Πρωτομαγιά 2022: Όσα πρέπει να μάθουν τα παιδιά για την πρώτη ημέρα του Μαΐου

  • Γιατί φτιάχνουμε στεφάνι την 1η Μαΐου;
  • 'Ηθη και έθιμα
  • Τι μπορείτε να κάνετε σήμερα με τα παιδιά
  • Πάρκα στην Αττική για να ...πιάσετε τον Μάη
Πρωτομαγιά 2022: Όσα πρέπει να μάθουν τα παιδιά για την πρώτη ημέρα του Μαΐου
bigstockphoto.com

Η 1η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα εορτασμού των λουλουδιών και της άνοιξης αλλά και ημέρα των εργατών γι' αυτό και δεν θεωρείται ημέρα αργίας αλλά απεργίας.

Ο εορτασμός της έχει τις ρίζες του στις παγανιστικές εορτές του παρελθόντος, με πολλά από τα αρχαία έθιμα να επιβιώνουν μέχρι και σήμερα. Στην Ελλάδα εορτάζεται εθιμοτυπικά με τη δημιουργία στεφανιών από λουλούδια. Η σημασία της ημέρας της Πρωτομαγιάς για τους αρχαίους λαούς οφείλεται στο γεγονός πως ημερολογιακά (για το βόρειο ημισφαίριο) η πρώτη ημέρα του Μαΐου βρίσκεται ανάμεσα στην εαρινή ισημερία και το θερινό ηλιοστάσιο, τοποθετείται δηλαδή στην αρχή της άνοιξης.

Οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν τα "Ανθεσφόρια", που ήταν μία γιορτή παρόμοια με τη σύγχρονη Πρωτομαγιά. Τότε, νέες κοπέλες και κορίτσια στόλιζαν τα μαλλιά τους με λουλουδένια στεφάνια, προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας και της κόρης της, Περσεφόνης. Οι πρώτοι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς ξεκίνησαν στην προ-χριστιανική Ευρώπη με γιορτές, όπως το κέλτικο Μπελτέιν και την εωσφορική γιορτή της Νύχτας του Walpurgis στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και γίνονται μέχρι σήμερα. Με τον εκχριστιανισμό, όμως, της Ευρώπης, πολλές από αυτές τις γιορτές είτε απαγορεύτηκαν είτε έλαβαν χριστιανικό χαρακτήρα.

Έτσι, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχασε τον θρησκευτικό του νόημα. Σήμερα, σε πολλές περιοχές της Ευρώπης επιβιώνουν έθιμα αυτής της εποχής, όπως ο χορός γύρω από το Γαϊτανάκι.

Φέτος, όπως και πέρυσι που έπεσε το Μεγάλο Σάββατο, ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς μεταφέρθηκε για τις 2 Μαΐου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε αρκετούς να απολαύσουν ένα όμορφο τριήμερο.

Είτε βρίσκεστε ήδη εκτός πόλης είτε παραμένετε στο σπίτι, αδράξτε την ευκαιρία να συνδυάσετε τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς με εξορμήσεις στη φύση, πολλά παιχνίδια με τα παιδιά σας και φυσικά μην παραλείψετε να φτιάξετε το μαγιάτικο στεφάνι.

Πώς να φτιάξετε εύκολα το δικό σας πρωτομαγιάτικο στεφάνι (vid)

magiatiko stefani

Και αν σας ρωτήσουν τι συμβολίζει, δείτε τι μπορείτε να τους πείτε:

Γιατί φτιάχνουμε στεφάνι την 1η Μαΐου;

Τα έθιμα και οι δράσεις που συνοδεύουν τη μέρα της Πρωτομαγιάς ξεκινούν από τα βάθη της ανθρώπινης παράδοσης και περνούν από γενιά σε γενιά. Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου που - στην Ελλάδα, τη Ρώμη και μέχρι το Βυζάντιο- ήταν αφιερωμένος στον ετήσιο εορτασμό της θεάς της γονιμότητας και της γεωργίας, Δήμητρας. Η κόρης της, Περσεφόνη, που έρχεται από τον Κάτω Κόσμο αυτόν τον μήνα, από τον Άδη-σύζυγό της, ήταν ο λόγος για τη γιορτή των Ανθεστηρίων, της μεγαλόπρεπης πομπής προς τα ιερά για να προσφέρουν άνθη.

Στη λαϊκή αντίληψη ο θάνατος και η γέννηση, το καλό και το κακό συνυπάρχουν. Όλα τα σπίτια, έκτος από εκείνα που έχουν πένθος, φτιάχνουν στεφάνι για προστασία, υγεία, ευτυχία, για το μάτι, με τον ανάλογο συνδυασμό λουλουδιών.

Το μαγιάτικο στεφάνι είναι αυτό που θα το δει στην πόρτα του σπιτιού, θα το ζηλέψει και θα το κλέψει ο γείτονας για να το κρεμάσει στη δική του πόρτα. Το στεφάνι θα παραμείνει στο σπίτι μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Στη γιορτή του Άη Γιάννη του Κλήδονα το ρίχνουν στη φωτιά. Ανάβουν φωτιές σε δρόμους και πλατείες και πηδούν πάνω από τη φωτιά τρεις φορές, τρέχοντας.

Κοινώς, το μαγιάτικο στεφάνι συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης την άνοιξη, γεγονός που θέλουν οι άνθρωποι να φέρουν και στα σπίτια τους.

protomagia kai paidia

Εργατική Πρωτομαγιά

Η πρώτη Μαΐου είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή. Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Τα πρώτα εργατικά κινήματα στον ελλαδικό χώρο δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας τον 19ο αιώνα. Η πρώτη απεργία στον τότε υπό οθωμανική διοίκηση ελλαδικό χώρο, έλαβε χώρα την Πρωτομαγιά του 1888 στην πόλη της Δράμας, από τους καπνεργάτες με κύριο αίτημα τις δέκα ώρες εργασίας, καθώς εκείνη την εποχή οι εργάτες εργάζονταν από δώδεκα έως και δεκατρείς ώρες ημερησίως.

Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

protomagia3

Τι μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά

  • Επιλέξτε έναν όμορφο και κοντινό προορισμό όπου τα παιδιά σας θα μπορούν να τρέξουν, να παίξουν, να κάνουν ποδήλατο, να χαρούν τη φύση.
  • Μια κοντινή εκδρομή στο βουνό, στο δάσος ή σε ένα άλσος με πλούσια βλάστηση και λουλούδια όπου μπορέσετε να μαζέψετε λουλούδια για να φτιάξετε το μαγιάτικο στεφάνι σας.
  • Πάρτε μαζί σας φαγητό και κάντε ένα όμορφο οικογενειακό πικ νικ. Αν θέλετε, μπορείτε να κανονίσετε με φίλους να πάτε κάπου μαζί, ώστε τα παιδιά να έχουν παρέα.
  • Εκμεταλλευτείτε αυτή τη βόλτα και μιλήστε μαζί τους για τα φυτά, τα δέντρα, τα λουλούδια και βοηθήστε τα να ανακαλύψουν νέα πράγματα.

Πρωτομαγιά: Πάρκα στην Αθήνα για να «πιάσετε» τον Μάη

Με πληροφορίες από el.wikipedia.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved