Πρώτα δόντια μωρού: Πότε βγαίνουν και ποια είναι τα συμπτώματα;

Η γκρίνια και τα σάλια είναι τα μοναδικά συμπτώματα;

Πρώτα δόντια μωρού: Πότε βγαίνουν και ποια είναι τα συμπτώματα;

Δεν είναι όμως λίγα τα μωρά που είτε γεννιούνται με δόντια είτε η οδοντοφυΐα τους καθυστερεί σημαντικά. Οι λόγοι είναι συνήθως κληρονομικοί και δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία. Γενικά τα είκοσι συνολικά δοντάκια του παιδιού θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια για να εμφανιστούν.

Τα περισσότερα μωρά υποδέχονται τα πρώτα τους δοντάκια με γκρίνια και πολλά σάλια. Αυτά είναι στην πραγματικότητα τα μόνα συμπτώματα και όχι ο πυρετός, όπως εσφαλμένα πιστεύουν οι περισσότεροι γονείς. Η γκρίνια των μωρών δεν είναι αδικαιολόγητη καθώς η ενόχληση και ο ερεθισμός που νοιώθουν τα κάνουν να διαμαρτύρονται λιγότερο ή περισσότερο έντονα.

Υπάρχουν βεβαίως, και τα τυχερά μωρά που δεν ενοχλούνται καθόλου και απλώς παρουσιάζουν έντονη σιελόρροια. Όποια ταλαιπωρία πάντως και αν υποστείτε να θυμάστε ότι πρόκειται για μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία, η οποία δεν απαιτεί περισσότερες από μερικές ημέρες ( ίσως μήνα) φροντίδας και υπομονής.

Εφοδιαστείτε λοιπόν με αρκετές σαλιάρες και δώστε στο μωράκι σας ασφαλή αντικείμενα ή ειδικά λαστιχένια παιχνιδάκια που προορίζονται για την περίοδο της οδοντοφυΐας και αφήστε το να δαγκώνει και να μασουλάει.

Δοκιμάστε επίσης να τρίψετε με το δάχτυλό σας τα ερεθισμένα του ούλα και καταφύγετε σε φάρμακα ή σε παυσίπονα μόνο αν το πρόβλημα είναι έντονο και αφού έρθετε σε συνεννόηση με το γιατρό σας.

Εάν παρατηρήσετε πως η ενόχληση και οι διαμαρτυρίες του μωρού είναι παρατεταμένες χωρίς να εμφανίζεται τελικά το δοντάκι, ψάξτε για κάποια μελανή διόγκωση στα ούλα του. Συνήθως πρόκειται για έγκλειστο δόντι που δυσκολεύεται και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να βγει.

Ο παιδίατρός σας θα κρίνει εάν και πότε θα πρέπει να επισκεφτείτε οδοντίατρο γι’ αυτό το θέμα.

Photo: CafeMom

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved