Lockdown No2: Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή των παιδιών;

Το δεύτερο lockdown βρίσκει πλέον τα παιδιά στο σπίτι, γεγονός που διαταράσσει την καθημερινότητα και το σταθερό πρόγραμμα που είναι τόσο σημαντικό για την ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών.

Ευσταθία Παπαδά
Lockdown No2: Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή των παιδιών;

Φαίνεται ότι εκτός από τις δραστηριότητες και την εκπαίδευση, το lockdown έχει άμεση επίδραση και στη διατροφή των παιδιών που είναι πιο επιρρεπή στο τσιμπολόγημα και τα άτακτα γεύματα. Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής, της άσκησης και τη διατήρηση της υγείας των παιδιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας, στην πράξη μπορεί να είναι δυσκολότερο από όσο ακούγεται.

Ας μην ξεχνάμε ωστόσο ότι η καραντίνα και η δουλειά από το σπίτι μπορεί να έχουν και τα πλεονεκτήματά τους, αφού οι περισσότεροι γονείς βρίσκουν το χρόνο να μαγειρέψουν περισσότερο αλλά και να έχουν καλύτερο έλεγχο της διατροφικής πρόσληψης των παιδιών. Επιπλέον τα παιδιά δεν έχουν την ίδια πρόσβαση σε ανθυγιεινές επιλογές από τα κυλικεία και τα εστιατόρια fast food.

Παρακάτω θα δείτε μερικά χρήσιμα tips για να διασφαλίσουμε την ισορροπημένη διατροφή των παιδιών ακόμα και στην περίοδο του lockdown.

diatrofi paidion stin karantina 3

Το πρόγραμμα είναι το “κλειδί” της επιτυχίας

Είναι σημαντικό να συνεχίσει να υπάρχει μία ρουτίνα στη διατροφή όχι μόνο των παιδιών αλλά και των γονέων. Προγραμματίστε τα γεύματα της ημέρας μαζί με τα παιδιά κάτι που μπορεί να σας γλυτώσει από παράπονα αργότερα. Το ίδιο σημαντικός είναι ο προγραμματισμός για την άσκηση και το φαγητό που μπορείτε να παραγγείλετε από έξω.

Μαγειρεύετε με βάση τη Μεσογειακή διατροφή

Ακόμα και αν σας ακούγεται γνώριμο, δυστυχώς οι οικογένειες που συνεχίζουν να τρώνε κόκκινο κρέας και προϊόντα του σχεδόν καθημερινά είναι πάρα πολλές. Φροντίζετε λοιπόν να μαγειρεύετε συχνότερα όσπρια, λαδερά, λαχανικά, ψάρια και θαλασσινά, λιγότερο συχνά άπαχο κρέας (π.χ. κοτόπουλο) και σπανιότερα κόκκινο κρέας.

Αποφεύγετε την παραγγελία έτοιμου φαγητού

Παρά το γεγονός ότι οι πίτσες, τα σουβλάκια και τα burgers είναι από τα αγαπημένα των παιδιών, καλό είναι η κατανάλωσή τους απ’ έξω να περιορίζεται στο ελάχιστο και όχι παραπάνω από μία φορά την εβδομάδα. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι μπορείτε να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σπιτικά “junk food”. Για να αυξήσετε τη διατροφική τους αξία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πίτες ολικής άλεσης για τα σουβλάκια, ψωμάκι ολικής άλεσης για τα burgers, και αλεύρι ολικής άλεσης για τη ζύμη της πίτσας. Για να μειώσετε την περιεκτικότητα σε λιπαρά χρησιμοποιήστε μπιφτέκια κοτόπουλου ή ακόμα και φαλάφελ για τα burgers, κοτόπουλο και άπαχα μέρη κρέατος για τα σουβλάκια, και τυριά χαμηλών λιπαρών για την πίτσα σας. Τα παιδιά μπορούν να σας βοηθήσουν στην προετοιμασία και η διαδικασία μπορεί να αποτελέσει έναν ευχάριστο τρόπο να τα απασχολήσετε.

diatrofi paidion stin karantina 1

Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά τη λίστα του supermarket

Αφήστε όσο γίνεται απ’ έξω τα επεξεργασμένα τρόφιμα και snacks που είναι πλούσια σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι. Γεμίστε το καρότσι σας σας με πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, αυγά, ψάρια και άπαχο κρέας. Αν τα παιδιά ζητάνε λιχουδιές, όπως σοκολάτες και chips, μπορείτε να συμφωνήσετε τη συχνότητα με την οποία θα καταναλώνονται και να αγοράζετε μόνο αυτά που πρόκειται να καταναλωθούν εντός της εβδομάδας. Και μην ξεχνάτε ότι όσο πιο πολύ συζητάτε με τα παιδιά για την ισορροπημένη διατροφή τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να κάνουν καλύτερες διατροφικές επιλογές.

Προσφέρετε στα παιδιά υγιεινά snacks

Έχετε πάντα διαθέσιμα φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών για τα snacks των παιδιών όταν δεν υπάρχει χρόνος για κάτι πιο σύνθετο. Αν ωστόσο έχετε περισσότερο χρόνο τότε έχετε ακόμα περισσότερες επιλογές για τα παιδιά όπως smoothies, σπιτικά κέικ και μπισκότα.

Γίνετε εσείς το παράδειγμα

Τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές των μεγάλων και η διατροφική συμπεριφορά δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν λοιπόν το παιδί βλέπει το γονέα να τσιμπολογά χωρίς πρόγραμμα, να πίνει αναψυκτικά και να επιλέγει τροφές υψηλές σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος είναι πιθανό να αναπτύξει τις ίδιες συνήθειες. Φροντίστε λοιπόν να ακολουθήσετε όσο μπορείτε κι εσείς τις παραπάνω συμβουλές έτσι ώστε να αποτελέσετε πρότυπο ισορροπημένης διατροφής για τα παιδιά.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved