Δυσκοιλιότητα στα βρέφη: Τρόποι να την αντιμετωπίσετε φυσικά

Πέντε τρόποι να αντιμετωπίσετε τη βρεφική δυσκοιλιότητα φυσικά.

Δυσκοιλιότητα στα βρέφη: Τρόποι να την αντιμετωπίσετε φυσικά

Πολλά μωρά μικρότερα του ενός έτους μπορεί να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα. Η έγκαιρη διάγνωση και ο εντοπισμός των αιτίων είναι σημαντικά για να ανακουφίσετε το παιδί και να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα αποτελεσματικά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας στα βρέφη;

Το βασικότερο σύμπτωμα είναι οι σκληρές κενώσεις στην πάνα του μωρού. Άλλα συμπτώματα είναι επίσης:

  • Πόνος την ώρα που το μωρό προσπαθεί να ενεργηθεί ο οποίος είναι εμφανής από τις γκριμάτσες του μωρού
  • Φούσκωμα στην κοιλιά
  • Αέρια

Η σοβαρή δυσκοιλιότητα είναι σπάνια και μπορεί να προκαλέσει επίσης ενσφήνωση κοπράνων ή encopresis, όταν δηλαδή οι κενώσεις του μωρού είναι υδαρής στην επιφάνεια και συμπαγείς στο κέντρο.

Η μειωμένη συχνότητα των κενώσεων δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη δυσκοιλιότητας στα βρέφη, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τα μεγαλύτερα παιδιά. Εάν ωστόσο, παρατηρηθούν αλλαγές στις κενώσεις και στο μοτίβο που ακολουθεί το παιδί, τότε πιθανά η δυσκοιλιότητα να είναι η αιτία.

vrefiki duskoiliotita tropoi antimetwpisi 3

Ποια είναι η φυσιολογικό συχνότητα κενώσεων στα μωρά;

Η φυσιολογική συχνότητα κενώσεων στα μωρά διαφέρει από μήνα σε μήνα τον πρώτο χρόνο. Τα μωρά που θηλάζουν επίσης, συνήθως λερώνουν πιο συχνά την πάνα τους από ότι τα μωρά που καταναλώνουν γάλα φόρμουλας.

Τα νεογέννητα στις περισσότερες περιπτώσεις κάνουν κενώσεις μία με δύο φορές την ημέρα, ενώ σε διάστημα μίας εβδομάδας η συχνότητα μπορεί να αλλάξει στις πέντε ή ακόμα και δέκα φορές την ημέρα. Από εκεί και έπειτα η συχνότητα και πάλι μειώνεται όσο το παιδί μεγαλώνει και μέχρι και την ηλικία των έξι εβδομάδων το παιδί κάνει κενώσεις μία με δύο φορές την ημέρα.

Τα μωρά που ξεκινούν τις στερεές τροφές ίσως να ενεργούνται λιγότερο συχνά στην αρχή, ωστόσο η συνηθισμένη συχνότητα επανέρχεται όταν το έντερο προσαρμοστεί στις στερεές αυτές τροφές.

Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα στα μωρά;

Τα αίτια ποικίλουν και από τα πιο συνηθισμένα είναι τα εξής:

  • Αφυδάτωση και ειδικά τις καλοκαιρινές περιόδους που η θερμοκρασία είναι αυξημένη
  • Κατανάλωση γάλακτος φόρμουλας
  • Έλλειψη φυτικών ινών στα παιδιά που έχουν ξεκινήσεις τις στερεές τροφές

Σε σπανιότερες περιπτώσεις η δυσκοιλιότητα ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα υποθυρεοειδισμού, συγγενούς ανορθικής δυσλειτουργίας, κυστικής ίνωσης κ.α.

vrefiki duskoiliotita tropoi antimetwpisi 1

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Picsea

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την δυσκοιλιότητα φυσικά

  • Κάντε το ένα ζεστό μπάνιο: Το ζεστό νερό θα βοηθήσει του κοιλιακούς μύες να χαλαρώσουν
  • Γυμναστική: Η ήπια γυμναστική όπως είναι το μπουσούλημα ή η κυκλική κίνηση των ποδιών όσο το μωρό είναι ξαπλωμένο ανάσκελα μπορεί να ενεργοποιήσει την κινητικότητα του εντέρου.
  • Βρεφικό μασάζ: Οι απαλές κινήσεις στην κοιλιά του εντέρου θα λειτουργήσουν επίσης βοηθητικά για την κινητικότητα του εντέρου.
  • Επαρκής ενυδάτωση: Βεβαιωθείτε ότι το μωρό τρέφεται επαρκώς με το μητρικό γάλα ή το γάλα φόρμουλας. Σε μωρά μεγαλύτερα των έξι μηνών ίσως πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα νερού που του δίνετε.
  • Δοκιμάστε να αλλάξετε το γάλα φόρμουλας: Εάν υποψιάζεστε ότι το γάλα φόρμουλας είναι η αιτία της δυσκοιλιότητας του μωρού, δοκιμάστε να αλλάξετε brand ή τύπο γάλακτος.
  • Εντάξτε στη διατροφή του μωρού τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: Εφόσον το μωρό έχει ξεκινήσει τις στερεές τροφές, εντάξτε στη διατροφή του τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

Πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό;

Επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο εάν παρατηρήσετε αίμα στις κενώσεις του μωρού, εμετό, απώλεια όρεξης και έντονο κλάμα κάθε φορά που προσπαθεί να ενεργηθεί.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved