Τσικνοπέμπτη: Τρεις εύκολες σως για ψητό κοτόπουλο (στήθος και παϊδάκια)

  • Σως μελιού
  • Σως γιαουρτιού
  • Κρεμώδης σως σκόρδου με μανιτάρια
Τσικνοπέμπτη: Τρεις εύκολες σως για ψητό κοτόπουλο (στήθος και παϊδάκια)

Τσικνοπέμπτη αύριο και πολύς κόσμος θα τιμήσει το έθιμο τρώγοντας κρέας.

Γιορτάζεται 11 ημέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα, και αποτελεί μια ημέρα προετοιμασίας για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα.

Ο λόγος που γίνεται ημέρα Πέμπτη είναι γιατί η ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής.

sause gia kotopoulo1

φώτο: Unsplash / Victoria Shes

Τσικνοπέμπτη στο σπίτι

Για όσους επιλέξουν να γιορτάσουν την Τσικνοπέμπτη στο σπίτι, ψήνοντας στο φούρνο ή στο μπαλκόνι, σας προτείνουμε να συνοδεύσετε το ψητό κοτόπουλο με μία από τις παρακάτω σως.

Σως μελιού

Ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτετε 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και σοτάρετε μέχρι να μυρίσουν, 1 με 2 λεπτά. Ρίχνετε 1/2 φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (από 4 μεγάλα λεμόνια) και 1/2 φλιτζάνι μέλι και αφήνετε να σιγοβράσει για 3 με 4 λεπτά. Προσθέτετε 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι . Αφήνετε να κρυώσει εντελώς (η σάλτσα θα πήξει ελαφρώς όταν κρυώσει.)

sause gia kotopoulo2

φώτο: Unsplash / Victoria Shes

Σως γιαουρτιού

Σε ένα μπολ ρίχνετε 1 φλιτζάνι πλήρες γιαούρτι , 1/4 φλιτζάνι μέλι και 1/4 φλιτζάνι μουστάρδα Dijon και χτυπάτε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Κρεμώδης σως σκόρδου με μανιτάρια

Ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνετε μέσα 225 γρ. μανιτάρια κρεμίνι κομμένα σε λεπτές φέτες και σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν, 8 έως 9 λεπτά. Προσθέτετε 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και σοτάρετε μέχρι να μυρίσουν και στη συνέχεια 2 φλιτζάνια παχύρρευστη κρέμα γάλακτος αφήνοντας να σιγοβράσει η σως. Μόλις μειωθεί στο μισό καιείναι αρκετά παχύρρευστη, αλατοπιπερώνετε και είναι έτοιμη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved