Αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού

Σχολικός εκφοβισμός: Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού

Κορίτσι δέχεται bullying σε σχολικό περιβάλλον.

Bigstock

Σε καθημερινή, σχεδόν, συχνότητα διαβάζουμε στην ειδησεογραφία περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού. Τι συμβαίνει με αυτό το φαινόμενο; Είναι θέμα τύχης ή σημείο των καιρών; Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε ή απλά μένουμε αμέτοχοι παρακολουθώντας την εξέλιξη και τις συνέπειες σε μικρούς και μεγάλους;

Οι απαντήσεις εδώ είναι πολλές και καθησυχαστικές, αφού είναι αρκετά αυτά που μπορεί να κάνει ο κάθε ένας και η κάθε μία από εμάς –από το δικό τους/της ρόλο– για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού. Πρόσωπα αναφοράς των παιδιών αποτελούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τους. Οι δράσεις, λοιπόν, αναφορικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από ολιστική προσέγγιση προκειμένου να φέρουν παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς στην ίδια «πλευρά» και απέναντι στη βία.

Στόχος την ολιστικής αυτής προσέγγισης, –τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης– είναι αρχικά να ενδυναμώσουμε τα παιδιά να παίρνουν ξεκάθαρη θέση στον εκφοβισμό με το να στέκονται δίπλα στο παιδί που πονά, να μιλούν σε ενήλικες που εμπιστεύονται και να φροντίζουν την ομάδα τους όπως θα ήθελαν και τα ίδια να φροντιστούν από εκείνη.

hmera-kata-tou-sxolikou-ekfobismou.jpg

Παιδιά γελούν και κοροϊδεύουν ένα άλλο παιδί.

Bigstock

Μαζί με την ενδυνάμωση των παιδιών, βέβαια, απαιτείται και η ενδυνάμωση εκπαιδευτικών και γονέων. Επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών και γονέων μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά στην περίπτωση ενός περιστατικού εκφοβισμού στο σχολείο, θωρακίζοντας μικρούς και μεγάλους μέσα από ένα προαποφασισμένο πρωτόκολλο διαχείρισης του περιστατικού.

Η ανάγκη για ενημέρωση και ενδυνάμωση εκφράζεται και από τους εμπλεκόμενους, μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες καθώς ο αριθμός συμμετοχής τους σε παρεμβάσεις πρόληψης για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», εντός μόνο του τελευταίου έτους, είχε αύξηση 174%.

Ας σταθούμε όλοι μαζί, λοιπόν, μικροί και μεγάλοι απέναντι στον εκφοβισμό!

Ιωάννα Γκίκα
Ψυχολόγος (MSc)
Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα Παιδιά και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε:

  • Στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111», ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας
  • Στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 ή
  • Να επικοινωνήσετε μέσω μηνύματος στην επέκταση της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά, της εφαρμογής CHAT 1056

Ενημερωθείτε για το bullying και τον σχολικό εκφοβισμό στο hamogelo.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved