Διαταραχές μελάγχρωσης στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε

  • Τι είναι οι διαταραχές μελάγχρωσης στα παιδιά
  • Ποιες είναι οι πιο συχνές δερματικές διαταραχές μελάγχρωσης ;
  • Διαταραχές μελάγχρωσης στα παιδιά: Ποια είναι τα αίτια και πώς αντιμετωπίζονται;
Διαταραχές μελάγχρωσης στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο τύπος και η ποσότητα της χρωστικής που περιέχουν τα κύτταρα της επιδερμίδας καθορίζουν το χρώμα του δέρματος. Τυχόν διαταραχές στην παραγωγή μελανίνης σε μικρότερη ή μεγαλύτερη έκταση οδηγούν κατά περίπτωση σε σχηματισμό σκούρων ή ανοιχτόχρωμων κηλίδων στην επιφάνεια του δέρματος.

Διαταραχές μελάγχρωσης στα παιδιά μπορεί να συμβούν λόγω αύξησης της ποσότητας χρωστικής ( μελανόδερμα ) ή μείωσης αυτής ( λευκοδερμία ).

Οι πιο συχνές είναι:

Λεύκη

Η λεύκη είναι μια από τις πιο συχνές διαταραχές μελάγχρωσης που εμφανίζονται στα παιδιά. Προκύπτει από την απώλεια επιδερμικών μελανοκυττάρων και εκδηλώνεται μέσω λευκών κηλίδων με καλά καθορισμένα όρια.Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι οι βλάβες κατανέμονται συμμετρικά στα χέρια και τα πόδια. Σχεδόν πάντα επηρεάζουν το δέρμα του προσώπου, στις περιστοματικές και περιοφθαλμικές περιοχές. Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση στο περιοδικό Dermatology , η λεύκη σχετίζεται με ορισμένες αυτοάνοσες διαταραχές όπως αυτές που επηρεάζουν τον θυρεοειδή αδένα.

lefki

Λευκή πιτυρίαση

Η λευκή πιτυρίαση είναι μια κοινή και καλοήθης διαταραχή χρώσης που περιλαμβάνει την παρουσία στρογγυλεμένων, υποχρωματισμένων και ελαφρώς φολιδωτών βλαβών .
Τα περισσότερα παιδιά με λευκή πιτυρίαση έχουν ιστορικό ατοπίας. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί υποθέτουν ότι η πιτυρίαση θα μπορούσε να είναι μια μικρή εκδήλωση ατοπικής δερματίτιδας .Οι κηλίδες εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο και στο πάνω μέρος του κορμού . Φαίνεται να είναι πιο αισθητά σε πιο σκούρο δέρμα καθώς η έκθεση στον ήλιο τα τονίζει.

Αλμπινισμός

Ο αλμπινισμός ή αλφισμός, προκαλείται από την έλλειψη της χρωστικής ουσίας του δέρματος μελανίνη και οφείλεται σε βλάβη των γονιδίων που καθορίζουν τη σύνθεση της τυροσινάσης, του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για τη βιοσύνθεση της μελανίνης. Ως αποτέλεσμα, παρουσία λευκών μαλλιών, λευκού δέρματος, λευκών βλεφαρίδων . Επειδή τα παιδιά με αλμπινισμό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον ήλιο, θα πρέπει να φορούν συνεχώς αντηλιακό.

diataraxes melanxrosis sta paidia2

Ποικιλόχρους πυτιρίαση

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι μια μη φλεγμονώδης επιφανειακή μυκητίαση του δέρματος που εκδηλώνεται κυρίως σε νεαρά άτομα και εφήβους και των δύο φύλων.
Οφείλεται στο λιπόφιλο σαπροφυτικό μύκητα Malassezia furfur που συναντάται στη χλωρίδα της επιδερμίδας και προσβάλλει επιλεκτικά το θώρακα και την πλάτη και πιο σπάνια το λαιμό, τα μπράτσα και το πρόσωπο.

Τα χαρακτηριστικά της είναι καφεγαλακτόχροες ή καφέ κηλίδες ποικίλου μεγέθους, που αφήνουν μεταξύ τους ανοιχτόχρωμες, αποχρωματισμένες ζώνες μετά την έκθεση στον ήλιο.
Κατά την απόξεση των πλακών πέφτουν πιτυρώδη και ελαφρώς λιπαρά λέπια.Η συγκεκριμένη μυκητίαση έχει αυξημένο ποσοστό υποτροπών και το τριχωτό της κεφαλής είναι ο τόπος ανάπτυξης των παθογόνων μυκήτων. Πρόκειται για μη κολλητική πάθηση.

diataraxes melanxrosis sta paidia1

Mελανοδερμία

Το δέρμα μπορεί επίσης να μαυρίσει, δηλαδή να αναπτυχθεί η επονομαζόμενη μελανοδερμία. Αυτή μπορεί να οφείλεται σε ασθένειες του ήπατος, όπως η νόσος του Wilson κατά την οποία γίνεται κατακράτηση χαλκού από το ήπαρ ή σε ορμονικό πρόβλημα, όπως η νόσος του Addison. Ουσιαστικά πρόκειται για την επινεφριδική ανεπάρκεια κατά την οποία τα επινεφρίδια δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες από την ορμόνη κορτιζόλη. Το δέρμα μπορεί να γίνει επίσης μελανό και με την λήψη φαρμάκων όπως ορισμένα κυτταροστατικά (χορηγούνται για την καταπολέμηση του καρκίνου).

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved