Τι είναι η οστρακιά και πώς θα προφυλάξετε τα παιδιά σας, συμβουλεύει η παιδίατρος Μαριαλένα Κυριακάκου!

Η οστρακιά χαρακτηρίζεται από ερυθηματώδες εξάνθημα με υφή υαλόχαρτου. Οφείλεται σε στέλεχος β-αιμολυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α (Streptococcus pyogenes) που παράγει ερυθρογόνο εξωτoξίνη.

Τι είναι η οστρακιά και πώς θα προφυλάξετε τα παιδιά σας, συμβουλεύει η παιδίατρος Μαριαλένα Κυριακάκου!

Πιο συχνά σχετίζεται με λοίμωξη του φάρυγγα, αλλά είναι πιθανό να συνοδεύει πυοδερμία ή μολυσματικό κηρίο. Μεταδίδεται μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων ατόμου με ενεργό στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Η μετάδοση συμβαίνει ιδιαίτερα σε συνθήκες συνωστισμού, όπως είναι τα σχολεία και τα στρατόπεδα. Προσβάλλονται όλες οι ηλικίες, πιο συχνά όμως παρουσιάζεται σε παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των 3 χρόνων.Ο χρόνος επώασης είναι 1 με 7 ημέρες, με μέσο όρο τις 3 ημέρες.

Ποιες είναι οι κλινικές εκδηλώσεις;
Τα συμπτώματα της οστρακιάς ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Η νόσος εκδηλώνεται αιφνίδια, με πυρετό, ρίγος, εμέτους, κεφαλαλγία και τοξική εμφάνιση. Σύντομα, στο πρόσωπο του παιδιού εμφανίζεται ένα ζωηρό κόκκινο (πορφυρό) εξάνθημα, το οποίο καλύπτει όλο το πρόσωπο εκτός από την περιοχή γύρω από το στόμα. Το εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως 12-48 ώρες από την έναρξη του πυρετού παρότι μπορεί να εμφανιστεί και ταυτόχρονα με την έναρξη του πυρετού. Επίσης το εξάνθημα είναι έντονο στις μασχάλες και τους βουβώνες. Το εξάνθημα είναι πιο έντονο στα σημεία πίεσης. Μπορεί να παρατηρηθούν πετέχειες σε περιοχές όπου το εξάνθημα συρρέει ιδιαίτερα.

Οι γραμμές Pastia είναι περιοχές γραμμοειδούς υπέρχρωσης και εντοπίζονται στις πτυχές ταυ δέρματος και κυρίως στον αγκώνα. Κεγχροειδής ιδρώα (military sudamina) εμφανίζεται σε σοβαρές περιπτώσεις και χαρακτηρίζεται από μικρές φυσαλιδώδεις αλλοιώσεις στην κοιλιά, στα χέρια και στα πόδια. Ακολούθως το εξάνθημα, το οποίο μπορεί να δημιουργεί φαγούρα, έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο το σώμα, τα χέρια και τα πόδια του παιδιού. Εν τω μεταξύ, η θερμοκρασία του παιδιού αρχίζει να πέφτει και η γλώσσα του αποκτά ζωηρό κόκκινο χρώμα. Ως την έκτη ημέρα, το εξάνθημα υποχωρεί και μπορεί να αρχίσει να ξεφλουδίζει το δέρμα κυρίως στα χέρια και τα πόδια. Το ξεφλούδισμα μπορεί να διαρκέσει άλλες 10-14 ημέρες.

Η εξέταση του φάρυγγα δείχνει ερυθηματώδεις αμυγδαλές, που συχνά καλύπτονται από λευκωπό επίχρισμα. Η γλώσσα αρχικά έχει λευκωπό επίχρισμα με προέχουσες οιδηματώδεις θηλές (γλώσσα σαν λευκό βατόμουρο). Στη συνέχεια παρατηρείται απόπτωση του επιχρίσματος, με προβολή των ερυθηματωδών θηλών (γλώσσα σαν κόκκινο βατόμουρο).

Πώς θα γίνει η διάγνωση;
Από το ιστορικό και την κλινική εικόνα. Ο παιδίατρος μπορεί να κάνει εξέταση από εκκρίσεις του λαιμού με ειδικό βαμβάκι (Strep test, καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος). Η διαφορική διάγνωση θα γίνει από το αιφνίδιο εξάνθημα, το σύνδρομο Kawasaki, φαρμακευτική αντίδραση και λοιμώξεις που οφείλονται σε εξωτοξίνη του Staphylococcus.

Ποιες οι επιπλοκές;
Οι δύο κύριες επιπλοκές που είναι, ωστόσο, σπάνιες, είναι ο ρευματικός πυρετός και μία μορφή σπειραματονεφρίτιδας. Η περίοδος που ενδέχεται να εμφανιστούν είναι περίπου 2-3 εβδομάδες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.

Πώς θεραπεύεται η οστρακιά;
Ενημερώστε τον παιδίατρο, ο οποίος θα συνταγογραφήσει κάποιο αντιβιοτικό για 10 μέρες. Είναι σημαντικό να τηρηθεί η αγωγή για 10 μέρες. Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να δοθεί και αντισηπτικό στοματικό διάλυμα. Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν πλήρως χωρίς επιπλοκές.

Συντηρητική αντιμετώπιση στο σπίτι με χορήγηση άφθονων υγρών, καλό πλύσιμο των χεριών, ξεκούραση αν χρειάζεται και αντιπυρετικά συνήθως αρκούν. Μην στείλετε το παιδί στο σχολείο/ παιδικό σταθμό μέχρι να δοθεί αντιβίωση για 48 ώρες τουλάχιστον.

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

Πηγή: Κλινική Παιδιατρική, Α.Κωνσταντόπουλος και συνεργάτες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved