Ανήλικοι και κληρονομιά: Τι ισχύει για την αποποίηση κληρονομιάς από ανήλικο

Ποια είναι η διαδικασία και η προθεσμία για την αποποίηση κληρονομιάς.

Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης
Ανήλικοι και κληρονομιά: Τι ισχύει για την αποποίηση κληρονομιάς από ανήλικο

Σε περίπτωση αποβίωσης φυσικού προσώπου, οι συγγενείς του καλούνται με τη σειρά ως κληρονόμοι στην περιουσία του (δηλαδή πρώτα καλούνται τυχόν παιδιά και σύζυγος του αποβιώσαντος, ύστερα οι γονείς και τα αδέλφια του κοκ).

Στην κληρονομιά περιλαμβάνονται τόσο το ενεργητικό (ακίνητα, αυτοκίνητα, μετοχές, ομόλογα και αξιώσεις εις βάρος τρίτων), όσο και τα χρέη (προς Δημόσιο, Τράπεζες και τρίτους), όπως αυτά διαμορφώνονταν κατά το χρόνο θανάτου του αποβιώσαντος κληρονομούμενου.

apopoiisi klinomias

Προθεσμία για την αποποίηση κληρονομιάς

Κάθε κληρονόμος που καλείται στην κληρονομιά θεωρείται κληρονόμος μέχρι να την αποποιηθεί. Η προθεσμία για την αποποίηση κληρονομιάς ορίζεται εκ του νόμου ως τετράμηνη και αρχίζει εάν υπάρχει διαθήκη, από τη δημοσίευσή της, ενώ εάν δεν υπάρχει από τη στιγμή που ο εκάστοτε κληρονόμος έμαθε την αποποίηση του προηγούμενου νόμιμου κληρονόμου.

Η αποποίηση συντελείται με δήλωση του κληρονόμου ή του πληρεξουσίου αυτού δικηγόρου, η οποία συντάσσεται ενώπιον του γραμματέα του δικαστηρίου της κληρονομιάς (δηλαδή του Ειρηνοδικείου του τόπου τελευταίας εν ζωή κατοικίας του θανόντος, όπως αυτή αναφέρεται στη ληξιαρχική πράξη θανάτου, και όχι του τόπου θανάτου).

Αν και τα παραπάνω φαντάζουν εύλογα για τους ενήλικους κληρονόμους, συχνά στην πράξη παρατηρείται μια σύγχυση αναφορικά με την κληρονομιά που περιέρχεται σε ανήλικους κληρονόμους. Το πρόβλημα εντοπίζεται συνηθέστερα όταν στην κληρονομιά υπάρχουν χρέη.

Τυχόν απώλεια προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς από τους ανήλικους κληρονόμους σημαίνει την αναγνώρισή τους ως κληρονόμους και την κατά συνέπεια επιβάρυνσή τους με τα χρέη της κληρονομιάς.

Πλέον, είναι κοινός τόπος ότι εφόσον το τέκνο (και πρακτικά οι γονείς του) επιθυμεί να αποποιηθεί την κληρονομιά που του επάχθηκε πρέπει οι γονείς του ή οι νόμιμοι αντιπρόσωποι αυτού να καταθέσουν αίτηση στο Ειρηνοδικείο του τόπου κατοικίας τους με την οποία να ζητούν να τους χορηγηθεί άδεια να αποποιηθούν στο όνομα και για λογαριασμό του ανηλίκου τέκνου τους την επαχθείσα σε αυτό κληρονομία. Με την έκδοση τυχόν θετικής απόφασης, οι γονείς προσέρχονται στη γραμματεία του δικαστηρίου κληρονομιάς και ζητούν να συνταχθεί η σχετική δήλωση.

apopoiisi klironomias 2

Αίτηση για αποποίηση κληρονομιάς

Η αίτηση των γονέων για τη χορήγηση άδειας από το δικαστήριο για αποποίηση της κληρονομίας του ανηλίκου στους γονείς πρέπει να κατατεθεί εντός τετραμήνου από την αποποίηση των γονέων. Η κατάθεση της αίτησης αναστέλλει την προθεσμία τετραμήνου για την αποποίηση. Κατά την παγιωμένη πρακτική, και προς αποφυγή τυχόν δυσάρεστων εκπλήξεων, από την έκδοση της απόφασης συνεχίζει το υπόλοιπο του τετραμήνου. Μέχρι τη συμπλήρωσή του, οι γονείς μπορούν να προσέλθουν στην γραμματεία για την πραγματοποίηση της δήλωσης αποποίησης της κληρονομιάς αποβιώσαντος στο όνομα και για λογαριασμό των τέκνων τους.

Το δικαστήριο στο πλαίσιο της παραπάνω δίκης για τη χορήγηση της άδειας για την αποποίηση θα εξετάσει το ενεργητικό και το παθητικό της κληρονομιάς, τυχόν προηγούμενες αποποιήσεις και θα κρίνει με βάση το συμφέρον του ανηλίκου. Συνήθως, όταν τα χρέη της κληρονομιάς είναι υπέρογκα και τα στοιχεία του ενεργητικού χαμηλής αξίας, το δικαστήριο εγκρίνει τα αίτημα των γονέων και χορηγεί την άδεια.

'Αρθρο των : Δημητρίου Αυλωνίτη, δικηγόρου Αθηνών
Νικόλαου Νικολάου, δικηγόρου Αθηνών

Δημητσάνας 42, Αθήνα, 11 522
τηλ. 210 3314536, fax: 210 3235632
κιν. 6972205516, e-mail: info@avlonitislaw.gr
http://www.avlonitislaw.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved