Εκπαίδευση για την τουαλέτα: Τι να κάνετε όταν το παιδί δεν θέλει το γιογιό

Γιατί το παιδί μπορεί να μην θέλει το γιογιό και τι να κάνετε.

Εκπαίδευση για την τουαλέτα: Τι να κάνετε όταν το παιδί δεν θέλει το γιογιό

Συμβουλές για όταν το νήπιο δεν θέλει να κάτσει στο γιογιό.

Bigstock

Η εκπαίδευση για την τουαλέτα μπορεί να προκαλέσει άγχος σε γονείς και παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σωστή ηλικία στην οποία το παιδί «πρέπει» να κάνει τη μετάβαση από την πάνα στο γιογιό. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και η εκπαίδευση με την τουαλέτα θα είναι επιτυχής όταν το παιδί είναι πραγματικά έτοιμο.

Όταν το παιδί δεν θέλει το γιογιό

Η μετάβαση από την πάνα στο γιογιό ως διαδικασία έχει προκλήσεις για τους γονείς. Μία από αυτές είναι όταν το παιδί αρνείται να κάτσει στο γιογιό. Το πιθανότερο είναι αυτό να συμβαίνει επειδή το παιδί δεν είναι έτοιμο ακόμα να αποχωριστεί την πάνα του. Η άρνηση του παιδιού για το γιογιό μπορεί να είναι ξεκάθαρη ή έμμεση όπως όταν κλαίει ή θυμώνει κάθε φορά που του ζητάτε να κάτσει στο γιογιό.

Άλλοι λόγοι για τους οποίους το νήπιο δεν θέλει το γιογιό είναι:

Φοβάται την τουαλέτα. Το παιδί μπορεί να φοβάται την τουαλέτα, ένα δωμάτιο του σπιτιού που ακούει άγνωστους και πρωτόγνωρους θορύβους. Η φαντασία στα παιδιά αυτών των ηλικιών είναι ζωηρή και πιθανά να έχει συνδέσει το δωμάτιο του μπάνιου με φόβους του.

Θέλει να τραβήξει την προσοχή σας. Τα μικρά παιδιά δεν ξέρουν ακόμη πώς να χρησιμοποιούν τα λόγια τους για να εκφράσουν άγχος ή φόβο, επομένως πρέπει να βρουν άλλους τρόπους για να προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν μαζί σας, όπως την άρνηση να καθίσει στο γιογιό.

Νιώθει άγχος. Ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια ή η έναρξη στον παιδικό σταθμό και γενικά κάθε αλλαγή στην καθημερινότητα και τη ρουτίνα του παιδιού μπορεί να το δυσκολέψει να μάθει μια νέα δεξιότητα.

Δεν θέλει να σταματήσει κάτι άλλο που κάνει. Κάποιες φορές το παιδί μπορεί απλά να μην θέλει το γιογιό γιατί δεν θέλει να σταματήσει μία άλλη δραστηριότητα όπως το παιχνίδι.

Ιατρικοί λόγοι. Αν και είναι σπάνιο διάφοροι λόγοι υγεία ενδέχεται να μπουν εμπόδιο στην εκπαίδευση του νηπίου για την τουαλέτα. Κάποιοι από αυτούς είναι οι αναπτυξιακές αναπηρίες όπως δισχιδής ράχη, η εγκεφαλική παράλυση, τα προβλήματα όρασης και η απώλεια ακοής.

Τι μπορείτε να κάνετε

Γνωρίστε τα σημάδια για το πότε το παιδί είναι έτοιμο για τη μετάβαση από την πάνα στο γιογιό

Το παιδί που είναι έτοιμο για την εκπαίδευση για την τουαλέτα μπορούν να παραμείνουν στεγνά για τουλάχιστον δύο ώρες. Επίσης, είναι σε θέση να δει και να καταλάβει πώς άτομα μεγαλύτερα όπως η μαμά και ο μπαμπάς χρησιμοποιούν την τουαλέτα. Επίσης, είναι σε θέση να καταλάβουν πότε θέλουν τουαλέτα και να το πουν και μπορούν να ελέγξουν το σώμα τους. Για παράδειγμα είναι σε θέση να κατεβάσουν μόνα τους το παντελόνι και το εσώρουχό τους. Αυτά είναι ότι το νήπιο πρέπει να είναι τουλάχιστον Τα νήπια πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 μηνών και να μπορούν να παραμείνουν στεγνά για δύο ώρες. Τα παιδιά που θέλουν να τρένο γιογιό είναι συχνά περίεργα για την τουαλέτα και μπορεί να παρακολουθήσουν ενήλικες και μεγαλύτερα αδέρφια να χρησιμοποιούν το μπάνιο. Συνήθως έχουν επίγνωση του σώματός τους.

Δείξτε στο παιδί πώς να χρησιμοποιεί το γιογιό και την τουαλέτα

Εξηγήστε του τι πρέπει να κάνει. Με τον τρόπο αυτό θα το βοηθήσετε να διαχειριστεί τυχόν φόβους και θα το ενθαρρύνετε καταλάβει την όλη διαδικασία.

Εφοδιαστείτε με το κατάλληλο γιογιό

Αγοράστε ένα γιογιό που είναι κατάλληλο για το μέγεθος του παιδιού και την ηλικία του παιδιού. Αφήστε το παιδί να το διαμορφώσει όπως θέλει για να του αρέσει πχ κολλώντας αυτοκόλλητα ή γράφοντας το όνομά του. Βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα είναι ασφαλές και τοποθετήστε ένα σκαμπό στο έδαφος για να στηρίξετε τα πόδια του παιδιού σας ενώ κάθεται.

Αφήστε το απλά να κάτσει

Το παιδί μπορεί να κάθετε στο γιογιό για διασκέδαση ή να βάζει τα παιχνίδια και τα κουκλάκια του να κάθονται. Ακόμα και έτσι εξοικειώνεται με το συγκεκριμένο αντικείμενο κάτι που βοηθά στην εκπαίδευση για την τουαλέτα.

Εξοπλιστείτε με υπομονή

Μην περιμένετε από το παιδί σας να καταλάβει με την πρώτη γιατί κάθεται στο γιογιό και γενικά την πραγματική του χρήση. Σε πρώτη φάση βάλτε το να κάτσει στο γιογιό για λίγα λεπτά ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν κάνει στο γιογιό την ανάγκη του για πολλές φορές θα καταλάβει επιτέλους τη χρήση του γιογιό.

Κάντε το γιογιό μέρος της ρουτίνας

Φέρτε το παιδί σας στο γιογιό μετά τα γεύματα, όταν εκ των πραγμάτων είναι και λογικό να χρειαστεί να πάει. Κάντε το ίδιο εάν το παιδί σας τείνει να κάνει τακτικά κενώσεις την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Επαινέστε κάθε χρήση γιογιό

Ακόμα κι αν το παιδί σας δεν χρησιμοποιεί πραγματικά το γιογιό, επαινέστε το που απλά κάθεται πάνω του.

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Το να δείχνετε απογοήτευση όταν το παιδί σας δεν χρησιμοποιεί το γιογιό – ή πολύ ενθουσιασμό όταν το κάνει – δείχνει πόσο σημαντική είναι για εσάς η εκπαίδευση στο γιογιό, κάτι που μπορεί να του προκαλέσει άγχος.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved