Υπάρχουν κάμπιες στον προαύλιο χώρο του σχολείου; Δείτε τι μπορεί να προκαλέσουν στα παιδιά

Η επαφή με τις κάμπιες είναι ένα πρόβλημα που ανησυχεί ιδιαίτερα γονείς, παιδιά και παιδιάτρους.

Υπάρχουν κάμπιες στον προαύλιο χώρο του σχολείου; Δείτε τι μπορεί να προκαλέσουν στα παιδιά

Σε χώρες όπως η Ελλάδα πρωτοεμφανίζεται συνήθως τον Μάρτιο αν όμως ο καιρός είναι ήπιος όπως αυτή την περίοδο, εκδηλώνεται πιο νωρίς

Το έντομο το οποίο εμπλέκεται σε αυτή τη μορφή δερματίτιδας εξ’ επαφής έχει την εντυπωσιακή λατινική ονομασία Thaumetopoea pityocampa Schiff (κάμπια του πεύκου). Πρόκειται για έντομο αυστηρά ξυλοφάγο, που επιβιώνει τρώγοντας δομές πεύκων, καταστρέφοντας τα κλαδιά τους και καθυστερώντας την ανάπτυξή τους.

Ποιοι εμφανίζουν δερματίτιδα εξ’ επαφής από κάμπιες;
Σύμφωνα με τη Β΄Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών (Μονάδα Αλλεργιολογίας) η δερματίτιδα αυτή είναι συχνή σε οποιονδήποτε έρχεται σε επαφή με τις κάμπιες, όπως παιδιά που παίζουν σε προαύλιο χώρο σχολείου με δέντρα ή σε δεντρόφυτα πάρκα.
Η άμεση επαφή δεν είναι απαραίτητη! Η επαφή ακόμη και μόνο με σημεία από τα οποία πέρασε η κάμπια (π.χ. τον κορμό ενός δέντρου) και άφησε τα τριχίδιά της, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Επίσης, τα τριχίδια της κάμπιας μεταφέρονται με τον αέρα και μπορεί να περάσουν μέσα από τις ίνες των ρούχων, οπότε τα σημάδια στο δέρμα δεν περιορίζονται όπως συνήθως στα εκτεθειμένα σημεία, αλλά μπορούν να είναι γενικευμένα σε όλο το σώμα.

Μιλάμε για αλλεργία σε κάμπιες;

Όχι, αν και το κυριότερο και συχνότερο σύμπτωμα μετά από την επαφή με αυτές είναι ερυθρότητα, κνιδωτικό εξάνθημα και έντονη φαγούρα. Οι δερματικές εκδηλώσεις εξελίσσονται σε 3-4 ημέρες και μπορεί να αφήσουν καφέ χρώμα κατά την αποδρομή τους, που αργεί να υποχωρήσει (μέχρι και 1-2 εβδομάδες). Κάποιες φορές η κάμπια μπορεί να αφήσει το «αποτύπωμα» της πορείας της στο δέρμα.

Μπορεί να υπάρχουν άλλα συμπτώματα εκτός από τα δερματικά;

Σε περίπτωση τριψίματος των ματιών με χέρια που έχουν ακουμπήσει κάμπιες μπορεί να εμφανισθεί ερυθρότητα στα μάτια και πρήξιμο στα βλέφαρα. Αν δεν αντιμετωπισθεί σύντομα με καλό πλύσιμο, μπορεί να προκληθεί τραυματισμός από την έντονη φαγούρα και δακρύρροια, περίπτωση κατά την οποία εκτίμηση από οφθαλμίατρο είναι χρήσιμη. Εξαιρετικά σπάνια, κυρίως σε άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, η εισπνοή των τριχιδίων της κάμπιας μπορεί να προκαλέσει ρινίτιδα, κρίση βήχα και δύσπνοια – ελάχιστα είναι αυτού του είδους τα περιστατικά που αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία. Η διάγνωση δεν είναι δύσκολη καθώς το ιστορικό και η παρουσία εξανθήματος κυρίως σε εκτεθειμένα μέρη βοηθάει προς τη σωστή κατεύθυνση. Η χρήση κολλητικής ταινίας στους πομφούς και ο έλεγχος με μικροσκόπιο αναδεικνύει την παρουσία τριχιδίων σε περιπτώσεις που δε μπορούν να διαγνωσθούν με βεβαιότητα.

Ποια είναι η θεραπεία της δερματίτιδας από κάμπιες;

Το καλό πλύσιμο της περιοχής επαφής, η υπομονή και η τοπική χρήση κορτιζονούχων αλοιφών βοηθάνε. Τοπικά μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση και κρέμες που περιέχουν μενθόλη ή φαινόλη. Η χρήση αντιισταμινικών φαίνεται ότι έχει μικρό αποτέλεσμα, κυρίως στη μείωση της φαγούρας.

Λόγω των παραπάνω, αυτό που χρειάζεται είναι ψυχραιμία, είτε τα παιδιά έχουν, είτε όχι ιστορικό αλλεργιών. Η αποφυγή της επαφής, όσο αυτό είναι δυνατό σε μια μεσογειακή χώρα που οι κάμπιες ζουν στα δέντρα σχεδόν τους μισούς μήνες του χρόνου, και ένα καλό τοπικό πλύσιμο στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι αρκετά. Καλό παιχνίδι στον ανοιξιάτικο ήλιο.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι η αναφυλαξία και ποια τα αίτια εμφάνισής της στα παιδιά

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved