Έρευνα: Συμπτώματα κατάθλιψης στους εφήβους λόγω του TikTok

  • Τι έδειξε νέα έρευνα για τη χρήση του TikTok από τους εφήβους;
  • Κίνδυνοι που κρύβουν για τα παιδιά οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί λογαριασμοί
Έρευνα: Συμπτώματα κατάθλιψης στους εφήβους λόγω του TikTok

Η τεχνολογία και το διαδίκτυο έχουν εισβάλει για τα καλά στην καθημερινότητά μας τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά ξεκινούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ήδη από την ηλικία των επτά ετών, ενώ η μέση ηλικία που ανοίγουν λογαριασμό σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι τα 13 έτη.

Από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες στα παιδιά και τους εφήβους είναι το TikTok και νέα έρευνα έδειξε τις επιπτώσεις της καθημερινής χρήσης του. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Environmental Research and Public Health, οι έφηβοι που είναι «εθισμένοι» στο συγκεκριμένο διαδικτυακό μέσο εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και έχουν εξασθενημένη μνήμη.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι έφηβοι είχαν χειρότερη απόδοση σε τεστ μνήμης στα οποία υποβλήθηκαν. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπήρχαν αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητα απομνημόνευσης και αυτό πιθανά να έχει προκληθεί από συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους που προκαλεί η καθημερινή χρήση των social media.

Επιπλέον, για τις ανάγκες της έρευνας, πάνω από 3.000 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στην Κίνα κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με την χρήση των Social Media και πιο συγκεκριμένα του TikTok. Με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να δουν την επίδραση που έχουν τα κοινωνικά μέσα στην καθημερινότητά τους αλλά και αν παρουσίασαν συμπτώματα στέρησης σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιούσαν το TikTok για κάποιο διάστημα. Επίσης, οι ειδικοί μέτρησαν τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Tα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων σε συνδυασμό με τις απαντήσεις στα τεστ μνήμης έδειξαν ότι η υπερβολική χρήση του TikTok πράγματι επηρεάζει την απόδοσή τους, την ικανότητα απομνημόνευσης, την ψυχολογία τους αλλά και ότι αποκτούν μία σχέση εξάρτησης με το μέσο.

efivoi tiktok ereuna 1

Κίνδυνοι που κρύβουν οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί λογαριασμοί

Στο TikTok, όπως και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας λογαριασμός μπορεί να είναι δημόσιος ή ιδιωτικός. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση ενός δημόσιου λογαριασμού το περιεχόμενο είναι προσβάσιμο από όλους τους χρήστες, ενώ σε έναν ιδιωτικό μόνο από όσους επιθυμεί ο χρήστης.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως πολλά παιδιά προκειμένου να γίνουν γρήγορα γνωστά μέσα στους κύκλους του TikTok αφήνουν δημόσιους τους λογαριασμούς τους με αποτέλεσμα να μπορεί οποιοσδήποτε να βλέπει τι δημοσιεύουν και να σχολιάζει ανάλογα.

Ουσιαστικά, το TikTok σε αυτό το θέμα μοιάζει πολύ με ότι συμβαίνει με το Instagram. Και πρακτικά θα πρέπει να δείξετε στο παιδί σας τι περιεχόμενο θα πρέπει να ανεβάζει και να είναι προσεκτικό με αυτό το θέμα.

Με πληροφορίες από moms.com, MDPI

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved