Ύπνος μωρού με την πιπίλα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Είναι ασφαλές το μωρό να κοιμάται με την πιπίλα;

Ύπνος μωρού με την πιπίλα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπό κάποιες προϋποθέσεις η χρήση πιπίλας είναι ασφαλής για το μωρό.

Bigstock

Το πρώτο διάστημα όλοι οι νέοι γονείς έχουν απορίες για την ασφάλεια και τη φροντίδα του νεογέννητου. Μία από αυτές είναι και κατά πόσο είναι ασφαλές το μωρό να κοιμάται με την πιπίλα. Η ανησυχία αυτή σχετίζεται με το Σύνδρομο του Αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και οι ειδικοί έχουν την απάντηση.

Το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Παιδιάτρων, συνδέεται με ένα μη ασφαλές περιβάλλον ύπνου. Ο ύπνος με πιπίλα, ωστόσο, όχι μόνο δεν θεωρείται επικίνδυνος, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η χρήση πιπίλας κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο Αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και υπό κάποιες προϋποθέσεις είναι ασφαλής για το μωρό.

Οι προϋποθέσεις

Σημαντικό, σημειώνει η παιδίατρος Preeti Parikh στο verywellfamily.com, είναι η πιπίλα να μην είναι στερεωμένη στα ρούχα του μωρού καθώς στην περίπτωση αυτή ελλοχεύει ο κίνδυνος του πνιγμού. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο μέγεθος της πιπίλας, το οποίο πρέπει να είναι ανάλογο με την ηλικία του βρέφους.

Μωρό κοιμάται με την πιπίλα.

Bigstock

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του ύπνου με πιπίλα

Ο μειωμένος κίνδυνος αιφνίδιου βρεφικού θανάτου δεν είναι το μόνο όφελος από τη χρήση της πιπίλας το βράδυ. Η dr. Parkin αναφέρει:

«Η πιπίλα μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αέρα και τις πιθανότητες παλινδρόμησης. Επίσης, ηρεμεί το μωρό και το βοηθά να κοιμάται πιο ήρεμο όλη τη νύχτα».

Στα μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα, επίσης, η χρήση της πιπίλας φαίνεται να μειώνει τον χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο.

Στα αρνητικά της χρήσης πιπίλας συγκαταλέγονται ότι το μωρό συνήθως αναπτύσσει μία σχέση εξάρτησης με την πιπίλα του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κοιμηθεί ή να ηρεμήσει χωρίς αυτήν. Επίσης, εάν το βράδυ του βγει από το στόμα είναι πιθανό να ξυπνήσει και να κλάψει γιατί την αναζητά.

Τέλος, η χρήση της πιπίλας μετά τα δύο με τρία έτη μπορεί να οδηγήσει σε οδοντικά προβλήματα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved