Γιατί τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τις κάμπιες;

  • Να αγγίξει ή όχι το παιδί τις κάμπιες;
  • Αιτίες
  • Συμπτώματα
  • Διάγνωση
  • Πώς να αντιμετωπίσετε τα τσιμπήματα κάμπιας;
  • Συμβουλές ασφαλείας
Aγγελική Ρέβελα
Γιατί τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τις κάμπιες;

Να αγγίξει ή όχι το παιδί τις κάμπιες;

Καθώς περνάμε χρόνο στη φύση, δεν είναι ασυνήθιστο να συναντήσουμε αυτά τα έντομα που μοιάζουν με σκουλήκια. Κάποια από αυτά μπορεί να φαίνονται ανατριχιαστικά, ενώ άλλα μπορεί να φαίνονται πολύ χαριτωμένα. Για τα παιδιά, οι κάμπιες μπορεί να είναι πηγή περιέργειας και συχνά προσπαθούν να αγγίξουν έντομα αυτού του είδους. Οπότε, το ερώτημα είναι, είναι εντάξει να αγγίζεις κάμπιες; Αν όχι, τότε τι είδους κάμπιες είναι αβλαβείς και ποιες θα πρέπει να αποφεύγονται;

Είναι αλήθεια ότι μια συνάντηση με μια κάμπια δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο, ας πούμε, ένα τσίμπημα μέλισσας ή ένα τσίμπημα από τσιμπούρι . Αλλά οι κάμπιες δεν είναι πάντα τόσο αθώες όσο φαίνονται. Τα παιδιά μπορεί να το βρίσκουν διασκεδαστικό να παίζουν με μια κάμπια, αλλά αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει φαγούρα ή ακόμη και ένα επώδυνο εξάνθημα.

Τα συμπτώματα από κάμπιες συνήθως περιλαμβάνουν στιγμιαίο πόνο και μια πληγή που συνήθως υποχωρεί σύντομα. Η επαφή με τις ερεθιστικές τρίχες περιλαμβάνει συμπτώματα ακραίου κνησμού που ακολουθείται από πομφούς και μεταβλητό εξάνθημα που μπορεί να περιλαμβάνει αίσθηση καύσου. Άλλα συμπτώματα είναι δερματίτιδα, πόνος, φαγούρα και πρήξιμο της προσβεβλημένης περιοχής.

Η ένταση του ερεθισμού εξαρτάται από την ευαισθησία του ασθενούς και το είδος της κάμπιας. Οι αποκολλημένες τρίχες αν εισπνευστούν μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή. Ο ερεθισμός σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει για μέρες. Έχουν επίσης αναφερθεί οφθαλμικές βλάβες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε επιπεφυκίτιδα.

Μερικές φορές ένα παιδί μπορεί να εμφανίσει ένα εξάνθημα χωρίς πραγματικά να έχει ακουμπήσει με δάχτυλά του μια κάμπια. Οι μικρές τρίχες μπορούν να γίνουν αερομεταφερόμενες και να προσγειωθούν στο γυμνό δέρμα. Κάμπιες μπορούν επίσης να αφήσουν τρίχες πίσω σε αντικείμενα με τα οποία τα παιδιά συνήθως έρχονται σε άμεση επαφή , όπως δέντρα ή εξοπλισμό παιδικής χαράς. Αυτό είναι πιο πιθανό όταν υπάρχουν πολλές κάμπιες σε μια περιοχή.

kampia

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Erik Karits

Αιτίες

Οι μικροσκοπικές τρίχες στις κάμπιες είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα. Σε ορισμένους ανθρώπους, αυτές οι τρίχες προκαλούν αλλεργική αντίδραση όταν αγγίζουν το δέρμα. Αυτή η ανοσολογική απόκριση συμβαίνει όταν το σώμα βλέπει μια ουσία ως απειλή, ακόμη και αν δεν είναι. Το ανοσοποιητικό σύστημα θα πλημμυρίσει το σώμα με μια χημική ουσία που ονομάζεται ισταμίνη. Το άγγιγμα μιας κάμπιας μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ισταμίνης, προκαλώντας ερυθρότητα, οίδημα, κνησμό, εξάνθημα, συγκολλήσεις και μικρούς, γεμάτους υγρό σάκους που ονομάζονται κυστίδια. Μπορεί επίσης να υπάρχει αίσθηση καψίματος ή τσιμπήματος. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγα λεπτά και να διαρκέσουν μία ή περισσότερες ημέρες.

Τα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα και μπορεί η σοβαρότητα να περιλαμβάνει πέρα από τα εξανθήματα και αναπνευστικά προβλήματα. Γι 'αυτό είναι σημαντικό να μάθετε για τα συμπτώματα, τη διάγνωση και τη θεραπεία των εξανθημάτων από κάμπια.

Συμπτώματα

Το πρώτο σύμπτωμα είναι ένα ερεθιστικό εξάνθημα με αίσθηση καύσου. Ονομάζεται δερματίτιδα από κάμπια. θα αρχίσετε να αισθάνεστε τον ερεθισμό μέσα σε 5-30 λεπτά. Με την πάροδο του χρόνου, ο ερεθισμός γίνεται έντονος και ο πόνος θα μείνει για περίπου 1-2 ημέρες. Αν έχετε τσιμπηθεί στον βραχίονα, ο πόνος μπορεί να επεκταθεί στη μασχάλη ή στην μασχαλιαία περιοχή.

Το δεύτερο σύμπτωμα που είναι πιθανότερο να δείτε είναι ερυθρότητα, κνησμός, οίδημα, ή οποιοδήποτε άλλο είδος τοπικής δερματικής αντίδρασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε επίσης να εντοπίσετε κυστίδια γεμάτα με υγρό. Ο πόνος διαρκεί κάπου μεταξύ μιας ώρας και δύο ημερών.

Πρώτα απ 'όλα, το πώς θα αντιδράσουμε στις τοξικές ενώσεις εξαρτάται από το πόσο ευαίσθητο είναι το δέρμα μας. Οι άνθρωποι με ευαίσθητο δέρμα είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Έχουν επίσης παρατηρηθεί και προβλήματα με την αναπνοή. Αν με κάποιο τρόπο οι τρίχες μεταφερθούν μέσω της μύτης προς τα κάτω, προς τους πνεύμονες, αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή. Αν οι τρίχες έρθουν σε επαφή με τα μάτια, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπεφυκίτιδα. Έτσι, οι τρίχες και τα τσιμπήματα από τις κάμπιες μπορεί να οδηγήσουν σε αντιδράσεις αλλά σπάνια σκοτώνουν κάποιον.

Αυτό που θα παρατηρήσετε είναι κόκκινα σημεία και εξανθήματα γύρω από την περιοχή όπου η κάμπια σας έχει δαγκώσει. Αν ένα παιδί αγγίξει τα μάτια ή τη μύτη του μετά το άγγιγμα μιας κάμπιας ή τοποθετήσει ένα στο στόμα του, θα μπορούσε να υπάρξει μια πιο σοβαρή αντίδραση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φτάρνισμα, βήχα, καταρροή, κόκκινα μάτια, δύσπνοια, πόνο στο στόμα, κνησμό και δυσκολία στην κατάποση. Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, πηγαίνετε στο πλησιέστερο κέντρο επείγουσας φροντίδας ή στα επείγοντα νοσοκομείου.

kampia paidi 1

Διάγνωση

Είναι δύσκολο να κάνεις διάγνωση σε ένα ασαφές τσίμπημα επειδή εύκολα συγχέονται με κάτι άλλο. Έτσι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα λανθασμένης διάγνωσης του τσιμπήματος μιας κάμπιας. Τα εξανθήματα από κάμπιες μπορούν εύκολα να εκληφθούν για κάτι άλλο και ως εκ τούτου δεν αντιμετωπίζονται σωστά. Αυτά περιλαμβάνουν ανεμοβλογιά, μολυσματική τέρμινθο ή ακόμη και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις από MRSA.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα εξανθήματα που προκαλούνται από κάμπιες έχουν εκληφθεί ως δαγκώματα ψύλλων, δήγματα κουνουπιών, ψώρα, οστρακιά, πέμπτη νόσος (παρβοϊός B19) και δερματίτιδα εξ επαφής.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα τσιμπήματα κάμπιας

Αφού εντοπίσετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, πρέπει να είστε γρήγοροι στην αντίδρασή σας. Αν μπορείτε να δώσετε τις πρώτες βοήθειες, αυτό είναι αρκετό στις περισσότερες περιπτώσεις, επειδή η αντίδραση από τσίμπημα συνήθως δεν είναι σοβαρή.

Πρώτα, πρέπει να πάρετε λίγη ταινία από το κουτί πρώτων βοηθειών. Με το κολλώδες μέρος της ταινίας προς την δαγκωμένη περιοχή, τρίψτε την απέναντι. Ο στόχος είναι να βγάλει όλα τααγκάθια και τις τρίχες που μπορεί να έχουν κολλήσει στην επιφάνεια. Αν αυτές οι τρίχες παραμείνουν στη θέση τους, μπορεί να αυξήσουν τον κνησμό και το οίδημα. Έτσι, επαναλάβετε τη θεραπεία με την ταινία αρκετές φορές με φρέσκα κομμάτια της ταινίας.

Στη συνέχεια, πρέπει να χρησιμοποιήσετε σαπούνι και νερό για να πλύνετε την περιοχή που έχει επηρεαστεί. Μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση και να απαλλαγούμε από τοξικές ενώσεις. Πρέπει να πλένετε την περιοχή αρκετές φορές. Στη συνέχεια, επιλέξτε την κρέμα υδροκορτιζόνης που μπορεί να θεραπεύσει τα εξανθήματα και τον κνησμό. Τέτοιες κρέμες είναι άμεσα διαθέσιμες σε όλα τα φαρμακεία και γενικά καταστήματα.

Η τελευταία επιλογή είναι η εφαρμογή ενός πακέτου πάγου. Ο πάγος μπορεί να δροσίσει την επιφάνεια και να μειώσει τους ερεθισμούς, το πρήξιμο και τις αισθήσεις καύσης. Διατηρείτε τη συσκευασία συνδεδεμένη στην προσβεβλημένη περιοχή για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια ελέγξτε ξανά- για να δείτε αν έχει μειωθεί το οίδημα. Αν έχει, τότε έχετε τα πράγματα υπό έλεγχο.

Από τα συστατικά στην κουζίνα σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα. Ετοιμάζουμε μια πάστα από μαγειρική σόδα με νερό και την απλώνουμε στην επιφάνεια. Η πάστα μαγειρικής σόδας θα παρέχει άμεση ανακούφιση από ένα εξάνθημα κάμπιας. Αν αποτύχετε να πάρετε τα πράγματα υπό έλεγχο και τα συμπτώματα σοβαρεύουν, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Συμβουλές ασφαλείας

  • Μην αγγίζετε ακανθώδεις, ογκώδεις ή τριχωτές κάμπιες με φωτεινά χρώματα.
  • Μην αγγίζετε τη μύτη ή τα μάτια μας ή το στόμα σας μετά από άγγιγμα κάμπιας.
  • Διδάξτε τα παιδιά σας ότι υπάρχουν ασφαλείς τρόποι για να παρατηρούν τις κάμπιες όπως με το
  • μάζεμα κλαδιού ή φύλλου.
  • Αν εσείς ή το παιδί σας έχετε εκτεθεί σε μια από αυτές τις τριχωτές κάμπιες, μην πανικοβάλλεστε.
  • Αν έχετε έρθει σε επαφή με μία από αυτές τις τριχωτές κάμπιες θυμηθείτε:
  • Πλύνετε την προσβεβλημένη περιοχή με σαπούνι και νερό για να απομακρύνετε τυχόν χαλαρά αγκάθια ή τρίχες.
  • Στεγνώστε με αέρα, όχι με πετσέτα.
  • Χρησιμοποιήστε ταινία για να αφαιρέσετε τυχόν εναπομείναντα αγκάθια ή τρίχες.
  • Αντιμετωπίστε με οινόπνευμα και απλώστε πάγο.
  • Αντιμετωπίστε με αντιισταμινικά ή παυσίπονα όπως απαιτείται.

Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
email: drrevela@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved