Τα πρώτα δόντια του μωρού: Δώστε σημασία στα συμπτώματα

Τα πρώτα δόντια ενός παιδιού μπορεί να ανατείλουν στην ηλικία των 5-6 μηνών. Ωστόσο, πιο συνηθισμένη είναι η εμφάνισή τους στο διάστημα μεταξύ 8 και 12 μηνών. 

Τα πρώτα δόντια του μωρού: Δώστε σημασία στα συμπτώματα

Και μπορεί η διαδικασία της οδοντοφυΐας να αποτελεί ένδειξη υγιούς ανάπτυξης του μωρού, όμως, χαρακτηρίζεται από κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα, όπως ο πυρετός ή η διάρροια, που προκαλούν έντονη ανησυχία στους γονείς. Και είναι τα σημάδια αυτά που όλοι οι γονείς θα πρέπει να δώσουν σημασία και να μην τα αγνοήσουν, αποδίδοντας από μόνοι ότι πυρετός = δόντια και πάει λέγοντας. Γιατί, αυτά ακριβώς τα συμπτώματα, στην πραγματικότητα μπορεί να συγκαλύψουν ένα πρόβλημα που ενδεχομένως να ταλαιπωρεί το παιδί.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδικής Οδοντιατρικής, οι γονείς θα πρέπει να εστιάζουν την προσοχή τους, κυρίως, στον πυρετό. Όπως, επισημαίνεται από την Ακαδημία, εάν για παράδειγμα το παιδί εμφανίζει πολύ υψηλό πυρετό, δυσανασχετεί πολύ έντονα ή δεν τρώει ή πίνει τίποτα για μέρες, τότε χρειάζεται ο γονέας να δώσει προσοχή.

Ο πυρετός ή μια λοίμωξη δεν συνδέονται απαραίτητα με την ανάπτυξη των νεογιλών δοντιών. Οπότε, οι γονείς πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον παιδίατρο ώστε να σιγουρευτούν ποια είναι η πραγματική αιτία των ενοχλήσεων.

babyfever

Εξάλλου, δεν εκδηλώνουν όλα τα μωρά τα ίδια συμπτώματα κατά την περίοδο της οδοντοφυΐας. Γι αυτό, οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Άλλα μωρά έχουν έντονη σιελόρροια, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν εξανθήματα στο πρόσωπό τους, ενώ άλλα παρουσιάζουν οίδημα και ευαισθησία στα ούλα ή προβλήματα στον ύπνο. Επίσης, αρκετά μωρά δείχνουν ότι δυσανασχετούν λόγω της οδοντοφυΐας τραβώντας τα αφτιά τους ή το δέρμα του προσώπου τους, αρνούνται να φάνε ή να πιούν λόγω του πόνου ή ανεβάζουν δέκατα.

Μάλιστα, όσον αφορά τον πυρετό, φυσιολογική θεωρείται η θερμοκρασία σώματος που δεν ξεπερνά τους 38,3 βαθμούς Κελσίου.

Όπως εξηγεί ο Paul S. Casamassimo, επικεφαλής της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδικής Οδοντιατρικής, τα συμπτώματα που θα εμφανίσει το μωρό, όποια κι αν είναι αυτά, δε διαρκούν συνήθως πάνω από τρεις ημέρες. Αν, όμως επιμένουν, η επίσκεψη στον παιδίατρο επιβάλλεται. Πέραν του υψηλού πυρετού, ανησυχητικά συμπτώματα θεωρούνται επίσης οι πληγές στο στόμα, που δεν υποχωρούν, η παντελής απώλεια της όρεξης και η διάρροια, όταν επιμένει. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον παιδίατρο. Αυτός θα σας καθοδηγήσει και θα δώσει ήπια αναλγητικά στο μωρό, αν κρίνει ότι χρειάζεται.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved