Aνυπάκουο παιδί: Πώς θα το κάνετε να σας ακούσει

Πώς θα βάλετε όρια σε ένα παιδί που είναι ανυπάκουο και δεν ακούει κανέναν;

Aνυπάκουο παιδί: Πώς θα το κάνετε να σας ακούσει

Το παιδί είναι μια ανεξάρτητη προσωπικότητα όμως ο χαρακτήρας του διαμορφώνεται αρχικά από τις επιρροές που δέχεται από τον οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Αντιγράφει εν ολίγοις, ειδικά στη μικρή ηλικία, ότι βλέπει και βιώνει στο σπίτι.

Γιατί όμως ένα παιδί είναι ανυπάκουο; Αυτό είναι το ερώτημα που θα πρέπει πρώτα να απαντήσουν οι γονείς πριν αναζητήσουν τρόπους για να το συνετίσουν.

Έχει αποδειχθεί από μελέτες, ότι όταν το ζευγάρι μιλάει μεταξύ του με φωνές, το παιδί θεωρεί ότι αυτός είναι ο τρόπος που επικοινωνούν οι γονείς. Τον υιοθετεί λοιπόν πλήρως και δύσκολα τον αποβάλλει στην πορεία.

Σύμφωνα μάλιστα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Child Development, η λεκτική βία και οι φωνές των γονιών προς τα παιδιά τους, αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, επιθετικότητα και άλλα προβλήματα συμπεριφοράς. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί οι σημερινοί γονείς να μην χτυπάνε πια τα παιδιά τους (τουλάχιστον οι περισσότεροι) καθώς πιστεύουν ότι μπορούν να καταφέρουν αυτό που θέλουν με τη φωνή τους, ωστόσο, οι φωνές δεν έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ως λεκτική βία μπορεί να θεωρηθεί οποιαδήποτε ψυχολογική πίεση με θυμωμένα ή προσβλητικά λόγια προκειμένου το παιδί να νιώσει συναισθηματικά πληγωμένο, σε μια προσπάθεια να διορθωθεί ή να ελεγχθεί η συμπεριφορά του, μεταξύ των οποιων οι δυνατές φωνές, οι βλαστήμιες, οι κατάρες, καθώς και οι ταμπέλες.

Οι γονείς που θέλουν να αλλάξουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους, θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί τους σε ισότιμο επίπεδο και να εξηγήσουν το σκεπτικό τους και τις ανησυχίες τους, χωρίς φωνές!

kakomathimeno paidi

Διαβάστε επίσης: Ανυπάκουο παιδί: Δείτε γιατί οι φωνές σας δεν οδηγούν πουθενά

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν; Δοκιμάσετε τα εξής:

Παρατηρήστε πότε φωνάζετε

Μήπως είστε κουρασμένη από την εργασία σας, τις δουλειές του σπιτιού; Μήπως νιώθετε πως δεν έχετε βοήθεια; Μήπως συνέβη κάτι σοβαρό που σας έφερε στην επιφάνεια έντονα συναισθήματα;

Κάντε ένα διάλλειμα ανασυγκρότησης εαυτού

Όσο δύσκολο και αν είναι, προσπαθήστε να πάρετε το χρόνο σας εκείνη τη στιγμή που νιώθετε πως "βγαίνετε έξω από τα ρούχα σας". Πηγαίνετε για παράδειγμα σε ένα άλλο δωμάτιο, ασχοληθείτε με κάτι άλλο, δώστε τη προσοχή σας αλλού.

Ζητήστε βοήθεια

Μπορεί να προσπαθείτε για το καλύτερο, δεν σημαίνει όμως πως έχετε και τους σωστούς τρόπους. Μιλήστε λοιπόν με άλλες μαμάδες για το τι κάνουν οι ίδιες σε ανάλογες περιστάσεις, εκφράστε τα συναισθήματά σας και συζητήστε τα μαζί τους. Σίγουρα και εκείνες περνούν από παρόμοιες καταστάσεις και μπορούν να σας καταλάβουν χωρίς να σας κρίνουν.

paidi den akouei

Διαβάστε επίσης: Άτακτο παιδί: Η συμπεριφορά του μπορεί να βελτιωθεί όχι όμως με τιμωρία

Μιλήστε με το σύντροφό σας

Μήπως προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε μόνη σας την κατάσταση; Μήπως μιλάτε με τον σύντροφό σας με τέτοιο τρόπο όμως που του κάνετε παράπονα για το τι έκανε το αγγελούδι του και πόσο τυχερός είναι που λείπει από το σπίτι; Μήπως τον θεωρείτε υπεύθυνο που έχετε φορτωθεί εσείς το ρόλο της ανατροφής σε τέτοιο βαθμό; Μην τον κατηγορείτε, απλά ζητήστε του να σας βοηθήσει...

Η σχέση του ζευγαριού

Ναι, πολλές φορές μπορεί να νιώθουμε πως η υπομονή μας έχει φτάσει στα όριά της ή να έχουμε πιο βίαια ξεσπάσματα όταν αντιμετωπίζουμε και προβλήματα στη σχέση μας. Προβλήματα όμως που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε είτε με το διάλογο - αν είναι δυνατόν - είτε με τη βοήθεια ενός σύμβουλου γάμου. Όταν βρισκόμαστε σε ένταση επειδή ο γάμος δεν πηγαίνει καλά, είναι λογικό επακόλουθο και οι άμυνές μας να πέφτουν και να εκνευριζόμαστε με το παραμικρό, χωρίς όμως αυτό να δικαιολογεί τη συμπεριφορά μας...

Διαβάστε επίσης: Ανυπάκουο παιδί: «Το παιδί μου δεν με ακούει!»

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Σε αρκετές περιπτώσεις συναντάμε σημάδια κατάθλιψης ή μιας αγχώδους διαταραχής, γεγονός που σίγουρα μπορεί να σας κάνει περισσότερο ευερέθιστη και με πολύ λιγότερη ψυχική ηρεμία και υπομονή. Μην ντραπείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού αν αισθάνεστε πως δεν μπορείτε να διαχειριστείτε καταστάσεις ή πως η ψυχική σας ισορροπία δεν είναι και τόσο καλά...

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved