Τερηδόνα βρεφικής ηλικίας: Ποιο μικρόβιο ευθύνεται για την εμφάνισή της;

Το βούρτσισμα των δοντιών των παιδιών πρέπει ν' αρχίζει από τη στιγμή που το πρώτο δόντι κάνει την εμφάνισή του.

 

Τερηδόνα βρεφικής ηλικίας: Ποιο μικρόβιο ευθύνεται για την εμφάνισή της;

Όσο πιο νωρίς αρχίσει το καθάρισμα των δοντιών του παιδιού, τόσο πιο εύκολα θα του γίνει καθημερινή συνήθεια για την υπόλοιπη ζωή του.

Όπως τόνισε ο Καθηγητής της Παιδοδοντιατρικής στο ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Ουλής, σε ημερίδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς με θέμα την «Παιδοδοντιατρική», τα μωρά στην ηλικία των 6 μηνών εμφανίζουν τα νεογιλά, πρώτα τους δόντια. Οι γονείς πρέπει να ξεκινήσουν από αυτή την ηλικία να τα καθαρίζουν σωστά, αρχικά με μία βρεγμένη γάζα και μετά το πρώτο έτος με μία μαλακή παιδική οδοντόβουρτσα δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, βασική αιτία για τη δημιουργία της πρώιμης τερηδόνας της νεογιλής οδοντοφυίας είναι η «εισβολή» στο στόμα του βρέφους του μικροβίου της τερηδόνας που είναι ο στρεπτόκοκκος. Η μετάδοση του μικροβίου συμβαίνει κυρίως από τη μητέρα στο παιδί και το μικρόβιο αυτό για να επιβιώσει χρειάζεται ζάχαρη.

Όπως τόνισε ο κ. Ουλής, «η κατάσταση του στόματος της μητέρας σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη τερηδόνας στο παιδί και όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνει το παιδί τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα να παρουσιάσει τερηδόνα».

Επιπλέον, την εμφάνιση τερηδόνας βρεφικής ηλικίας ευνοούν ο μητρικός θηλασμός και η παρατεταμένη χρήση μπιμπερό, η οποία πρέπει να διακόπτεται στην ηλικία των 12-14 μηνών και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το παιδί να κοιμάται με μπιμπερό. Οι μητέρες που θηλάζουν και μετά την εμφάνιση των πρώτων νεογιλών δοντιών πρέπει να καθαρίζουν προσεκτικά -κυρίως το βράδυ- τα δόντια του παιδιού από τα υπολείμματα γάλακτος.

Οι Οδοντίατροι αναφέρουν ότι ο κίνδυνος τερηδόνας είναι μεγαλύτερος το βράδυ, καθώς μειώνεται η έκκριση σάλιου, το οποίο λειτουργεί προστατευτικά στο στόμα και τα δόντια, με αποτέλεσμα η επίδραση των οξέων να είναι ακόμη πιο καταστροφική την ώρα του ύπνου. «Το τάισμα του μωρού πρέπει να γίνεται όταν το βρέφος είναι ξύπνιο και να κοιμάται με καθαρά δόντια» , υπογράμμισε ο κ. Ουλής και σημείωσε πως «τα νεογιλά δόντια είναι το ίδιο σημαντικά με τα μόνιμα και η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της αλλαγής τους είναι λάθος. Η υγεία των νεογιλών δοντιών εγγυάται σε μεγάλο βαθμό την υγεία των μόνιμων. Τα παιδικά δόντια διατηρούν τους χώρους που θα χρειαστούν τα μόνιμα δόντια και συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των γνάθων».

Οι οδοντίατροι του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς συνιστούν στους μελλοντικούς γονείς: Να διατηρούν οι ίδιοι σε υψηλό επίπεδο τη στοματική τους υγεία, ώστε να μη μεταδίδουν στο νεογέννητο παιδί τους παθογόνα μικρόβια και να φροντίζουν τα νεογιλά δοντάκια των παιδιών τους βουρτσίζοντάς τα 2 φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα από την ηλικία των 6 μηνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Έξι μύθοι για τα παιδικά δόντια
Πότε τα παιδιά βάζουν θήκες στα δόντια τους και για ποιο λόγο
Γιατί τα δόντια του μωρού μεγαλώνουν στραβά;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved