Κατσικίσιο γάλα και παιδί: Σύγχρονη τάση της μόδας ή αληθινή θρεπτική αξία;

Η διαφήμιση του κατσικίσιου γάλακτος για τα παιδιά ως εναλλακτική πρόταση, γίνεται όλο και πιο συχνή σήμερα στα μαζικά μέσα επικοινωνίας και στα κοινωνικά δίκτυα, γεγονός που βάζει τους γονείς στο δίλημμα αν πρέπει ή όχι να το δώσουν στα παιδιά τους.

Κατσικίσιο γάλα και παιδί: Σύγχρονη τάση της μόδας ή αληθινή θρεπτική αξία;

Ταυτόχρονα, δεδομένα για τους κινδύνους της χρήσης του αγελαδινού γάλακτος έρχονται στο φως, καθώς ευθύνεται συχνά για την εμφάνιση Αλλεργιών στο Γάλα της Αγελάδας (ΑΓΑ).

Έχει πλεονεκτήματα το κατσικίσιο γάλα και τα προϊόντα του;

Όσοι υποστηρίζουν τη χρήση του κατσικίσιου γάλακτος ως μια πιο υγιεινή επιλογή για τα παιδιά, στηρίζονται κυρίως στα παρακάτω πλεονεκτήματα, τα οποία όμως θα πρέπει να είναι υπό σκέψη:

  • Εμφανίζονται λιγότερες αλλεργίες στα παιδιά που το καταναλώνουν.
  • Είναι φθηνά προϊόντα και οι καταναλωτές τα βρίσκουν εύκολα στο εμπόριο.
  • Χρησιμοποιούνται πάρα πολύ στη βιομηχανία παραγωγής έτοιμου φαγητού, ενώ συχνά μπορεί να μην αναγράφονται καν στις ετικέτες των συστατικών του προϊόντος.
  • Είναι πιο εύκολο στην πέψη του.
  • Είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά, όπως πρωτεΐνες και ασβέστιο.

Παρά το γεγονός πως υπάρχει μία τάση που υποστηρίζει πως βοηθά τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα, γεγονός που μπορεί να τα ωφελεί λόγω της υψηλής συγκέντρωσης βιταμινών και ιχνοστοιχείων (ασβέστιο, βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κτλ.), δεν έχει αποδειχτεί η άποψη αυτή επιστημονικά.

KATSIKISIO GALA STA PAIDIA 1

Υπάρχουν κίνδυνοι από την κατανάλωση κατσικίσιου γάλακτος;

Στην περίπτωση που πρόκειται για μη τροποποιημένο κατσικίσιο γάλα, υπάρχουν κίνδυνοι σοβαρών επιπτώσεων στα παιδιά και κυρίως στα βρέφη, καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών.

Ταυτόχρονα έχει μικρή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, μόλις 6 μg ανά λίτρο, σε σύγκριση με το μητρικό γάλα που περιέχει 50 μg ανά λίτρο, την ίδια στιγμή που τα βρέφη 0-6 μηνών έχουν ανάγκη 65μg φυλλικού οξέος την ημέρα. Έτσι, η έλλειψη επαρκούς ποσότητας φυλλικού οξέος οδηγεί στην εμφάνιση αναιμίας.

Επιπλέον, δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά πως προκαλεί λιγότερες ή πιο ήπιας μορφής αλλεργίες σε σχέση με το αγελαδινό. Παρά το γεγονός πως τα δύο είδη περιέχουν διαφορετικές ομάδες πρωτεϊνών, όπως καζεΐνη και ορολευκωματίνες, είναι όλες τους εξίσου αλλεργιογόνες, ανάλογα με την προέλευση του γάλακτος.

Ωστόσο ο «κανόνας» λέει πως εάν ένα άτομο είναι αλλεργικό στο κατσικίσιο γάλα, δεν είναι αλλεργικό στο αγελαδινό, τη στιγμή που το αντίθετο μπορεί πολύ συχνά να συμβεί! Για το λόγο αυτό, εάν κάποιος είναι αλλεργικός στο κατσικίσιο γάλα μπορεί να καταναλώσει προϊόντα αγελαδινού, σε αντίθεση με ένα άτομο αλλεργικό στο αγελαδινό γάλα που θα εμφανίσει αλλεργία και στο κατσικίσιο και τα προϊόντα του.

KATSIKISIO GALA STA PAIDIA 2

Μπορεί να αντικαταστήσει το αγελαδινό γάλα;

Παρά το γεγονός πως το κατσικίσιο γάλα για δεκαετίες αποτελούσε την καλύτερη επιλογή στα παιδιά που εμφάνιζαν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, σήμερα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως το κατσικίσιο δεν μπορεί να αντικαταστήσει το αγελαδινό, καθώς μπορούν να εμφανιστούν σοβαρές αλλεργίες και στο κατσικίσιο.

Συχνά, παιδιά που έχουν αντισώματα για τις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος παράγουν επίσης αντισώματα και για τις πρωτεΐνες του κατσικίσιου. Έτσι, η επιστημονική κοινότητα συστήνει πλέον μόνο ειδικής σύστασης γάλα στις περιπτώσεις παιδιών με αλλεργία ΑΓΑ, που έχει όλες τις προϋποθέσεις και κρίνεται ως υποαλλεργικό.

Χαρακτηριστικά αλλεργίας στο αγελαδινό σε σύγκριση με το κατσικίσιο.

  • Η αλλεργία στο κατσικίσιο εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά μία μικρή μόνο ποσότητα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπτώσεις.
  • Αλλεργία στο κατσικίσιο γάλα είναι απίθανο να εμφανιστεί στα βρέφη, αφού έτσι κι αλλιώς δεν περιέχεται στη διατροφή τους.

Πως να κάνετε την τελική επιλογή: κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα;

Οι γονείς θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το γάλα που δίνετε στο παιδί και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου σας. Ο λόγος είναι πως το κατσικίσιο γάλα μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές μορφές αλλεργίας, τέτοιες που ακόμη και μια ελάχιστη ποσότητα κατσικίσιου γάλακτος να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για το παιδί.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

Διαβάστε επίσης:

Είναι το κατσικίσιο γάλα ασφαλές για το μωρό σας;

Τι γάλα να δώσω στο μωρό: Βιολογικό κατσικίσιο ή αγελαδινό;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved