Συμπτώματα ίκτερου στα μωρά

Τι είναι ο ίκτερος, πότε εμφανίζεται, ποια τα συμπτώματα και τι να κάνετε.

Συμπτώματα ίκτερου στα μωρά

Τα 2/3 των νεογέννητων που δεν έχουν γεννηθεί πρόωρα εμφανίζουν ίκτερο την δεύτερη ή την τρίτη μέρα μετά τη γέννησή τους.

Bigstock

Εάν το δέρμα του μωρού πάρει μία κιτρινωπή απόχρωση, το πιθανότερο είναι να έχει ίκτερο. Τι ακριβώς είναι ο ίκτερος και ποια τα συμπτώματα;

Τι είναι ο ίκτερος

Ο ίκτερος είναι μία πάθηση κατά την οποία το αίμα του μωρού έχει αυξημένη ποσότητα χολερυθρίνης, την κίτρινη δηλαδή ουσία που παράγεται όταν διασπώνται τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ο ίκτερος είναι συνηθισμένος στα μωρά, με έρευνες να αναφέρουν ότι τα 2/3 των νεογέννητων που δεν έχουν γεννηθεί πρόωρα εμφανίζουν ίκτερο την δεύτερη ή την τρίτη μέρα μετά τη γέννησή τους.

Ουσιαστικά ο ίκτερος συμβαίνει γιατί τα μωρά έχουν περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από τους ενήλικες, ενώ ταυτόχρονα το συκώτι τους δεν λειτουργεί το ίδιο γρήγορα.

Να σημειώσουμε επίσης ότι τα πρόωρα μωρά τα μωρά που έχουν διαφορετική ομάδα αίματος από τη μαμά και θηλάζουν, είναι πιο επιρρεπή στον ίκτερο.

Newborn Baby In The Hospital. The Baby Has Just Been Born. Sleepy Baby Lies In The Crib

Τα συμπτώματα του ίκτερου που πρέπει να γνωρίζετε

Το πιο αναγνωρίσιμο σύμπτωμα είναι μία κιτρινωπή απόχρωση στο δέρμα. Επίσης, πιο κίτρινο είναι και το ασπράδι στα μάτια. Άλλα συμπτώματα είναι:

  • Ανοιχτόχρωμα ούρα
  • Σκουρόχρωμα ούρα
  • Το μωρό δεν παίρνει εύκολα βάρος
  • Κοιμάται συνέχεια και δυσκολεύεται να ξυπνήσει
  • Αρνείται να φάει
  • Πόνος στην κοιλιά

Πόσο διαρκεί ο ίκτερος;

Ο ίκτερος υποχωρεί συνήθως σε διάστημα 14 ημερών από όταν εμφανιστεί. Ωστόσο, σε περιπτώσει πρόωρων μωρών και μωρών που θηλάζουν μπορεί να διαρκέσει και παραπάνω, έως τρεις εβδομάδες.

Ο παιδίατρος Blair αναφέρει στο Mother&Baby: «Μόνο 1 στα 10 μωρά έχουν ίκτερο όταν είναι ηλικίας ενός μήνα».

Newborn Baby In The Hospital. The Baby Has Just Been Born. Sleepy Baby Lies In The Crib

Πώς αντιμετωπίζεται ο ίκτερος;

Εάν τα επίπεδα της χολερυθρίνης δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά και σταδιακά μειώνονται, δεν χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που συμβαίνει το αντίθετο, η άμεση θεραπεία είναι αναγκαία. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι η φωτοθεραπεία, μία ειδική θεραπεία που περιλαμβάνει την έκθεση σε ένα ειδικό φως. Η έκθεση σε αυτό το είδος φωτός μειώνει τα επίπεδα της χολερυθρίνης μέσω μίας ειδικής διαδικασίας που ονομάζεται φωτο-οξείδωση.

Εάν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλοπάθεια (kernicterus), μία πάθηση που σχετίζεται με τη βλάβη που προκαλούν στον εγκέφαλο τα αυξημένα επίπεδα χολερυθρίνης.

Με πληροφορίες από motherandbaby.com, momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved