#CottonCandyDay: Πώς μπορείτε να φτιάξετε μαλλί της γριάς στο σπίτι

Για όσους δεν το γνωρίζουν, σήμερα η μέρα είναι αφιερωμένη στο μαλλί της γριάς , ένα ιδιαίτερα δημοφιλές ζαχαρωτό που λατρεύουν τα παιδιά.

#CottonCandyDay: Πώς μπορείτε να φτιάξετε μαλλί της γριάς στο σπίτι

Το μαλλί της γριάς , γνωστό στο εξωτερικό ως cotton candy, έχει μακρά ιστορία.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη, τον 18ο αιώνα. Ήταν πολύ ακριβό και μόνο για λίγους, γιατί η παρασκευή του γινόταν με το χέρι.

Το «μαλλί της γριάς» έγινε προσιτό σε κάθε βαλάντιο, όταν πέρασε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Στο Νάσβιλ του Τενεσί, ο οδοντίατρος Γουίλιαμ Μόρισον και ο ζαχαροπλάστης Τζον Γουόρτον κατασκεύασαν, το 1897, το πρώτο μηχάνημα για την παρασκευή του. Το παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία στην Διεθνή Έκθεση του Αγίου Λουδοβίκου (Σεντ Λούις), το 1904, τμήμα της οποίας ήταν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες εκείνης της χρονιάς. Η πρώτη αυτόματη μηχανή κατασκευάστηκε το 1972.

Από τότε μέχρι σήμερα, το μαλλί της γριάς παραμένει ένα ζαχαρωτό που τα περισσότερα παιδιά θέλουν να απολαύσουν όταν τους δίνετε η ευκαιρία.Συνήθως το συναντάμε σε μαζικές υπαίθριες εκδηλώσεις (πανηγύρια, καρναβάλια, εκθέσεις βιβλίων, κλπ) και το διαθέτουν πλανόδιοι πωλητές.

malli tis grias

Από τι φτιάχνεται

Αποτελείται από νήματα ζάχαρης και κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο μεγάλος όγκος του. Έχει λευκό χρώμα (εξ ου και «μαλλί της γριάς»), αλλά με την προσθήκη χρωστικών ουσιών μπορεί να αποκτήσει κι άλλο χρώμα. Παρασκευάζεται από ζάχαρη, η οποία λιώνει σε ειδικό δοχείο και με φυγοκέντριση δημιουργούνται νήματα τα οποία τυλίγονται γύρω από ένα καλαμάκι. Ποσότητα 5-6 γραμμαρίων κρυσταλλικής ζάχαρης θερμαίνονται ως το σημείο τήξεως στους 150οC και κατόπιν με φυγοκέντριση απομακρύνονται από το κέντρο της συσκευής μέσα από μικρές τρύπες που έχει το περιστρεφόμενο δοχείο. Κατά την απομάκρυνση δημιουργούνται ίνες, οι οποίες πλέκονται γύρω από το καλαμάκι.

Ημέρα αφιερωμένη στο μαλλί της γριάς

Στην Αμερική, η 7η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στο μαλλί της γριάς. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από οδοντιάτρους αρκετά χρόνια πριν. Το μαλλί της γριάς είναι πολύ δημοφιλές σε όλον τον κόσμο, η ονομασία του όμως διαφέρει ανά χώρα ή και περιοχή. Για παράδειγμα στην Γαλλία, είναι γνωστό σαν "barbe à papa", δηλαδή η γενειάδα του μπαμπά και στην Αμερική, παλιά λεγόταν "το νήμα των νεράιδων".
Το μεγαλύτερο μαλλί της γριάς στον κόσμο φτιάχτηκε το 2009 και τα νήματα ζάχαρης που περιείχε, είχαν μήκος 1.400 μέτρα!

Αν θέλετε κι εσείς να απολαύσετε λόγω της ημέρας, μαλλί της γριάς με τα παιδιά σας, μπορείτε να το φτιάξετε στο σπίτι. Δεν είναι η πιο εύκολη διαδικασία, όμως με λίγη προσοχή θα τα καταφέρετε, παρακολουθώντας και το σχετικό βίντεο.






Αν δεν έχετε εγκαταλείψει την προσπάθεια δείτε κι αυτό το βίντεο:




Φυσικά υπάρχει η εναλλακτική να αγοράσετε μαλλί της γριάς, κάνοντας μια βόλτα σε ένα πάρκο ψυχαγωγίας.

Με πληροφορίες από sansimera.gr, el.wikipedia.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved