Γιατί αρρωσταίνουν συχνά τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό;

  • Η πρώτος δύσκολος χειμώνας στον παιδικό σταθμό
  • Το ανοσοποιητικό του παιδιού δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο
  • 12 φορες μπορεί να αρρωστήσει ένα παιδί μέσα στον χρόνο
Μαριαλένα Κυριακάκου
Γιατί αρρωσταίνουν συχνά τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό;
Photo by BBC Creative on Unsplash

Η πρώτος δύσκολος χειμώνας στον παιδικό σταθμό

Είναι η πρώτη χρονιά που το παιδί σας πηγαίνει στον παιδικό σταθμό και σίγουρα ως μαμά έχετε ακούσει για τις δυσκολίες και την αυξημένη συχνότητα των ιώσεων, ειδικά αυτή την περίοδο. Πράγματι η πρώτη χρονιά στον παιδικό σταθμό μπορεί να ταλαιπωρήσει τόσο τον μικρό ασθενή όσο και τους γονείς, οι οποίοι πολύ συχνά και βλέποντας το μικρό να κολλάει τη μία ίωση μετά την άλλη, ανησυχούν για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού του συστήματος καθώς φοβούνται πως η άμυνα του παιδιού είναι μειωμένη.

Προετοιμαστείτε

Σε γενικές γραμμές οι γονείς μετά τους πρώτους μήνες ζωής θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο εκδήλωσης ιώσεων, καθώς πλέον το παιδί δεν έχει στο μέγιστο βαθμό τα αντισώματα που παίρνει από τη μητέρα του, ενώ ακόμη το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο. Είναι χαρακτηριστικό πως τα μικρά παιδιά μπορεί να εκδηλώνουν ακόμη και 12 περιστατικά ιώσεων, συμπεριλαμβανομένων των περιστατικών γαστρεντερίτιδας, μέσα στο χρόνο.

ioseis ston paidiko stathmo 2

Photo by Rashid Sadykov on Unsplash

Η αλήθεια είναι πως ο παιδικός σταθμός και γενικότερα οποιοσδήποτε κλειστός χώρος με μεγάλο αριθμό ατόμων και παραμονή πολλών ωρών, αποτελεί σημείο «συγκέντρωσης» πληθώρας παθογόνων μικροοργανισμών, στους οποίους εκτίθενται τα μικρά παιδιά και είναι δύσκολο έως αναπόφευκτο πολλές φορές να μην κολλήσουν. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί και η επίδραση των εποχών, καθώς ο χειμώνας αυξάνει σημαντικά τη συχνότητα των ιώσεων, συνήθως λόγω ανεπάρκειας σωστού αερισμού των αιθουσών και ανακύκλωσης του υπάρχοντος παθογόνου αέρα. Οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν με την πρώτη εκδήλωση συμπτωμάτων και να υποβάλλουν το παιδί σε αμέτρητους εργαστηριακούς ελέγχους, χωρίς την καθοδήγηση του παιδιάτρου. Παράλληλα, καλό είναι να αποφεύγεται η χορήγηση σκευασμάτων βιταμινών και λοιπών ιχνοστοιχείων, εάν ο παιδίατρος δεν το υποδείξει, ενώ συνίσταται οι γονείς να φροντίζουν ιδιαίτερα την διατροφή των παιδιών, ώστε να προσλαμβάνουν όλα εκείνα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται και συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ο παιδίατρος να συστήσει συμπληρώματα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού. Να τονίσουμε εδώ πως οι αντιβιώσεις δεν δίνονται «προληπτικά» ούτε αποτρέπουν τη συχνή ή επαναλαμβανόμενη νόσηση του παιδιού από ιώσεις.

Όσο περνούν τα χρόνια το ανοσοποιητικό του παιδιού ισχυροποιείται οπότε τα περιστατικά ιώσεων μειώνονται αισθητά.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved