Κληρονομική διαδοχή: Ποιοι δικαιούνται την κληρονομιά χωρίς διαθήκη

Στην περίπτωση που ο θανών -κληρονομούμενος αποβιώσει αδιάθετος, δηλαδή χωρίς να έχει συντάξει διαθήκη όσο ζούσε, η κληρονομική διαδοχή του πραγματοποιείται κατά τάξεις.

Κληρονομική διαδοχή: Ποιοι δικαιούνται την κληρονομιά χωρίς διαθήκη

Ο Αστικός Κώδικας αναγνωρίζει κληρονομικό δικαίωμα εξ αδιαθέτου στους συγγενείς του κληρονομουμένου που ανήκουν σε γενεές, τις οποίες ονομάζει τάξεις, δηλαδή τη γενεά του ίδιου του κληρονομουμένου, των γονέων του, των παππούδων του και των προ παππούδων του και συνεπώς αποκλείονται από τη εξ αδιαθέτου διαδοχή συγγενείς που ανήκουν σε παραπέρα γενεές. Με εξαίρεση τους συγγενείς που ανήκουν στη πρώτη τάξη, τα μέλη των λοιπών τάξεων δεν καλούνται επ’ άπειρον στη κληρονομία.

Έτσι, το ελληνικό δικαιικό σύστημα, σχετικά με την κληρονομική διαδοχή έχει ως εξής:
-Στην πρώτη τάξη κληρονομούν οι κατιόντες του κληρονομούμενου, δηλαδή τα τέκνα του και τα εγγόνια του, και η σύζυγος του κληρονομούμενου, αν βέβαια υπάρχει. Αυτοί οι συγγενείς, αν υπάρχουν, κληρονομούν ολόκληρη την περιουσία του αποβιώσαντος, αποκλείοντας κάθε άλλο συγγενή από τις επόμενες τάξεις.
-Αν ο κληρονομούμενος δεν έχει κατιόντες, τότε καλείται η δεύτερη τάξη, δηλαδή οι γονείς και τα αδέλφια του κληρονομούμενου, οι οποίοι κληρονομούν κατ’ ισομοιρία και μαζί με αυτούς κληρονομεί και η σύζυγος, η οποία σε αυτήν την περίπτωση δεν παίρνει το 1/4 της κληρονομιάς αλλά το 1/2.
-Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν συγγενείς ούτε από την δεύτερη τάξη, τότε καλείται στην κληρονομική διαδοχή η τρίτη τάξη, δηλαδή κληρονομούν οι παππούδες και οι γιαγιάδες του κληρονομούμενου και μαζί με αυτούς και η σύζυγος στο 1/2 της περιουσίας.
-Στην τέταρτη τάξη, καλούνται οι προ παππούδες και οι προγιαγιάδες του κληρονομούμενου και η σύζυγος.
Στην περίπτωση όμως, όπου ο κληρονομούμενος δεν είχε κανέναν συγγενή αλλά είχε μόνο σύζυγο, τότε καλείται στην κληρονομική διαδοχή η πέμπτη τάξη, δηλαδή μόνο η σύζυγος, η οποία θα λάβει όλη την κληρονομιά του συζύγου της. Η σύζυγος, όπως έχει ήδη γίνει αντιληπτό, μετέχει στην κληρονομική διαδοχή σε κάθε περίπτωση και το μόνο που διαφοροποιείται είναι το ποσοστό συμμετοχής της στην κληρονομιά.

Εν κατακλείδι, στην περίπτωση που ο κληρονομούμενος δεν έχει κανένα συγγενή, ούτε σύζυγο, καλείται ως κληρονόμος στην έκτη τάξη, το Ελληνικό Δημόσιο.

Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης
Δικηγόρος, LL.B.
κιν. 6972205516
e-mail: info@avlonitislaw.gr
http://www.avlonitislaw.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved