Πώς θα κόψετε τις κακές συνήθειες στα παιδιά σας

Τα παιδιά όσο χαριτωμένα και αν είναι, δεν παύουν να έχουν και κάποιες …κακές συνήθειες που αρκετές φορές κάνουν τους γονείς τους να …ντρέπονται ή να προβληματίζονται και τους γύρω τους …να ξινίζουν τα μούτρα τους!

Μαρίνα Μόσχα
Πώς θα κόψετε τις κακές συνήθειες στα παιδιά σας

Ναι, καλά καταλάβατε, μιλάμε για συνήθειες που σκέφτεστε πόσο αξιαγάπητο είναι το αγγελούδι σας από τη μία αλλά και πόσο «σιχαμένο» μπορεί να γίνει από την άλλη όταν για παράδειγμα σκαλίζει τη μύτη του, βγάζει τις μύξες του και αν είναι μικρό αρκετά μπορεί να δοκιμάζει και τη γεύση τους…

Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε…

Πρώτα από όλα, χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας, ότι μπορεί σε εμάς τους μεγάλους να φαίνονται απαράδεκτες αυτές οι παιδικές συνήθειες, για τα παιδιά όμως είναι κάτι φυσιολογικό που μάλιστα, αρκετές φορές τους δίνει και διέξοδο σε πιθανή ένταση και που αισθάνονται. Δεν είναι ακόμη οικεία με τους ηθικούς και κοινωνικούς κώδικες των μεγάλων, ούτε και έχουν μάθει ακόμη πως «πρέπει» να φέρονται. Άρα, με το να μπαίνουμε στη διαδικασία να τα μαλώνουμε, δεν κερδίζουμε τίποτα απολύτως, ίσα ίσα μάλιστα μπορεί να ενισχύσουμε τη συμπεριφορά τους αντιδραστικά.

Μάλιστα, για να είμαστε και απόλυτα ειλικρινείς, δεν έχουν μόνο τα παιδιά τέτοιους είδους συνήθειες. Φαντάζομαι πως θα έχετε δει σταματημένοι στο φανάρι τους οδηγούς άλλων αυτοκινήτων που …σκαλίζουν τη μύτη τους, μπορεί να το κάνετε και εσείς επίσης! Άλλωστε, είναι οι παιδικές συνήθειες που απλά ενώ μεγαλώνουμε και ενηλικιωνόμαστε, τις …κουβαλάμε μαζί μας!

Κακή συνήθεια παιδιού: Μύξες που τρέχουν

Έχετε όμορφα χαρτομάντηλα δίπλα στο παιδί σας και μάθετέ το να φυσάει τη μύτη του. Δείξτε του πόσο ανακουφιστικό είναι αυτό, αλλά και πόσο άσχημο μπορεί να φαίνεται… Ενθαρρύνετέ το να το κάνει και επιβραβεύσετε το!

Κακή συνήθεια παιδιού: Το σκάλισμα της μύτης

Παρόμοια αντιμετώπιση με την προηγούμενη, με τη διαφορά ότι τους δίνει και ευχαρίστηση. Μπορείτε λοιπόν να του εξηγήσετε ήρεμα, πως όταν βάζει τα δακτυλάκια στη μυτούλα του και ψάχνει τους …θησαυρούς της, μπορεί να μολυνθεί, εφόσον τα χεράκια του έχουν μικρόβια. Μπορεί αν θέλει να το κάνει – σε περίπτωση που κάτι το ενοχλεί με ένα χαρτομάντηλο ή αν την νιώθει στεγνή, βάλτε του λίγη βαζελίνη. Επίσης, δείξτε του μπροστά στον καθρέφτη πόσο άσχημο είναι αλλά ρωτήστε το κιόλας αν θα του άρεσε να το κάνετε εσείς ή οι φίλοι του και μετά να το αγγίζουν με τα δακτυλάκια αυτά! Προσέξτε μόνο μην το παρακάνετε, για να μην του μεταδώσετε την εντύπωση ότι τα χέρια είναι γεμάτα μικρόβια κλπ και το βάλετε σε μία καταναγκαστική συμπεριφορά πλυσίματος.

paidi skalizei miti 1

Κακή συνήθεια παιδιού: Βήχας και φτέρνισμα

Είναι και ο τρόπος μετάδοσης μικροβίων που κάνει το μικρό σας να έρχεται άρρωστο από τον παιδικό, το νήπιο ή το σχολείο κάθε λίγο. Εξηγήστε του και πάλι τις συνέπειες αλλά και πόσο άσχημα φαίνεται. Φροντίστε να του δείξετε πως θα βάζει το χέρι του μπροστά στο στόμα ή ένα χαρτομάντηλο ή θα στρέψει το προσωπάκι στον αγκώνα του, είτε θέλει να βήξει είτε να φτερνιστεί. Μάλιστα, αν είναι μικρό, θα το δει και ως παιχνίδι και θα το υιοθετήσει σχετικά εύκολα.

Κακή συνήθεια παιδιού: Τρώει τα νύχια του

Συνήθως η ονυχοφαγία μαρτυρά ένταση, άγχος, αμηχανία, ανία.. Αν δεν είναι κάτι παροδικό και βλέπεται πως το συνεχίζει έντονα, αναζητήστε παιδοψυχολόγο. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια βερνίκια νυχιών με άσχημη γεύση που υπάρχουν γι αυτό το λόγο. Βέβαια, εννοείτε ότι χρειάζεται να προσέχετε την υγιεινή του, να του κόβετε τα νύχια και να τα διατηρείτε χωρίς παρανυχίδες εφόσον κάπως έτσι μπορεί να ξεκινήσει αυτή η συνήθεια…

Κακή συνήθεια παιδιού: Αγγίζει τα γεννητικά του όργανα

Το κάνουν τα πιο μικρά παιδιά συχνά, κυρίως τα αγόρια και κάποιες φορές το συνεχίζουν ενώ πηγαίνουν σχολείο. Είναι μία φυσιολογική συμπεριφορά, παρά την αμηχανία που προξενεί σε εσάς και στους γύρω του. Μπορείτε όμως να του πείτε όταν όμως βρίσκεται στη νηπιακή και σχολική ηλικία, ότι μπορεί να αγγίζει τον εαυτό του αλλά όταν είναι μόνο του, στο δωμάτιό του για παράδειγμα. Ρωτήστε επίσης μήπως νιώθει κάποια ενόχληση και χρειάζεται να το δει ο παιδίατρος.

Κακή συνήθεια παιδιού: Παιδικός αυνανισμός

Όταν είναι πολύ μικρό και βλέπετε ότι το κάνει παρουσία άλλων, προσπαθήστε να του τραβήξετε την προσοχή. ΑΝ είναι λίγο πιο μεγάλο και καταλαβαίνει, όπως και με το άγγιγμα των γεννητικών οργάνων, του λέτε πως είναι κάτι που θα το κάνει ενώ είναι μόνο του στο δωμάτιό του ή στο μπάνιο. Είναι μία πράξη φυσιολογική για το παιδί που μαθαίνει να εξερευνά το σώμα του και του δίνει ευχαρίστηση. Προσοχή όμως, μην το κάνετε να αισθανθεί πως κάνει κάτι που δεν πρέπει και ντραπεί, θεωρώντας πως η ευχαρίστηση που έρχεται από αυτό το σημείο του σώματος είναι κάτι «κακό».

Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες παιδικές συνήθειες ενώ υπάρχουν δεκάδες άλλες. Αυτό που χρειάζεται να έχετε στο μυαλό σας είναι πως εξαρτάται από εσάς να την σταματήσει ή όχι, ανάλογα πως το αντιμετωπίζετε. Χρειάζεται να έχετε υπομονή, όσο και αν τη νιώθετε να εξαντλείτε πολλές φορές, να του εξηγείτε «τι και πως» με απλά λογάκια, χωρίς ιδιαίτερες φανφάρες αλλά ούτε και να χρησιμοποιείτε «φοβιστικούς» ή προσβλητικούς τρόπους για να σταματήσει τη συνήθειά του. Αντίθετα, ενθαρρύνετέ το είτε με όμορφα λόγια είτε με μία επιβράβευση. Θα δείτε την θετική του ανταπόκριση αν ασχοληθείτε μαζί του με γλυκό και ήπιο τρόπο, άλλωστε, μην ξεχνάτε πως το κάθε παιδί θέλει να ευχαριστήσει το γονιό – Θεό του!

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved