Ύπνος νηπίου: Πώς επηρεάζεται από τις καλοκαιρινές διακοπές

Τι να κάνετε ώστε να μην αλλάξει εντελώς η ρουτίνα ύπνου του νηπίου κατά τη περίοδο του καλοκαιριού.

Ύπνος νηπίου: Πώς επηρεάζεται από τις καλοκαιρινές διακοπές

H ρουτίνα του ύπνου ενός νηπίου συχνά αλλάζει το καλοκαίρι. 

Bigstock

Τα νήπια έχουν ανάγκη τη ρουτίνα ύπνου και το καλοκαίρι. Ωστόσο, είναι δύσκολο να τηρηθεί πιστά ειδικά στις διακοπές.

Χαλαρώνετε, κι εσείς και το παιδί, και συνήθως το πρόγραμμα αλλάζει. Είναι ωστόσο πιθανόν να παρατηρήσετε ορισμένες αλλαγές στη συμπεριφορά του νηπίου σας, πέρα από τη γκρίνια που συνήθως είναι έντονη λόγω κούρασης.

«Το παιδί μου ξυπνάει κάθε πρωί πριν τις 6 το πρωί »

Οι περισσότεροι γονείς περιμένουν πώς και πώς τις διακοπές για να κοιμηθούν λίγο παραπάνω το πρωί ή έστω να χουζουρέψουν χωρίς να χρειαστεί να σηκωθούν άρον – άρον. Πολλά νήπια όμως ξυπνούν από το άγριο χάραμα προς μεγάλη απογοήτευση των γονιών τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Αν για παράδειγμα το νήπιο παραλείπει τον απογευματινό υπνάκο το καλοκαίρι, λόγω κούρασης θα κοιμηθεί αρκετά νωρίς το βράδυ. Και μπορεί αυτό να σας εξυπηρετεί ωστόσο δεν θα χαρείτε ιδιαίτερα όταν ξυπνήσει ορεξάτο από τις 6 το πρωί. Φροντίστε λοιπόν το νήπιο να κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε το βράδυ να πέφτει για ύπνο κατά τις 9- 10 μ.μ.

Bed-sharing With Baby Concept. Adorable Infant Child Girl Sleeping With Her Mother On Bed In Bedroom

Στις διακοπές το πρόγραμμα ύπνου των νηπίων αλλάζει.

Bigstock

«Το νήπιο δεν θέλει να κοιμάται μόνο του στις διακοπές αλλά και μετά την επιστροφή μας»

Κατά τη διάρκεια των διακοπών, ο ύπνος μπορεί να διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της αλλαγής του περιβάλλοντος αλλά και του πιο χαλαρού προγράμματος. Επίσης, συχνά το νήπιο εκμεταλλεύεται την κατάσταση και κοιμάται με τους γονείς ή με έναν από τους δύο. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί και μετά το τέλος των διακοπών.

Το σημαντικό είναι να επιστρέψετε στη «ρουτίνα του σπιτιού» όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Για να διευκολύνετε το παιδί σας στο θέμα του ύπνου, μπορείτε στην αρχή να καθιερώσετε ένα πρόγραμμα ανταμοιβής αφού πρώτα προσπαθήσετε να του εξηγήσετε ότι μετά τις διακοπές ο καθένας κοιμάται στο κρεβάτι του.

nipio-mesimerianos-ypnos.jpg

Τα νήπια συχνά έχουν άστατο ύπνο το καλοκαίρι.

Bigstock

«Μπορώ να τηρήσω ένα πρόγραμμα ύπνου για το νήπιο στις διακοπές ;»

Το κλειδί για να παραμείνετε εντός προγράμματος όταν ο ήλιος ανατέλλει πολύ νωρίτερα και δύει πολύ αργά, είναι η τήρηση ενός σταθερού αλλά ευέλικτου καλοκαιρινού προγράμματος. Φροντίστε να παίρνουν έναν υπνάκο τα παιδιά κάτω των τριών ετών στην ξαπλώστρα, στο καρότσι , στο αυτοκίνητο ώστε να ξεκουράζονται και να μην έχουν γκρίνια ή υπερένταση.

Με πληροφορίες από το thetot.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved