Πώς να προετοιμάσετε το παιδί για την πρώτη του επίσκεψη στον οδοντίατρο

Με ποιο τρόπο θα το βοηθήσετε να μη φοβάται τον οδοντίατρο.

Πώς να προετοιμάσετε το παιδί για την πρώτη του επίσκεψη στον οδοντίατρο

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής, όταν εμφανιστεί το πρώτο δόντι ή όχι αργότερα από τα πρώτα του γενέθλια.

Παρότι μπορεί να φαντάζει νωρίς, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σωστά σχετικά με το πώς να φροντίζουν τα δόντια του παιδιού και παράλληλα το παιδί εξοικειώνεται με τον οδοντίατρο σε νεαρή ηλικία.

Προετοιμασία επίσκεψης στον οδοντίατρο

Αποφύγετε να προγραμματίσετε το πρώτο ραντεβού με τον οδοντίατρο απόγευμα ή κοντά σε ώρα που το παιδί θέλει να κοιμηθεί. Επιλέξτε πρωινές ώρες ώστε να είναι ευδιάθετο και ξεκούραστο.Εάν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που κρατά το παιδί σας ήρεμο και χαρούμενο (ένα τραγούδι που του αρέσει να ακούει, ένα βίντεο που θέλει να παρακολουθεί ή απλά ένα χρώμα που το ηρεμεί), ενημερώστε τον οδοντίατρο ώστε να προσπαθήσει να το ενσωματώσει στην επίσκεψη.

Μόλις προγραμματίσετε το ραντεβού, ξεκινήστε να προετοιμάζετε το παιδί σας για την επίσκεψη. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν διασκεδάζουν. Για παράδειγμα διαβάστε τους παιδικά βιβλία με το θέμα αυτό.

Εξηγήστε του τι θα κάνει ο οδοντιάτρος

Διαβεβαιώστε το ότι σε αυτή την πρώτη επίσκεψη ο οδοντίατρος θα εξετάσει απλά τα δόντια και θα του μιλήσει για το πώς να τα διατηρεί υγιή. Επίσης ότι μπορεί να ζητήσει από τον οδοντίατρο να του δείξει τα εργαλεία και να του εξηγήσει όλες τις διαδικασίες πριν ξεκινήσει.

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε εύλογες προσδοκίες από το παιδί σας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μερικά παιδιά μπορεί να ανοίξουν το στόμα τους πρόθυμα και να παραμείνουν ήρεμα, κι άλλα να έχουν το στόμα τους κλειστό ή να κλαίνε χωρίς σταματημό.

Με σωστή προετοιμασία και τηρώντας ένα κανονικό πρόγραμμα επισκέψεων (συνήθως κάθε έξι μήνες), τα πράγματα θα βελτιωθούν και το παιδί δεν θα φοβάται όπως την πρώτη φορά.



Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved