Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον

Η πιο πρόσφατη υποπαραλλαγή της Όμικρον είναι ανθεκτική στα αντισώματα των εμβολίων και κάνει πολλούς να νοσούν - Ακόμη και τους εμβολιασμένους.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον

Η υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον έχει πλέον κηρυχθεί ως το κυρίαρχο στέλεχος του Covid. Την άνοιξη του 2022, η υποπαραλλαγή BA.2 ήταν στην πρώτη θέση, ξεπερνώντας την BA.1 της Όμικρον και την Δέλτα πριν από αυτή. Οι ειδικοί λένε τώρα ότι βρισκόμαστε σε ένα ακόμη νέο κύμα κρουσμάτων - λόγω της απόλυτης ικανότητας της υποπαραλλαγής BA.5 να αποφεύγει τα αντισώματα τόσο από εμβόλια όσο και από προηγούμενη μόλυνση.

Δεδομένου του γεγονότος ότι αρκετοί είναι εκείνοι που δεν υποβάλλονται σε καθημερινά self test, rapid ή μοριακά τεστ, είναι δύσκολο να μετρηθεί η πραγματική εικόνα για το πού βρισκόμαστε τώρα. Ωστόσο, οι πληροφορίες σχετικά με την υποπαραλλαγή BA.5 από άλλες χώρες που παρουσιάζουν άνοδο μπορεί να είναι ένα καμπανάκι για το τι πρόκειται να ακολουθήσει - έρθει.

Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

metallaxi tis omikron 2

Η παραλλαγή BA.5 δεν θεωρείται πιο σοβαρή

Ως υποπαραλλαγή της Όμικρον (η οποία είναι λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα, την Άλφα ή το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2), η BA.5 δεν θεωρείται επί του παρόντος ιδιαίτερα σοβαρή, αλλά είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Το CDC σημειώνει ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι η BA.5 είναι πιο σοβαρή από άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον. Τούτου λεχθέντος, εξακολουθεί να προκαλεί αύξηση των νοσηλειών σε όλο τον κόσμο (και στην χώρα μας), κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα ότι όταν περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται, τείνει να υπάρχει αύξηση των νοσηλειών.

Τα συμπτώματα της BA.5 φαίνεται επίσης να είναι παρόμοια με εκείνα που έχουν άλλα στελέχη: πυρετός, καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλοι, μυϊκός πόνος και κόπωση εξακολουθούν να είναι τα πιο κοινά παράπονα. Η Όμικρον είναι πολύ πιο πιθανό να συγκεντρωθεί στην ανώτερη αναπνευστική οδό από ότι στην κατώτερη αναπνευστική οδό.

Η υποπαραλλαγή της Όμικρον είναι ανθεκτική στα αντισώματα των εμβολίων και κάνει πολλούς να νοσούν - Ακόμη και τους εμβολιασμένους

«Ο κύριος λόγος που αυτή η παραλλαγή έχει γίνει η κυρίαρχη που κυκλοφορεί τώρα είναι ότι μπορεί να αποφύγει την προηγούμενη ανοσία», λέει ο Δρ Blumberg. «Ακόμη και άτομα που έχουν μερική ανοσία από προηγούμενη λοίμωξη ή εμβολιασμό μπορεί να έχουν μια πρωτοφανή λοίμωξη». Αυτό συμβαίνει επειδή η υποπαραλλαγή έχει μεταλλαχθεί τόσο δραστικά —και τόσο γρήγορα— που το ανοσοποιητικό μας σύστημα δυσκολεύεται να την αναγνωρίσει και να ανταποκριθεί.

Αν και οι νοσηλείες ενδέχεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τόσο στην Ευρώπη όσο και την χώρα μας αυτή τη στιγμή, «Αυτό που δεν βλέπουμε είναι η αύξηση των εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, επομένως τα εμβόλια εξακολουθούν να λειτουργούν πολύ», δήλωσε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αυτή την εβδομάδα στους The Times.

Για να καλύψουν τα κυρίαρχα στελέχη και να μειώσουν το χάσμα στην ανοσία, οι κατασκευαστές εμβολίων έσπευσαν να αναπτύξουν ενισχυτές στοχευμένους στην Όμικρον, οι οποίοι θα προσέφεραν αυξημένη προστασία έναντι των στελεχών Όμικρον. Ωστόσο, οι ενισχυτές που αναπτύσσονται επί του παρόντος βασίζονται σε προηγούμενες υποπαραλλαγές της Όμικρον, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο καλά θα προστατεύουν από τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5.

metallaxi tis omikron 3

Η προηγούμενη μόλυνση προσφέρει κάποια ανοσία - αλλά όχι αρκετή

Οι περισσότεροι ενήλικες και παιδιά κυκλοφορούν τώρα με κάποιο επίπεδο ανοσίας στον κορονοϊό, είτε αυτό είναι από εμβόλια είτε από μόλυνση. Αλλά το πόσο καλά σας προστατεύει αυτή η ανοσία φαίνεται να μειώνεται γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι ναι, εσείς ή το παιδί σας μπορείτε να κολλήσετε τον Covid περισσότερες από μία φορές, ακόμα κι αν έχετε μολυνθεί πρόσφατα — ακόμα κι αν είχατε μια προηγούμενη έκδοση της Όμικρον (πιθανότατα αν έχετε μολυνθεί από τον Ιανουάριο του 2022). Δυστυχώς, βλέπουμε πολλές περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων σε όλο τον κόσμο, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πρώτος πιστεύει ότι η προηγούμενη μόλυνση έδωσε μια φυσική ανοσία για έως και τρεις μήνες δεν ισχύει πλέον όσον αφορά το BA.5.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι, τουλάχιστον για τους ενήλικες, με κάθε επαναλαμβανόμενη λοίμωξη -συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών λοιμώξεων- αυξάνονται οι κίνδυνοι μακροχρόνιων επιπλοκών στην υγεία, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, διαβήτης, προβλήματα στους πνεύμονες, πεπτικές και νεφρικές διαταραχές και άνοια. Ο κίνδυνος για long Covid αυξάνεται επίσης με κάθε επόμενη μόλυνση. Γι' αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνετε προφυλάξεις για την πρόληψη περαιτέρω λοιμώξεων.

Τι να κάνετε αυτή την περίοδο και πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά σας

Φορέστε μάσκα: Ακόμη και έχει γίνει άρση των μέτρων -ακόμη και για τη μάσκα- πάντα να φοράτε ενισχυμένη μάσκα σε κλειστούς χώρους καθώς και σε χώρους που βρίσκονται πολλοί άνθρωποι μαζεμένοι.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας: Με σωστή διατροφή, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά θα ενισχύσετε περισσότερο το ανοσοποιητικό της οικογένειά σας.

με πληροφορίες από το mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved