TikTok, Snapchat ή Instagram: Είναι το παιδί σας έτοιμο για τα social media;

Να αφήσω τα παιδιά μου να ανοίξουν λογαριασμό στα social media; 

TikTok, Snapchat ή Instagram: Είναι το παιδί σας έτοιμο για τα social media;
Bigstock

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα μας καθημερινά στο σπίτι και στο γραφείο, αλλά υπάρχει επίσης ένας ολόκληρος κόσμος με τον οποίο αλληλεπιδρούμε στα social media.

Για πολλούς από εμάς, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν μια σανίδα σωτηρίας, ένα μέρος που μαθαίναμε τα τελευταία νέα, ένας χώρος όπου μοιραζόμασταν τις σκέψεις, τις απόψεις μας και φυσικά όλα όσα δημιουργούσαμε μέσα στην κουζίνα μας. Τα τελευταία χρόνια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε, τον τρόπο που εργαζόμαστε και ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουμε τον κόσμο.

Έκτός από πλεονεκτήματα όμως τα social media έχουν και μειονεκτήματά. Εκφοβισμός, ρητορική μίσους, λάθος πρότυπα είναι μόνο μερικά από τα μειονεκτηματά τους.

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν εάν το παιδί ή ο έφηβός σας, σας ζητήσει έναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Τα παιδιά αγαπούν την κοινωνικοποίηση καθώς μεγαλώνουν και θέλουν να κρατούν επαφή με τους φίλους τους. Αλλά πώς θα καταλάβετε εάν το παιδί σας είναι έτοιμο να βουτήξει στο χαοτικό σύμπαν των social media; Είναι ασφαλές ή όχι; Είναι έτοιμα;

Τα παιδιά χρησιμοποιούν τα social media περισσότερο από ποτέ

Είτε μας αρέσει είτε όχι, τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περισσότερο από ποτέ. Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την Common Sense Media, έναν μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους εφήβους από το 2019 έως το 2021 αυξήθηκε κατά 17%. Αξίζει επίσης να γνωρίζετε ότι υπήρξε μια άνοδος στη χρήση των social media από παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών σε πλατφόρμες που απαιτούν από τους χρήστες να είναι τουλάχιστον 13 ετών.

Αν δεν εξαφανιστούν ξαφνικά εταιρείες όπως το Twitter, το Twitch, το TikTok και το Snapchat, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα παιδιά δεν πρόκειται να αφήσουν το κινητό ή το τάμπλετ από τα χέρια τους. Αυτό σημαίνει ότι ως γονιός θα πρέπει να μάθετε πώς μπορούν να επηρεάσουν αυτές οι πλατφόρμες τα παιδιά σας.

Η Adeola Adelayo, MD, ασκούμενη ψυχίατρος στο Banner Behavioral Health Hospital, ανέφερε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των παιδιών που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και tips για να καταλάβετε εάν το παιδί σας είναι έτοιμο να τα διαχειριστεί.

Πώς επηρεάζουν τα παιδιά τα social media

Τα υπέρ

  • Συνδέονται με άλλους ανθρώπους
  • Εκφράζονται ελεύθερα
  • Αντλούν πληροφορίες που τα βοηθά στις σχολικές τους εργασίες

Τα κατά

  • Έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία
  • Εκτίθενται σε ακατάλληλο για την ηλικία τους περιεχόμενο
  • Μπορεί να δεχθούν διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbullying)

Πώς θα ξέρετε αν το παιδί σας είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει τα social media

Ίσως παρατηρήσετε οι περισσότερες διαδικτυακές πλατφόρμες απαιτούν από τους χρήστες να είναι τουλάχιστον 13 ετών για να μπορέσουν να εγγραφούν. Αυτός δεν είναι ένας αυθαίρετος αριθμός, αλλά μάλλον οφείλεται στους νόμους περί προστασίας δεδομένων. Ωστόσο όπως φάνηκε και στην έρευνα της Common Sense Media, το 13 (ηλικία) δεν εμποδίζει τα παιδιά ακόμη και μικρότερων ηλικιών να δημιουργήσουν λογαριασμούς.

Όπως αναφέρει και ο Δρ Adelayo το αν το παιδί είναι έτοιμο ή όχι να διαχειριστεί τα social media εξαρτάται πραγματικά από την ωριμότητά του και αν είναι αναπτυξιακά έτοιμο.

«Είναι δύσκολο να πεις ότι το παιδί σου είναι έτοιμο στην ηλικία των 13, καθώς ορισμένα παιδιά μπορεί να μην είναι αναπτυξιακά ή συναισθηματικά έτοιμα να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν επίσης μερικά μικρότερα παιδιά που είναι σε θέση να χειριστούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με υγιή τρόπο και σεβασμό».

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν πείτε το ναι:

  • Έχετε μιλήσει για τη σωστή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με το παιδί σας;
  • Κατανοούν τη σημασία της ιδιωτικής ζωής;
  • Γνωρίζουν πώς να αναγνωρίζουν και να αναφέρουν ακατάλληλη συμπεριφορά ή περιεχόμενο;
  • Ξέρουν πώς να χειρίζονται τη ρητορική μίσους;
  • Ξέρουν να αναγνωρίζουν αν αυτό που βλέπουν είναι πραγματικό ή όχι;
  • Είναι αρκετά ανθεκτικά για να χειριστούν αρνητικές καταστάσεις, όπως πίεση από συνομηλίκους ή διαδικτυακό εκφοβισμό;

Εάν η απάντηση είναι «ναι», τότε μπορεί να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εάν η απάντηση είναι «όχι», αυτή είναι μια καλή στιγμή για να μιλήσετε μαζί τους για όλα αυτά.

πηγή: bannerhealth.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved