Οστρακιά στα παιδιά: Συμπτώματα, επιπλοκές, θεραπεία

Η οστρακιά (scarlet fever) οφείλεται σε ένα μικρόβιο που λέγεται β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος τη ομάδας Α.

Μαργαρίτα Νικολάου
Οστρακιά στα παιδιά: Συμπτώματα, επιπλοκές, θεραπεία
Bigstock

Τι είναι η οστρακιά;

Όπως αναφέρει και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, η οστρακιά είναι μια λοίμωξη που οφείλεται στο βακτήριο στρεπτόκοκκος (β-αιμολυτικός της ομάδας Α). Μεταδίδεται με τις εκκρίσεις του φάρυγγα και της μύτης μέσα από τον βήχα ή το φτέρνισμα ενός ανθρώπου. Όταν το βακτήριο αυτό εισέλθει στον οργανισμό του παιδιού, παράγει μια τοξίνη η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση του χαρακτηριστικού εξανθήματος της οστρακιάς.

Τι προκαλεί οστρακιά;

Συμπτώματα οστρακιάς;

Τα πρώτασύμπτωματα που εμφανίζονται σε ένα παιδί είναι ο πόνος στο λαιμό και ο πυρετός, ενώ μπορούν να συνυπάρχουν διογκωμένοι λεμφαδένες στον λαιμό, πονοκέφαλος ή και γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Πρόκειται για την τυπική εικόνα της οξείας πυώδους αμυγδαλίτιδας.

Μετά από 2 ημέρες εμφανίζεται το χαρακτηριστικό εξάνθημα με τις μικρές κόκκινες κηλίδες που στην αφή δίνουν την αίσθηση βελούδινης επιφάνειας. Το εξάνθημα ξεκινάει από το πρόσωπο αφήνοντας ανεπηρέαστη την περιοχή γύρω από το στόμα και επεκτείνεται στον λαιμό, στον κορμό, στα χέρια και στα πόδια. Ορισμένες φορές το εξάνθημα προκαλεί φαγούρα. Η γλώσσα του παιδιού συνήθως γίνεται κόκκινη και έχει την υφή του φλοιού φράουλας. Στις επόμενες ημέρες το εξάνθημα αρχίζει να υποχωρεί ενώ το δέρμα μπορεί να ξεφλουδίσει.

Χρόνος επώασης οστρακιάς

Όπως αναφέρεται στη wikipedia.org η επώαση της νόσου διαρκεί από 24 ώρες μέχρι 4 ημέρες και πολύ σπάνια ως επτά. Ωστόσο έχουν περιγραφεί και κρούσματα όπου η επώαση είχε μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά και πολύ μικρότερη, δηλαδή κράτησε μόνο μερικές ώρες, και αυτό στις βαριές μορφές.

Πότε μεταδίδει το μικρόβιο το άρρωστο παιδί με οστρακιά;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω το άρρωστο παιδί από τη στιγμή που νοσεί μεταδίδει το μικρόβιο της οστρακιάς μέσω του φτερνίσματος και του βήμα. Επίσης ένα παιδί με οστρακιά μπορεί να μεταδώσει τον ιό αν μοιραστεί πετσέτες, ρούχα και κλινοσκεπάσματα με κάποιο άλλο παιδί ή ενήλικα.

Πόσο διαρκεί η οστρακιά;

Εφόσον τεκμηριωθεί η διάγνωση της οστρακιάς συστήνεται κατάλληλη αντιβίωση για διάστημα 10 ημερών. Συνήθως τα συμπτώματα διαρκούς ως εξής:

  • Πυρετός: αρχίζει να υποχωρεί βαθμιαία μαζί με το εξάνθημα και πέφτει εντελώς την 8η ή 10η ημέρα.
  • Εξάνθημα και απολέπιση: Τη δέκατη μέρα ή αργότερα αρχίζει και απολέπιση του δέρματος. Αρχίζει από το στήθος, γύρω από τη μύτη και τα αυτιά, έπειτα φαίνεται σε όλο τον κορμό, στις μασχάλες και στα πόδια. Σε μερικά σημεία μοιάζει με πιτυρίδα, ενώ σε άλλα βγαίνουν λεπτότατα τεμάχια. Η απολέπιση αυτή διαρκεί 1 ως 2 αλλά και μέχρι 5 εβδομάδες.
  • Φάρυγγας: Ο φάρυγγας επανέρχεται βαθμιαία στη φυσιολογική του εμφάνιση καθώς οι μέρες περνούν αν και μπορεί να παραμένει ακόμα κόκκινος για αρκετό διάστημα.

Επιπλοκές οστρακιάς

Την οστρακιά ακολουθούν συχνά:

  • ωτίτιδες
  • οξείες αδενοπάθειες
  • οστρακιώδης ρευματισμός (εμφανίζεται σπάνια - κυρίως κατά την τρίτη ή την 4η εβδομάδα και μπορεί να διαρκέσει αρκετά)
  • καρδιακές διαταραχές
  • περικαρδίτιδα
  • σπανιότερα ενδοκαρδίτιδα
  • ρινοφαρυγγίτιδες
  • οξείες λαρυγγίτιδες
  • βρογχοπνευμονίες

Επίσης όπως αναφέρεται και στο wikipedia.org, παρατηρούνται αποστήματα, σκωληκοειδίτιδα, περιτονίτιδα, οστεομυελίτιδα και σε σπάνια περιστατικά γάγγραινα.

Θεραπεία οστρακιάς - Συμβουλές σε γονείς

Εφόσον το παιδί σας εμφανίσει πονόλαιμο που συνοδεύεται από πυρετό ή και εξάνθημα θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας. Ο γιατρός για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση ίσως να ζητήσει να γίνει καλλιέργεια.

Για να μην μεταδοθεί η νόσος απομονώστε το παιδί και όταν μπαίνει κάποιος στο δωμάτιο θα πρέπει να φορά μάσκα και να πλένει πολύ καλά τα χέρια του αμέσως μετά.

Το παιδί πρέπει να μείνει 10 μέρες το κρεβάτι και να τρέφεται με γάλα, φρούτα και ανάλατα λαχανικά έως 15-20 μέρες.

Το παιδί θα πρέπει να πίνει στην αρχή άφθονα υγρά και χυμό πορτοκάλι.

Για τη θεραπεία θα χορηγηθούν αντιβιοτικά και αντιπυρετικά. Μη δίνεται φάρμακα στα παιδιά σας που δεν τα έχει χορηγήσει ο παιδίατρός σας.

Το παιδί θα πρέπει να χρησιμοποιεί δικά του ποτήρια και μαχαιροπήρουνα, τα οποία μετά τη χρήση πρέπει να πλένονται πολύ καλά με ζεστό νερό και σαπούνι.

Αν τις επόμενες ημέρες εμφανίσει παρόμοια συμπτώματα κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, τότε και εκείνο θα πρέπει επίσης να λάβει θεραπεία.

πηγές: Ινστιτούτο Υγείας παιδιού / wikipedia.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved