Bullying: Πότε η πλάκα σταματάει και γίνεται εκφοβισμός; (vid)

Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού: Κάνω πλάκα ή εκφοβίζω; Τι κάνω όταν κάποιος δέχεται Bullying; Πώς το αντιμετωπίζω εάν δέχομαι εγώ;

Bullying: Πότε η πλάκα σταματάει και γίνεται εκφοβισμός; (vid)

«Τι κοιτάς ρε βλάκα; Δεν σου έχω πει εμένα να μην με κοιτάς;» «Κοιτάχτε τη ρε αυτή πώς είναι: αν τη δει στην παραλία η greenpeace θα την περάσει για φάλαινα και θα την σπρώξει μες στη θάλασσα…»

«Αν τολμήσεις και ξαναέρθεις ρε βούρλο στο καφέ που αράζουμε θα φας τρελό κράξιμο…»

«Την είδατε τι φόραγε πάλι σήμερα στο σχολείο; ‘Ντάξει, τελείως fail το άτομο…»

Πλάκα κάνουμε… πλάκα, χαβαλέ ή καλαμπούρι. Πότε όμως η πλάκα σταματάει να είναι πλάκα και γίνεται εκφοβισμός;

Βασικά σημεία για να διακρίνει το παιδί τη διαφορά:

Η ένταση

Δηλαδή το πόσο άσχημες λέξεις χρησιμοποιούνται (βρισιές, κλπ)

Σχόλια για εμφάνιση

Το αν αναφέρονται σε κάποιο χαρακτηριστικό εμφάνισης: Πολύ περισσότερο αν πρόκειται για κάτι που δεν μπορεί να το επιλέξει (π.χ. ύψος, σωματική αναπηρία, κλπ)

Απειλή

Αν εμπεριέχει άμεσα ή έμμεσα απειλή

Όλα αυτά και συγχρόνως τίποτα από αυτά δεν βοηθούν να ξεχωρίσουμε την πλάκα από τον εκφοβισμό. Είναι σαν να το προσεγγίζουμε το όλο θέμα από λάθος δρόμο…

Ο πιο σίγουρος δρόμος είναι αυτός που σχετίζεται με την σχέση και το συναίσθημα, δύο λέξεις-έννοιες που όλοι οι άνθρωποι καταλαβαίνουμε ανεξαρτήτως οποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού μας.

Είμαστε όλοι άνθρωποι σημαίνει πάντα κάτι αισθανόμαστε και πάντα με κάποιον τρόπο σχετιζόμαστε με τους ανθρώπους γύρω μας. (Άλλωστε, το να έχουμε σχέσεις με άλλους ανθρώπους είναι μία από τις πιο βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Οι άνθρωποι ποτέ, σε καμιά ιστορική στιγμή δεν ζούσαν μόνοι τους, αποκομμένοι ο ένας από τον άλλον).

  • Η πλάκα γίνεται μόνο μεταξύ φίλων. Μπορεί ακόμη και μια από τις προσβλητικές φράσεις που γράφουμε στην αρχή του κειμένου, αν την ακούσει από έναν φίλο του να μην τον πονέσει. Και αν τον πονέσει μπορεί να πει πώς ένιωσε στον φίλο του και να του ζητήσει να μην το ξανακάνει. Το ποιος είναι φίλος μας και ποιος όχι είναι κάτι που όλοι μπορούμε να ξεχωρίσουμε…
  • Η πλάκα που του κάνουν δεν γίνεται να το κάνει να αισθάνεται πόνο, ντροπή, φόβο, θλίψη, θυμό και αγωνία τόση που δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ… Οτιδήποτε το κάνει να αισθάνεται αυτά τα συναισθήματα, απλά δεν είναι πλάκα.


Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δει ή θα ακούσει κάποιον να κάνει ή να λέει κάτι σε κάποιον άλλον που μοιάζει με πλάκα, αλλά δεν είναι και σίγουρος…, θα πρέπει να σκεφτεί τα εξής:

Σε ποιόν την κάνει την πλάκα, τι του είναι αυτός, τι σχέση έχουν μεταξύ τους; Είναι φίλοι;

  • Πώς αισθάνεται ο άλλος; Τι θα αισθανόμουν εγώ στη θέση του αν μου το έλεγαν αυτό;

Με απλά λόγια:

Έχει πλάκα κάποιος να πονά; Έχει πλάκα να φοβάται; Έχει πλάκα να ντρέπεται;
Έχει πλάκα να στεναχωριέται και να αγωνιά τόσο που να μην μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια;

Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που πραγματοποιεί ο οργανισμός με γενικότερο τίτλο «Κάνε τη Διαφορά. Μίλα Τώρα».

Για οποιαδήποτε βοήθεια επικοινωνήσετε με την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 ή μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης school@hamogelo.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved