Πώς θα κάνετε το νήπιο να σας ακούει χωρίς δεύτερη κουβέντα

Τρόποι για να σας ακούει το παιδί όταν του μιλάτε.

Πώς θα κάνετε το νήπιο να σας ακούει χωρίς δεύτερη κουβέντα

Τα νήπια συχνά αγνοούν τους γονείς τους.

Bigstock

Το να μιλάτε στο νήπιο παιδί σας και να σας ακούει πραγματικά, δεν είναι εύκολο.

Γι΄αυτό είναι σημαντικό να του δίνετε εύκολες οδηγίες: «Πάρε την μπάλα», «Τώρα βάλε το παιχνίδι στο κουτί». Όσο πιο σαφείς είναι οι οδηγίες, τόσο πιο πιθανό είναι το νήπιο να τις ακολουθήσει.

Συνέπεια

Τα παιδιά τα καταφέρνουν καλύτερα όταν ξέρουν τι να περιμένουν, επομένως «πέντε λεπτά ακόμη» θα πρέπει να σημαίνει ακόμη πέντε λεπτά, τελεία.

Επιλογές

Επίσης, τα νήπια δεν έχουν τον έλεγχο (και αυτό είναι καλό!). Αλλά δίνοντάς τους μικρές επιλογές μπορεί να τα βοηθήσετε να αισθάνονται ότι παίρνετε στα σοβαρά τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα, όταν έρθει η ώρα να ντυθούν, θα μπορούσατε να πείτε: «Θέλεις να φορέσεις το πουκάμισό σου με την τίγρη ή το πουκάμισό σου με τον δεινόσαυρο;».

nipio-kai-paidikes-tainies.jpg

Νήπιο βλέπει τηλεόραση.

Bigstock

Έπαινος

Μια έντονη αντίδραση σε κακή συμπεριφορά μπορεί να στείλει το μήνυμα ότι για να έχει την προσοχή σας το νήπιο, αρκεί να κάνει κάτι πέρα από τα καθημερινά.

Αντί λοιπόν βάλετε τις φωνές, επαινέστε συμπεριφορές που θέλετε να δείτε. Και απαντήστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμα.

Θα υπάρξουν στιγμές που θα χάσετε την ψυχραιμία σας. Λογικό… Και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, προσπαθήστε να τις αξιοποιήσετε προς όφελος του παιδιού σας. Ζητήστε συγγνώμη και εξηγήστε του τη λάθος συμπεριφορά σας: «Συγγνώμη που νευρίασα. Την επόμενη φορά θα προσπαθήσω να είμαι πιο υπομονετικός».

Το να δείξετε στο νήπιο ότι νοιάζεστε για το πώς αισθάνεται και να το βοηθήσετε να εκφράσει τα συναισθήματά του, μπορεί να μειώσει τις εκρήξεις.

«Ως γονείς, συχνά δίνουμε μεγάλη προσοχή σε συμπεριφορές που δεν θέλουμε να δούμε. Όμως θα πρέπει να επικεντρωθούμε στον έπαινο των συμπεριφορών που θέλουμε και να προσπαθήσουμε να ανακατευθύνουμε τα παιδιά», συμβουλεύει η Laura Phillips, PsyD, a ψυχολόγος στο Child Mind Institute.

Θετική συμπεριφορά

Αν, λοιπόν, το νήπιο ζωγραφίζει στον τοίχο, αντί να του φωνάξετε προσπαθήστε να πείτε τι θέλετε να κάνει, όπως «σε παρακαλώ ζωγράφισε σε αυτό το χαρτί» και πείτε του μπράβο όταν κάνει αυτό που του ζητήσατε.

Η θετική προσοχή σε επιθυμητές συμπεριφορές βοηθά στην ενίσχυσή τους και κάνει τις ανεπιθύμητες (όπως το να απλώνουν κρέμα στο χαλί) λιγότερο ελκυστικές.

Με πληροφορίες από το childmind.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved