Δημοτικό - προεφηβεία και ακμή: Πώς μπορούν τα παιδιά να φροντίσουν το δέρμα τους

Η επιστροφή στο σχολείο φέρνει εκτός από καλοκαιρινές αναμνήσεις, άγχος και ακμή (σπυράκια) στους εφήβους.

Δημοτικό - προεφηβεία και ακμή: Πώς μπορούν τα παιδιά να φροντίσουν το δέρμα τους
Bigstock

H ακμή και τα σπυράκια στην εφηβεία (από τα 11, 12 και μετά δηλαδή) είναι αναπόφευκτα. Όλα τα παιδιά -άλλα λίγο και άλλα πολύ- θα εμφανίσουν σπυράκια και πόρους στην περιοχή του προσώπου (μέτωπο, μάγουλα, μύτη, κοντά στις ρίζες των μαλλιών τους στο ύψος των αυτιών), στην περιοχή της πλάτης και κάποια άλλα στην περιοχή του στήθους.

Η ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος και μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή μαύρων στιγμάτων, λευκών στιγμάτων, σπυράκια, ακόμη και ως μικρές κύστεις.

Τα αίτια της ακμής

Για την εμφάνιση της ακμής μπορεί να φταίνε πολλά από ορμονικές αλλαγές έως οικογενειακό ιστορικό. Τα παρακάτω μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ακμή και τα σπυράκια.

Άγχος: «Το άγχος παίζει ρόλο στα ξεσπάσματα της ακμής, καθώς οι ορμόνες, όπως η κορτιζόλη, αυξάνουν την παραγωγή της λιπαρότητας στο πρόσωπο και το σώμα», λέει η Δρ Jaliman, Δερματολόγος. «Η μείωση του στρες μέσω του διαλογισμού, της άσκησης και άλλων αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ακμής που εμφανίζεται εξαιτίας του άγχους και του στρες».

Γονίδια: Μια μελέτη έδειξε ότι οι έφηβοι με οικογενειακό ιστορικό ακμής είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση ακμής κατά την εφηβεία. Τα καλά νέα είναι ότι παρόλο που η ακμή είναι κληρονομική, είναι θεραπεύσιμη. Όσο πιο γρήγορα οι έφηβοι ξεκινήσουν τη θεραπεία, τόσο πιο γρήγορα θα δουν αποτελέσματα.

Ορμόνες: Η ορμονική ακμή προκαλείται από διακυμάνσεις των ορμονών κατά την εφηβεία. Αυτό προκαλεί τη συσσώρευση σμήγματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε λευκά στίγματα, μαύρα στίγματα, σπυράκια και μικρές κύστεις.

Καιρός: Η ζέστη, η υγρασία και η βροχή επιδεινώνουν την ακμή.

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, επεξεργασμένα τρόφιμα και γαλακτοκομικά μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση ακμής. Για να το καταπολεμήσετε, στοχεύστε να τρώτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα που καταπολεμούν τις φλεγμονές, όπως πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, πηγές ωμέγα-3 λιπαρών (όπως ψάρια και σπόροι chia) και ποτά χωρίς ζάχαρη όπως νερό ή πράσινο τσάι. «Οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε γαλακτοκομικά ή με υψηλή γλυκαιμική δίαιτα όπου τρώνε πολλή επεξεργασμένη ζάχαρη μπορεί να εμφανίσουν ακμή», λέει η Δρ Jaliman.

Ακμή: Η καλύτερη θεραπεία για τους εφήβους

Τα περισσότερα παιδιά θα πρέπει να έχουν μια καθημερινή ρουτίνα φροντίδας του δέρματός τους. Για να αντιμετωπίσετε την ήπια έως μέτρια ακμή ή περιστασιακά ξεσπάσματα, αρχίστε με προϊόντα ακμής. Χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό δύο φορές την ημέρα. Μην πιέζετε ή σπάτε τα σπυράκια.

1. Υγρό για καθαρισμό προσώπου

Επιλέξτε ένα σαπούνι απαλό για το πλύσιμο προσώπου. Το σαπούνι που θα διαλέξετε καλό θα είναι να περιέχει γλυκερίνη, ceramides (λιπίδια -έλαια-που υπάρχουν εκ φύσεως στο δέρμα και είναι απαραίτητα για την ενίσχυση του επιδερμιδικού φραγμού και τη συγκράτηση της υγρασίας) και υαλουρονικό οξύ που δεν αφαιρούν τα φυσικά έλαια του δέρματός», συμβουλεύει ο Δρ Jaliman. Αποφύγετε τα τόνερ με οινόπνευμα και χρησιμοποιήστε αντ' αυτού μικκυλιακό νερό. Το μικκυλιακό νερό είναι ένα υδατοειδές διάλυμα με ελαφριά σύνθεση. Περιέχει διάφορα ενυδατικά συστατικά, όπως γλυκερίνη, αλλά και μικκύλια, τα οποία καθαρίζουν την επιδερμίδα. Μη χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν έλαια.

2. Benzoyl peroxide (Υπεροξείδιο του βενζολίου)

Πρόκειται για μία χημική ένωση, την οποία μπορεί κανείς να βρει σε μια κρέμα ή τζελ και βοηθά στην απόφραξη των πόρων, τη θεραπεία της υπάρχουσας ακμής και βοηθά στην πρόληψή της και αποτρέπει τα ξεσπάσματα. Χρησιμοποιώντας προϊόντα με υπεροξείδιο του βενζολίου απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και την περίσσεια λιπαρότητα.

3. Σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ συνήθως βοηθά στην απόφραξη των πόρων και την θεραπεία της ακμής όταν εφαρμόζεται τοπικά. Οι δερματολόγοι συστήνουν τη χρήση του κατά τη διάρκεια της νύχτας μιας και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενδέχεται να προκαλέσει φωτοευαισθησία.

4. Κρέμα ήπιας ρετινόλης

Μια κρέμα ήπιας ρετινόλης είναι μια άλλη επιλογή για την αντιμετώπιση της ακμής. Η θεραπεία με μια τέτοια κρέμα στοχεύει τους φραγμένους πόρους και τις φλεγμονές, καθαρίζει τα σπυράκια και αποτρέπει τη νέα ακμή.

Ρουτίνα για την αντιμετώπιση της ακμής

  • Πλύνετε το πρόσωπό σας πρωί και βράδυ
  • Πλύνετε το πρόσωπό σας μετά την προπόνηση
  • Μην τρίβετε το πρόσωπό σας με σκληρά σφουγγαράκια και scrubs
  • Μην σπάτε ή πιέζετε τα σπυράκια σας
  • Να πλένετε τα αντικείμενο που έρχονται σε επαφή με το πρόσωπό σας
  • Διαλέξτε με τη βοήθεια του δερματολόγου σας προϊόντα για το πλύσιμο του προσώπου σας καθώς και ποια κρέμα θα χρησιμοποιήσετε
  • Μείνετε ενυδατωμένοι

με πληροφορίες από: healthline.com / singlecare.com

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved