Το παιδικό δωμάτιο, τα χρώματα και η ψυχολογία των παιδιών!

Σε λίγους μήνες θα υποδεχθείτε το νέο μέλος της οικογένειας και πρέπει από τώρα να ετοιμάσετε το παιδικό δωμάτιο! Μπροστά σας βρίσκονται δεκάδες παλέτες με αποχρώσεις κάθε χρώματος και είναι απόλυτα λογικό να δυσκολεύεστε να διαλέξετε! Τα χρώματα που θα περιβάλλουν το παιδί σας, θα καθορίσουν την ψυχολογία του και τη διάθεσή του. Διαβάστε προσεκτικά τα παρακάτω και αποφασίστε αναλόγως!

Το παιδικό δωμάτιο, τα χρώματα και η ψυχολογία των παιδιών!

Ας ξεκινήσουμε από τα κλασικά μωρουδίστικα χρώματα! Το μπλε και οι αποχρώσεις του, πιο ανοιχτές και πιο σκούρες, είναι το πιο συνηθισμένο χρώμα για τα αγόρια. Αν και κάποιοι το θεωρούν ψυχρό και απαθές, θεωρείται χρώμα του νου, της σκέψης και της συγκέντρωσης. Μελέτες που έχουν γίνει, έχουν δείξει ότι χαμηλώνει την πίεση του αίματος και επιβραδύνει το νευρικό σύστημα. Ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως είναι, ότι το μπλε χρώμα μειώνει την όρεξη για φαγητό και είναι το καταλληλότερο χρώμα αν το παιδί σας είναι κάποια κιλάκια παραπάνω. Το ροζ από την άλλη είναι το αγαπημένο χρώμα για τα κοριτσάκια. Είναι ένα χρώμα που έχει ταυτιστεί με το γυναικείο φύλο και προσφέρει ηρεμία και χαλαρότητα. Είναι το ιδανικό χρώμα για υπερκινητικά και οξύθυμα παιδιά και δρα καταλυτικά για το άγχος.

Αν θεωρείτε τα κλασικά χρώματα πολύ συνηθισμένα και θέλετε να τολμήσετε κάτι πιο ιδιαίτερο για το παιδικό δωμάτιο, τότε οι εναλλακτικές σας πολλαπλασιάζονται. Τα θερμά χρώματα είναι τα ιδανικότερα για τα μικρά παιδιά και περιλαμβάνουν το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο και όλες τις αποχρώσεις τους. Είναι τα χρώματα που έχουν ταυτιστεί με την ευτυχία, την άνεση και τον ήρεμο και απολαυστικό ύπνο. Προσοχή όμως! Αν είναι σε κάποια έντονη απόχρωση, μπορούν να γίνουν πολύ κουραστικά. Το κόκκινο είναι ένα από τα πιο έντονα χρώματα και τραβάει αμέσως την προσοχής. Είναι παρακινητικό και ζωηρό και ταυτόχρονα προσφέρει μία αίσθηση ζεστασιάς και οικειότητας. Αυξάνει το ρυθμό του σφυγμού και προκαλεί μία υποσυνείδητη εγρήγορση. Είναι το αγαπημένο χρώμα πολλών μικρών αγοριών και δημιουργεί μία αίσθηση αγώνα και μάχης. Το κίτρινο είναι το χρώμα της εμπιστοσύνης και της αισιοδοξίας! Είναι φωτεινό και δημιουργεί συναισθήματα ευτυχίας. Αποφύγετε όμως να το χρησιμοποιήσετε σε μεγάλη επιφάνεια γιατί προκαλεί συναισθήματα φόβου και ανησυχίας, ενώ οι έντονες αποχρώσεις μπορούν να διαταράξουν την αρμονία και το μωρό σας να κλαίει περισσότερο και με μεγαλύτερη ευκολία! Ο συνδυασμός αυτών των δύο χρωμάτων, το πορτοκαλί είναι το χρώμα της «διασκέδασης». Προκαλεί μια φυσική άνεση και ζεστασιά. Χρησιμοποιείστε το με σύνεση, μιας και οι μεγάλες πορτοκαλί επιφάνειες ή οι έντονες πορτοκαλί, μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα στέρησης.

Το πράσινο και το καφέ είναι τα δύο χρώματα που συνδέονται με τη γη. Το καφέ ιδιαίτερα συμβολίζει την ένωση με τον φυσικό κόσμο και δημιουργεί συναισθήματα ηρεμίας και αυτοπεποίθησης. Το πράσινο είναι το χρώμα της ισορροπίας, της ειρήνης και της πληρότητας. Το παιδί σας αμέσως, θα είναι πιο χαλαρό και πιο ευδιάθετο!

Αν θέλετε να δώσετε μία εναλλακτική και μοντέρνα νότα στο παιδικό δωμάτιο, μπορείτε να παίξετε με το άσπρο, το μαύρο και όλες τις αποχρώσεις του γκρι! Το γκρι, αν και καταθλιπτικό, είναι το μοναδικό χρώμα που θεωρείται ότι δεν έχει καμία ψυχολογική επίδραση. Το μαύρο ταυτίζεται με την τελειότητα και τη σοβαρότητα και λειτουργεί τέλεια με το λευκό, που είναι το χρώμα της αγνότητας και της καθαρότητας. Προσοχή βέβαια στο μαύρο, μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για παιδικό δωμάτιο!

Διαλέξτε ό,τι σας αρέσει περισσότερο και ό,τι ταιριάζει σε εσάς και το παιδί σας! Τολμήστε τα έντονα , παιχνιδιάρικα χρώματα που θα δημιουργήσουν ένα ζεστό και φιλόξενο παιδικό δωμάτιο. Και μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να παίξετε με τους διάφορους συνδυασμούς χρωμάτων αρκεί να αφήσετε την φαντασία σας ελεύθερη!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved