Social Media: 7 καλές συνήθειες που μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας

  • Έρευνα για τα παιδιά και τα social media
  • Instagram - Εργαλεία γονικού ελέγχου και συμβουλές
  • Επτά καλές συνήθειες που μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
Social Media: 7 καλές συνήθειες που μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας

Είτε σας αρέσει είτε όχι, το έφηβο παιδί σας (10-13 ετών) μάλλον έχει ήδη εμμονή με το Instagram, το TikTok και το SnapChat. Πώς μπορείτε να μιλήσετε με το παιδί σας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προτού δημιουργήσει λογαριασμό; Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

Αν νομίζατε ότι θα μπορούσατε να αντέξετε και να μην μιλήσετε νωρίς στο μικρότερο παιδί σας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξανασκεφτείτε το. Παρόλο που τα παιδιά κάτω των 13 ετών δεν επιτρέπεται τεχνικά να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram, το SnapChat και το TikTok, πολλά παιδιά δημοτικού σκρολάρουν και μάλιστα έχοντας τη σύμφωνη γνώμη των γονιών τους.

Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των παιδιών που χρησιμοποιούν ψεύτικα γενέθλια και τη διεύθυνση email ενός γονέα για να δημιουργήσουν λογαριασμούς σε δημοφιλείς ιστότοπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης (είτε έχουν άδεια είτε όχι) είναι αρκετά εντυπωσιακός.

social media paidia kales sinithies 2

Σύμφωνα με έρευνα του 2022 από την Ofcom, ρυθμιστική αρχή για τις υπηρεσίες επικοινωνιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 33% των γονιών με παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών δήλωσε ότι το παιδί τους είχε τουλάχιστον έναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Περίπου το 60% των παιδιών ηλικίας 8 έως 11 ετών είχαν δικό τους λογαριασμό. Αυτό σημαίνει ότι αντί για τα αγαπημένα σπορ, βιβλία ή παιχνίδια, οι συζητήσεις στο διάλειμμα ανάμεσα στους μαθητές της τέταρτης δημοτικού μπορεί κάλλιστα να επικεντρωθούν στο ποιος δημοσίευσε τι στο Instagram ή στο TikTok το προηγούμενο βράδυ. Τρομακτικό, έτσι; Το ξέρουμε.

Υπάρχουν αναμφίβολα προνόμια στο να έχεις παιδιά σε ηλικία που μπορούν να μιλήσουν και να αλληλεπιδράσουν με φίλους τους μέσα από τα social media. Πλατφόρμες όπως το Instagram είναι γεμάτες έμπνευση και επιτρέπουν στα παιδιά να εκφραστούν δημιουργικά. Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν την πιθανή έκθεση στον διαδικτυακό εκφοβισμό και το ακατάλληλο περιεχόμενο. Ειδικά τα μικρότερα παιδιά μπορεί να μην συνειδητοποιούν τις συνέπειες των πράξεών τους στο Διαδίκτυο, γεγονός που μπορεί να τα φέρει αντιμέτωπα με δύσκολες καταστάσεις. Αυτοί είναι κίνδυνοι που λαμβάνει σοβαρά υπόψη η δημοφιλής εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών.

Instagram - Εργαλεία γονικού ελέγχου και συμβουλές

Το Family Center (Οικογενειακό Κέντρο) του Instagram περιλαμβάνει εκπαιδευτικά εργαλεία μέσα από τα οποία οι γονείς μπορούν να ελέγχουν και να προστατεύουν τα παιδιά τους. Αν και είναι προς το παρών διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ, στους επόμενους μήνες θα έχουμε την ευκαιρία να το γνωρίσουμε και εμείς μιας και θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως.

Εκεί οι γονείς μεταξύ άλλων μπορούν να βρουν εκπαιδευτικά βίντεο, οδηγούς ασφαλείας με γνώμονα τους ειδικούς και συμβουλές για να μιλήσετε στο έφηβο παιδί σας σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο και την ψηφιακή ευεξία, στοιχεία για το πόσο χρόνο περνούν στην δημοφιλή πλατφόρμα, ενημερώσεις για το αν κάνει το παιδί σας αναφορά σε κάποιον και τέλος θα μπορείτε να λαμβάνετε και να βλέπετε ενημερώσεις για το ποιους ακολουθεί και ποιοι λογαριασμοί τα ακολουθούν. Για να δημιουργήσει όλα τα παραπάνω, το Instagram συνεργάστηκε με οργανισμούς όπως το The Trevor Project και το American Foundation for Suicide Prevention.

social media paidia kales sinithies 3

Η ενίσχυση του γονικού ελέγχου αποτελεί μέρος της απάντησης της Meta στην κριτική που έχει δεχτεί σχετικά με το ότι δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τους νέους στις πλατφόρμες της.

Τέλος να θυμάστε: Ενώ οι νέες δυνατότητες του Instagram βοηθούν τους εφήβους να παραμείνουν ασφαλείς στο διαδίκτυο, είναι σημαντικό να συμμετέχετε και εσείς ως γονείς. «Κάθε γονέας γνωρίζει τον έφηβο του καλύτερα από ό,τι θα μπορούσαμε ποτέ εμείς», λέει ο Vaishnavi J. Χρησιμοποιήστε αυτή τη γνώση για να κατανοήσετε πώς χρησιμοποιεί το παιδί σας την πλατφόρμα και να συζητήσετε αναλόγως για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Επτά καλές συνήθειες που μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

  • Αρχίστε να μιλάτε για τα social media (Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης) νωρίς
  • Φτιάξτε ένα πρόγραμμα παιχνιδιών
  • Βάλτε προταιρεότητα στην ιδιωτικότητα
  • Επιβάλετε την καλή εθιμοτυπία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Βάλτε όρια στο χρόνο που περνούν στα social media
  • Διδάξτε στα παιδιά σας την ευθύνη
  • Γίνετε οι ίδιοι παράδειγμα και κάντε ό,τι θέλετε να κάνουν τα παιδιά σας

*με πληροφορίες από το parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved