Εκπαίδευση για την τουαλέτα: Tips από τους ειδικούς

Απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα των γονιών.

Εκπαίδευση για την τουαλέτα: Tips από τους ειδικούς

Η μετάβαση από την πάνα στο γιογιό είναι ένα από τα βασικά αναπτυξιακά στάδια του παιδιού. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό κι έτσι η διαδικασία εκπαίδευσης για την τουαλέτα μπορεί να διαφέρει ανά περίσταση. Ωστόσο υπάρχουν ερωτήματα που απασχολούν όλους τους γονείς. Τι απαντούν σε αυτά οι ειδικοί;

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου είναι έτοιμο να αποχωριστεί την πάνα του;

"Υπάρχουν μερικά σημάδια που θα σας δείξουν ότι το παιδί σας είναι έτοιμο για τη μετάβαση από την πάνα στο γιογιο", αναφέρει η Amanda Jenner ιδρύτρια του Potty Training Academy και μαμά τριών παιδιών στο motherandbaby.co.uk. Τα σημάδια αυτά είναι:

  • Κοιτάζουν προς τα κάτω όταν τα κάνουν στην πάνα τους
  • Επιμένουν για αλλαγή πάνας όταν αυτή έχει βραχεί
  • Σας λένε πότε κάνουν την ανάγκη τους
  • Οι περίοδοι μεταξύ των αλλαγών πάνας είναι μεγαλύτεροι

"Στην πραγματικότητα τα παιδιά είναι έτοιμα για να βγάλουν την πάνα, όταν πλέον παρατηρούν κάποιες βασικές λειτουργίες του σώματός τους. Επιπλέον, μιλάνε κάτι που πραγματικά βοηθάει" αναφέρει η ειδικός.

Σε ποια ηλικία θα πρέπει το παιδί να ξεκινήσει την εκπαίδευση για την τουαλέτα;

Συνήθως τα παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν το γιογιό από τον 18ο μήνα κι έπειτα, ωστόσο η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Επιπλέον, σύμφωνα με την Amanda Jenner, παρόλο που υπάρχει ο μύθος ότι τα αγόρια καθυστερούν περισσότερο να αποχωριστούν την πάνα και να εκπαιδευτούν για την τουαλέτα, αυτό δεν ισχύει.

"Υπάρχει αυτός ο μύθος ότι τα αγόρια καθυστερούν σε αυτό το κομμάτι σε σχέση με τα κορίτσια. Αυτό δεν συμβαίνει, τουλάχιστον όχι σύμφωνα με την εμπειρία τη δική μου" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πόσο διαρκεί η εκπαίδευση για την τουαλέτα;

"Το παιδί μαθαίνει κάτι εντελώς καινούριο και το ίδιο και ο γονιος, συνεπώς χρειάζεται χρόνος. Η εκπαίδευση γαι την τουαλέτα μπορεί να πάρει μερικές εβδομάδες ή και έναν μήνα κατά μέσο όρο στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο το κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Εάν το παιδί έχει μεγαλύτερο αδερφή ή αδερφή που έχει ήδη περάσει από αυτό το στάδιο, ίσως να γίνει πιο γρήγορα" λέει η ειδικός.

Να χρησιμοποιήσω γιογιό ή κατευθείαν στην τουαλέτα;

Σύμφωνα με την Amanda, η χρήση του γιογιό κάνει πολύ πιο εύκολη την όλη διαδικασία για το παιδί. Επιπλέον, το γιογιό μπορεί να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε δωμάτιο, κάτι εξαιρετικά χρηστικό για τον γονιό και το παιδί.

Τι κάνουμε τις βραδινές ώρες;

Η εκπαίδευση για την τουαλέτα τις πρωινές ώρες βοηθάει τα παιδιά να μάθουν να ελέγχουν την ουροδόχο κύστη τους. Το πρώτο διάστημα το παιδί καλό είναι να εξακολουθεί να φοράει την πάνα του το βράδυ. Μετά από περίπου ένα μήνα και αφού βλέπετε ότι το πρωί που ξυπνάει το μικρό σας, η πάνα του είναι στεγνή, μπορείτε να δοκιμάσετε να τη βγάλετε και το βράδυ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved