Παιδί και υγεία: Δείτε ποιοι λόγοι μπορεί να ευθύνονται για τον βήχα του

Ο βήχας είναι ένα συχνό σύμπτωμα στα παιδιά.

Παιδί και υγεία: Δείτε ποιοι λόγοι μπορεί να ευθύνονται για τον βήχα του

Είναι ένας τρόπος να δείξει ο οργανισμός ότι κάτι τον ενοχλεί ή τον ερεθίζει και θέλει να απαλλαγεί από αυτό.

Δείτε ποιοι λόγοι μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση του:

Λοίμωξη

Πολύ πιθανό το παιδί σας να περνάει κάποιο απλό κρύωμα ή και μια γρίπη.

Αν ο βήχας είναι ξερός και κυρίως τον ακούτε το βράδυ, τότε πιθανότατα το παιδί σας περνάει κάποια λοίμωξη. Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι οι ιογενείς λοιμώξεις δεν αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά αλλά χρειάζονται άλλα φάρμακα.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Ένα βασικό σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι ο βήχας. Συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως ο εμετός, η κακή γεύση στο στόμα αλλά και η αίσθηση καψίματος στο στήθος.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την αντιμετώπιση της. Βοηθάει σημαντικά να βελτιώσετε την διατροφή του παιδιού σας αποφεύγοντας τα πικάντικα φαγητά και τα αναψυκτικά, να μην το βάζετε για ύπνο πριν περάσουν δύο ώρες από το προηγούμενο γεύμα του ώστε να διατηρήσετε μία ισορροπία στο στομάχι.

Άσθμα

Ο βήχας που «σφυρίζει» και γίνεται πιο έντονος την νύχτα, είναι από τα κύρια συμπτώματα του άσθματος. Ακόμα μπορεί να εμφανίζεται και στην έντονη δραστηριότητα ή το έντονο παιχνίδι.

Η θεραπεία για το άσθμα εξαρτάται από την αιτία που το προκάλεσε και καλό είναι να επισκεφτείτε τον παιδίατρο σας άμεσα, άμα παρατηρήσετε αυτό του είδους βήχα στο παιδί σας. Να αποφεύγετε να το εκθέτετε σε μέρη με καπνό, πολύ καυσαέριο ή και γενικότερα έντονα αρώματα και μυρωδιές.

paidi igeia

Αλλεργία

H αλλεργίες ειδικά τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές μέρες είναι η κύρια αιτία του παρατεταμένου βήχα και συνοδεύονται από ξερό λαιμό, συναχωμένη μύτη και γενικότερα καταρροή. Καλό είναι όταν απευθυνθείτε στον γιατρό σας να του ζητήσετε να κάνετε στο παιδί σας όλα τα αλλεργικά τεστ ώστε να δείτε από πού προκύπτει (πχ κάποιο φαγητό, ή σκόνη) και πως θα αποφύγετε την επανεμφάνιση της.

Κοκκύτης

Ο κοκκύτης οφείλεται στην οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και χαρακτηρίζεται από παροξυσμικό σπασμωδικό βήχα. Είναι αρκετά συχνό σύμπτωμα στα παιδιά καθώς κολλάει εύκολα με το φτάρνισμα και τα σταγονίδια. Μπορεί να συνοδεύται από συναχωμένη μύτη και χαμηλό πυρετό.

Καλό είναι, αφού τον αντιμετωπίσετε να εμβολιάσετε το παιδί σας καθώς οι πιθανότητες να κολλήσει μετά το εμβόλιο είναι ελάχιστες.

Φυσικά μπορεί και τίποτα από τα παραπάνω να μην συμβαίνει και το παιδί σας να βήχει απλά από συνήθεια που του έμεινε μετά από κάποια γρίπη ή κρύωμα ή μετά από την παρατεταμένη έκθεση σε ερεθιστικές ουσίες όπως ο καπνός ή η σκόνη.

Όπως και να έχει είναι πολύ σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρο σας και να τον ενημερώνετε για ό,τι ασυνήθιστο παρατηρείτε στην συμπεριφορά του παιδιού σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved