Χαλάζιο και κριθαράκι στα παιδιά: Διαφορές, συμπτώματα και θεραπεία

  • Τι είναι το χαλάζιο και τι το κριθαράκι;
  • Τα συμπτώματα και οι διαφορές
  • Αντιμετώπιση
Χαλάζιο και κριθαράκι στα παιδιά: Διαφορές, συμπτώματα και θεραπεία

Έχει το παιδί σας κάποιο εξόγκωμα στο μάτι, είτε στο χρώμα του δέρματος, είτε κόκκινο ή λευκό; Πολύ πιθανό να έχει χαλάζιο ή κριθαράκι.

Τι είναι το χαλάζιο και τι το κριθαράκι;

Το χαλάζιο και το κριθαράκι είναι δύο συχνές μολύνσεις στους αδένες των βλεφάρων.

Το χαλάζιο είναι μία φλεγμονή η οποία οφείλεται στην κατακράτηση του σμήγματος που προκύπτει από την απόφραξη των στομίων των αδένων του άνω ή του κάτω βλεφάρου. Δημιουργείται δηλαδή μίας μορφής κύστη στο πάνω ή και κάτω μέρος του ματιού.

Το κριθαράκι από την άλλη προκαλείται από λοίμωξη, συνήθως σταφυλοκοκκική, είτε στο θυλάκιο κάποιας βλεφαρίδας (εξωτερική κριθή), είτε στους σμηγματογόνους αδένες μέσα στο βλέφαρο (εσωτερική κριθή).

chalazion kritharaki paidi

Τα συμπτώματα και οι διαφορές

Το χαλάζιο και το κριθαράκι είναι και τα δύο εξογκώματα, ωστόσο παρουσιάζουν διαφορές ως προς τη μορφή και τα συμπτώματα.

Το χαλάζιο είναι συνήθως μεγαλύτερο σε μέγεθος, μπορεί να εμφανιστεί και μακριά από το ελεύθερο βλεφαρικό χείλος, ενώ ενδέχεται και να προκαλέσει πρήξιμο στην ευρύτερη περιοχή του βλεφάρου. Το χαλάζιο συνήθως δεν προκαλεί πόνο και εάν είναι μεγάλο σε μέγεθος πιθανά να προκαλέσει θολή όραση. Άλλα συμπτώματα είναι η ευαισθησία στο φως και η φαγούρα. Το χαλάζιο μπορεί να υποχωρήσει και μόνο του σε διάστημα μερικών εβδομάδων.

Το κριθαράκι έχει συνήθως κόκκινο χρώμα και βγαίνει κοντά στην άκρη του βλεφάρου. Είναι μικρότερο σε μέγεθος από ότι το χαλάζιο και ο πόνος είναι αρκετά έντονος. Άλλα συμπτώματα είναι η έκκριση δακρύων και η δυσφορία όταν ανοιγοκλείνουν τα μάτια.Το κριθαράκι συνήθως υποχωρεί από μόνο του μετά από μερικές ημέρες.

Αντιμετώπιση

Το χαλάζιο και το κριθαράκι συνήθως υποχωρούν από μόνα τους, καλό ωστόσο είναι να ζητήσετε από τον παιδίατρο να σας προτείνει κάποια αλοιφή ή κολλύριο για να αποφύγετε την επέκταση της μόλυνσης. Πέραν τούτου, μπορείτε να κάνετε ζεστές κομπρέσες στο μάτι του παιδιού τέσσερις με έξι φορές τη μέρα, για δέκα έως δεκαπέντε λεπτά. Αποφύγετε να πειράζετε την περιοχή και σε καμία περίπτωση μην επιχειρήσετε να σπάσετε μόνοι σας το κριθαράκι ή το χαλάζιο.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved