Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία: Ένα παιδί δεν χρειάζεται να χάσει το σχολείο αν έχει ψείρες

Οι νέες συστάσεις της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, συμβουλεύουν τους γονείς να στέλνουν στο σχολείο τα παιδιά που έχουν ψείρες.

Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία: Ένα παιδί δεν χρειάζεται να χάσει το σχολείο αν έχει ψείρες
Bigstock

Οι ψείρες δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία ή σημάδι κακής υγιεινής, λέει η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία στις ενημερωμένες οδηγίες που δημοσίευσε.

Οι ψείρες του κεφαλιού είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία τόσο στους γονείς όσο και τους εκπαιδευτικούς. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία λέει επίσης ότι δεν αποτελεί ένδειξη κακής υγιεινής ή κινδύνου για την υγεία και συμβουλεύει τα σχολεία να επιτρέπουν στους μαθητές με ψείρες να πηγαίνουν κανονικά στην τάξη τους για μάθημα.

Οι νέες συστάσεις που δημοσιεύθηκαν στο τεύχος Οκτωβρίου 2022 του Pediatrics, σηματοδοτούν την πρώτη ενημέρωση σχετικά με την καθοδήγηση και τη θεραπεία της φθειρίασης του τριχωτού της κεφαλής από το 2015. Η Επιτροπή Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας και ακόμη δύο τμήματα της ιατρικής και της δερματολογίας, συνέταξαν την έκθεση όπου δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 26 Σεπτεμβρίου.

«Οι ψείρες του κεφαλιού είναι μια δυσάρεστη εμπειρία, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία και δεν αποτελούν λόγο για να χάσει ένα παιδί μάθημα από το σχολείο», δήλωσε η Dawn Nolt, MD, MPH, FAAP, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης. «Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία ενθαρρύνει τους παιδίατρους να ενημερώνουν τις οικογένειες και τις σχολικές κοινότητες έτσι ώστε οι ψείρες να αντιμετωπίζονται και να διαχειρίζονται χωρίς να στιγματίζεται ένα παιδί».

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία αναφέρει επίσης ότι οι σχολικοί έλεγχοι όχι μόνο ήταν αναποτελεσματικοί στη μείωση των ψειρών αλλά επίσης στιγματίζει και τους μαθητές που τις έχουν.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, οι αντιφθειρικές θεραπείες όπως σαμπουάν, λοσιόν και άλλα εγκεκριμένα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων προϊόντα θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ψειρών. Διατίθενται επίσης και εναλλακτικές επιλογές για παιδιά και εφήβους που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε αυτά τα κοινά συνταγογραφούμενα είδη.

Οι νέες οδηγίες ίσως να ανησυχήσουν τους νέους γονείς. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα αυξήσει την εξάπλωση των ψειρών στους σχολικούς χώρους αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι ψείρες δεν πηδάνε σαν τα κουνούπια και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) λένε ότι ο κίνδυνος να κολλήσει ένα παιδί ένα άλλο είναι η άμεση επαφή κεφάλι με κεφάλι, η επαφή με ρούχα, όπως καπέλα και κασκόλ ή η χρήση προσωπικών αντικείμενων όπως χτένες που χρησιμοποιεί κάποιος με ψείρες.

«Η προσωπική υγιεινή ή η καθαριότητα στο σπίτι ή στο σχολείο δεν έχει καμία σχέση με την εμφάνιση ψειρών της κεφαλής», λέει το CDC.

Οι ψείρες προτιμούν τα μαλλιά των παιδιών επειδή οι τρίχες είναι συνήθως πιο λεπτές και πιο ίσιες από των ενηλίκων. Διατίθενται στο εμπόριο πολλά αντιφθειρικά προϊόντα και ένας παιδίατρος μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για το παιδί σας.

πηγή: Parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved