Ο ύπνος του νηπίου: Το ιδανικό περιβάλλον για να κοιμάται καλύτερα

Τι να προσέξετε στο δωμάτιο του παιδιού για να κοιμάται καλύτερα. 

Ο ύπνος του νηπίου: Το ιδανικό περιβάλλον για να κοιμάται καλύτερα

Τι να προσέξετε στο περιβάλλον ύπνου του παιδιού.

Bigstock

Οι περισσότεροι δύσκολα μπορούμε να κοιμηθούμε με ανοιχτά τα φώτα και σε ένα περιβάλλον με θόρυβο. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά για αυτό και το περιβάλλον στο οποίο κοιμάται το παιδί παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου του.

Για να δημιουργήσετε το κατάλληλο περιβάλλον ύπνου για το νήπιο ακολουθήστε τα εξής.

Χαμηλώστε τον φωτισμό. Το σκοτάδι ενισχύει την απελευθέρωση της μελατονίνης στον εγκέφαλο ενώ το αντίθετο συμβαίνει σε έναν χώρο με έντονο φωτισμό. Εάν το παιδί φοβάται το σκοτάδι, δοκιμάστε να κλείσετε όλα τ α φώτα και να αφήσετε μόνο ένα μικρό φωτάκι αναμμένο.

Απομονώστε τους θορύβους. Κλείστε την πόρτα, κλείστε τηλεοράσεις και γενικά καλό είναι στο δωμάτιο που κοιμάται το νήπιο να επικρατεί απόλυτη ησυχία. Δεν χρειάζεται να περπατάτε στις μύτες των ποδιών σας στο υπόλοιπο σπίτι, ούτε να μιλάτε ψιθυριστά. Απλώς περιμένετε για περίπου πέντε λεπτά από τη στιγμή που θα αποκοιμηθεί το παιδί και μετά μπορείτε να κινήστε άνετα γύρω του και να μιλάτε κανονικά ή να κάνετε τις δραστηριότητες που θέλετε στο υπόλοιπο σπίτι. Εάν το παιδί δυσκολεύεται να κοιμηθεί, δοκιμάστε να βάλετε κάποια συσκευή λευκού θορύβου στο δωμάτιο.

Δροσερό περιβάλλον. Η θερμοκρασία στο κέντρο του σώματος πρέπει να πέσει για να μπορέσει το παιδί να κοιμηθεί, μην το παρακάνετε συνεπώς στο ντύσιμό του. Όσο για τη θερμοκρασία δωματίου, η ιδανική είναι περίπου στους 28 βαθμούς.

Συμβουλές για τον ασφαλή ύπνο του νηπίου

Μετά την ηλικία του ενός έτους, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε στο κρεβατάκι του μωρού να έχετε πλέον τα αγαπημένα του κουκλάκια ή κουβερτάκι, αν και οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν να περιμένετε μέχρι την ηλικία των δύο ετών.

Αν και ο κίνδυνος για το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου μειώνεται, το παιδί πλέον έχει αποκτήσει νέες δεξιότητες όπως το μπουσούλημα ή το σκαρφάλωμα που το καθιστούν ευάλωτο σε πολλούς κινδύνους.

Για να είναι το νήπιο ασφαλές κατά τη διάρκεια του ύπνου του το βράδυ, δοκιμάστε τα εξής:

  • Αποφύγετε κουβέρτες και λούτρινα ζωάκια με μακριά κορδόνια ή χαλαρά κουμπιά.
  • Αποφύγετε να τοποθετείτε την κούνια κοντά σε παράθυρα με κουρτίνες ή περσίδες και μεγάλα έπιπλα, όπως συρτάρια, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκαρφαλώσει το μικρό σας. Κρατήστε και άλλα αντικείμενα που είναι πιθανά επικίνδυνα, όπως κρέμες για πάνες και φάρμακα, μακριά από την κούνια.
  • Ρυθμίστε τα κάγκελα στην κούνια με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνετε πιο δύσκολο το σκαρφάλωμα.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved