Παιδικές ζωγραφιές: Τι θέλουν να μας πουν;

Τι δείχνουν οι παιδικές ζωγραφιές;

Παιδικές ζωγραφιές: Τι θέλουν να μας πουν;

Οι παιδοψυχολόγοι αρκετές φορές μελετούν τις ζωγραφιές των παιδιών καθώς και τα χρώματα που επιλέγουν, για να ερμηνεύσουν στοιχεία του χαρακτήρα τους.

Είναι όλες οι ζωγραφιές των παιδιών σημαντικές; Τι μπορεί να σημαίνουν οι πολύχρωμες γραμμές και τα περίεργα χρώματα;

Η επιστήμη παίρνει θέση και απαντά: «Η παιδική τέχνη έχει τη λογική της. Ακόμη και οι πιο περίεργες απεικονίσεις μπορούν να έχουν βαθιά δημιουργική πρόθεση».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δημιουργίες των παιδιών σπάνια μοιάζουν με οτιδήποτε είναι πλήρως αναγνωρίσιμο ή «πραγματικό». Ενώ οι παρατηρητές τείνουν να συμφωνήσουν ότι υπάρχει ένα στάδιο στο οποίο τα περισσότερα παιδιά αγωνίζονται για ρεαλιστική απεικόνιση στο σχέδιό τους, πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι στα στάδια του σχεδίου, τα παιδιά δεν σκέφτονται ρεαλιστικά.

Ζωγραφιές παιδιών

Πάρτε, για παράδειγμα, τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά σχεδιάζουν αντικείμενα στις ζωγραφιές τους. Μπορεί το σπίτι να είναι στη μια πλευρά της σελίδας , ο δρόμος να φτάνει στην άλλη και οι άνθρωποι να είναι σε μια γωνία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν πώς βλέπουν αυτές τις σκηνές στον πραγματικό κόσμο, λένε ορισμένοι ειδικοί. Αντίθετα, το παιδί ανησυχεί περισσότερο για την επίτευξη ενός είδους οπτικής ισορροπίας μεταξύ των αντικειμένων. Ο στόχος τους, τελικά, είναι να δημιουργήσουν κάτι που θα έχει νόημα για το άτομο στο οποίο το δείχνουν, χωρίς να τα καταφέρνουν πάντα.

Ζωγραφιές και ψυχολογία

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ένα παιδί έχει φτάσει σε υψηλό επίπεδο ανάπτυξης, αν μπορεί να απεικονίσει κάτι ρεαλιστικά. Για παράδειγμα, όταν ζωγραφίζει το ανθρώπινο σώμα ως "μανταλάκι" - κυκλικό κεφάλι με τα χέρια και τα πόδια να εκτοξεύονται από αυτό (και συνήθως χωρίς κορμό) - είναι εξαιτίας της αδυναμίας του παιδιού να κατανοήσει τον τρόπο σύνθεση του ανθρώπινου σώματος. Πρόκειται όμως για αφαιρετική ζωγραφιά ή για ιδιορρυθμία; Το παιδί δεν κατάλαβε αρκετά το αντικείμενο που προσπαθούσε να απεικονίσει, υποστηρίζουν οι ειδικοί ή, σύμφωνα με τις μεταγενέστερες θεωρίες, απλώς δεν ξέρει πώς να παρουσιάζει τα πράγματα ρεαλιστικά (ακόμα και όταν τα έχει κατανοήσει πλήρως).

Πάντως, σήμερα, ένας σημαντικός αριθμός ψυχολόγων υποδεικνύει ότι είναι λάθος να βλέπουμε οποιοδήποτε σχέδιο που δεν φαίνεται "πραγματικό" ως κατώτερο ή κακό.Ένας γονιός μπορεί να τοποθετήσει το σχέδιο της κόρης του στο ψυγείο από αγάπη για το παιδί του και όχι για τη φανταχτερή εικόνα, αλλά για πολλούς ανθρώπους, η ζωγραφιά αυτή μπορεί να είναι πραγματικά εξαιρετική.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved