Οδοντική αγενεσία: Τι είναι και πώς επηρεάζει τα παιδιά

  • Τι είναι η οδοντική αγενεσία;
  • Τύποι οδοντικής αγενεσίας
  • Αίτια οδοντικής αγενεσίας στα παιδιά
  • Οδοντική αγενεσία: Συνέπειες
  • Οδοντική αγενεσία: Αντιμετώπιση
Οδοντική αγενεσία: Τι είναι και πώς επηρεάζει τα παιδιά
pexels.com / cottonbro

Η οδοντική αγενεσία είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες. Αφορά στην απουσία ενός ή περισσότερων δοντιών και δεν οφείλεται σε λόγους διατροφής, τερηδόνας ή τραύματος. Στην οδοντική αγενεσία το εν λόγω κομμάτι δεν υπάρχει καθόλου γιατί δεν έχει σχηματιστεί ποτέ.

Μπορεί να επηρεάσει τα βρεφικά αλλά και τα μόνιμα δόντια, κυρίως οι φρονιμίτες, οι πλάγιοι, οι πλάγιοι κοπτήρες και οι προγόμφιοι.

Τύποι οδοντικής αγενεσίας

Οι πιο συχνοί τύποι οδοντικής αγενεσίας είναι οι εξής:

  • Υποδοντία: Αυτή είναι η πιο συχνή και χαρακτηρίζεται από την έλλειψη έως 6 δοντιών.
  • Πολλαπλή αγενεσία ή ολιγοδοντία: Σε αυτή την περίπτωση λείπουν περισσότερα από 6 δόντια.
  • Ανοδοντία: Αυτός είναι ο πιο σοβαρός τύπος οδοντικής εγενεσίας που παρατηρείται στα παιδιά καθώς υπάρχει πλήρης απουσία δοντιών στο στόμα.
odontiki agenesia sta paidia1

Αίτια οδοντικής αγενεσίας στα παιδιά

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία σχηματισμού των δοντιών. Η κληρονομικότητα, οι χρωμοσωμικές αλλοιώσεις και τα γενετικά σύνδρομα είναι τα πιο συχνά αίτια.

Οδοντική αγενεσία: Συνέπειες

Η έλλειψη ενός ή περισσότερων δοντιών στο στόμα των παιδιών αλλοιώνει τη λειτουργικότητα, την ισορροπία και την αισθητική της στοματικής κοιλότητας . Κάθε οδοντικό στοιχείο καταλαμβάνει μια θέση και εκπληρώνει έναν συγκεκριμένο ρόλο στο τόξο.

Ως εκ τούτου, η οδοντική αγενεσία στα παιδιά μπορεί να επηρεάσει αρκετά θέματα που επηρεάζουν την ανάπτυξή τους.

Όπως:

  • Η παρουσία ενός ή περισσότερων κενών στα δόντια επηρεάζει την εμφάνιση του παιδιού. Αυτό μπορεί να του προκαλέσει συναισθήματα ντροπής, χαμηλής αυτοεκτίμησης και δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις.
  • Τα κενά που αφήνει η έλλειψη δοντιών αλλοιώνουν τις λειτουργίες του στόματος. Η προφορά λέξεων και οι δυσκολίες στη μάσηση είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν όταν υπάρχουν λιγότερα δόντια στο στόμα ενός παιδιού.
  • Τα δόντια που γειτνιάζουν με τον κενό χώρο τείνουν να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο με αποτέλεσμα να προκληθούν περαιτέρω ανωμαλίες στο στόμα.
odontiki agenesia sta paidia2

Οδοντική αγενεσία: Αντιμετώπιση

Η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος είναι συνήθως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης.Και όσο πιο γρήγορα εντοπιστεί το πρόβλημα, τόσο λιγότερες συνέπειες θα υπάρξουν.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να πηγαίνετε το παιδί σας για τακτικούς οδοντιατρικούς ελέγχους, ήδη από τον πρώτο χρόνο της ζωής του, ώστε ο παιδοδοντίατρος να εντοπίσει νωρίς οποιαδήποτε ανωμαλία.

Στην περίπτωση της οδοντικής αγενεσίας, η προσέγγιση και η θεραπεία θα εξαρτηθούν από την ηλικία του παιδιού, την προσβεβλημένη οδοντοφυΐα και τον αριθμό των δοντιών που λείπουν.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved