Μόνο το 5% των γυναικών γεννά την πιθανή ημερομηνία τοκετού

  • Η αλήθεια για τις πιθανές ημερομηνίες τοκετού
  • Στοιχηματίστε στο απρόβλεπτο
  • Το παιχνίδι του "Ραντεβού"
  • Νωρίτερα από το αναμενόμενο
  • Περιμένοντας να γεννήσετε
Μόνο το 5% των γυναικών γεννά την πιθανή ημερομηνία τοκετού
Bigstock

Στοιχηματίστε στο απρόβλεπτο

Μπορεί στην καθημερινότητά σας να έχετε συνηθίσει να τηρείτε προθεσμίες, όμως στην περίπτωση της εγκυμοσύνης και του τοκετού, μπορεί να μην συμβεί το ίδιο μιας και ένας τοκετός είναι απρόβλεπτος.

Σίγουρα ο γιατρός σας θα πρέπει να σας δώσει μια πιθανή ημερομηνία τοκετού και αυτό για να προσδιορίσει όσο το δυνατόν ακριβέστερα, το πότε θα γεννήσετε ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις τη σωστή στιγμή. «Ή Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (ΠΗΤ), διευκολύνει τον μαιευτήρα σας να δει ότι το μωρό σας μεγαλώνει σωστά», εξηγεί η παθολόγος Joanne Stone, M.D., συν-συγγραφέας του Pregnancy for Dummies.

pithani hmerominia toketou 1

Το παιχνίδι του "Ραντεβού"

Για να βρει ο γιατρός σας την ημερομηνία τοκετού σας, θα πρέπει να γνωρίζει το πότε αδιαθετήσατε για τελευταία φορά ή πότε ήταν πρώτη μέρα της τελευταίας σας περιόδου. Δείτε εδώ το αναλυτικό μας άρθρο, γύρω από την ΠΗΤ που δημοσιεύσαμε πριν μερικές μέρες.

Αν θέλετε να γνωρίζετε ακριβώς το μέγεθος του μωρού σας, το υπερηχογράφημα πρώτου τριμήνου θα σας δείξει το μήκος και το μέγεθος του εμβρύου και του σάκου της κύησης. Σαν μέθοδος είναι πιο αξιόπιστη.

Αλλά ακόμη και αν μάθετε την ακριβή ημερομηνία του τοκετού σας, μην περιμένετε το μωρό σας να εμφανιστεί στο ραντεβού του. Γιατί, με όλα όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κανείς δεν μπορεί να καταλαβαίνει πραγματικά τι προκαλεί τον τοκετό και πότε θα γεννηθεί ένα μωρό. Κάποια μωρά γεννιούνται νωρίτερα, κάποια αργότερα και κάποια πρόωρα.

Περίπου το 80% των μωρών φτάνει περίπου 2 εβδομάδες πριν ή 2 εβδομάδες μετά την πιθανή ημερομηνία τοκετού, ενώ το 11% αυτών, γεννιέται πρόωρα. Ας δούμε αναλυτικά αυτά τα ποσοστά.

Νωρίτερα από το αναμενόμενο

Οι περισσότερες γυναίκες -περίπου το 80% - γεννά μεταξύ της 37ης και της 42ης εβδομάδας. Πού βρίσκεται τότε το άλλο 20%; Περίπου το 11% γεννά πρόωρα. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί μερικές γυναίκες γεννούν πρόωρα.

pithani hmerominia toketou 3

Περιμένοντας να γεννήσετε

Αφού περάσετε την πιθανή ημερομηνία τοκετού σας, μπορεί να αναρωτιέστε εάν το μωρό σας θα έρθει αργότερα από τις 42 εβδομάδες ή μετά. Κανείς δεν ξέρει γιατί ορισμένα μωρά αργούν να έρθουν στον κόσμο. Ωστόσο, το φύλο του μωρού σας θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη: Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα έμβρυα αγοριών είναι πιο πιθανό να υπερβούν την ημερομηνία τοκετού σε σχέση με τα κορίτσια.

Οι γιατροί συνήθως, όταν βλέπουν ότι φτάνει η 42η εβδομάδα και το μωρό δεν έχει γεννηθεί, για να αποφύγουν επιπλοκές και κινδύνους, προγραμματίζουν ραντεβού και προκαλούν τον τοκετό.

Το αν θα γεννήσετε ακριβώς την ημερομηνία του τοκετού σας —ή τις εβδομάδες πριν ή μετά—δεν έχει μεγάλη σημασία μακροπρόθεσμα. Το μόνο που έχει σημασία είναι να έχετε μια ολοκληρωμένη και υγιή κύηση και ένα υγιές μωράκι.

με πληροφορίες από το Parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved