχεδιάσετε όλοι μαζί το τι θα φάτε την επόμενη Κυριακή, ώστε να συμμετέχετε όλοι και να μην υπάρχουν εντάσεις λόγω του τι τρώει και τι όχι ο καθένας…

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved