Πρέπει ή όχι να πείτε ψέματα στα παιδιά σας για τον Άγιο Βασίλη; Οι ειδικοί απαντούν!

Ναι ή όχι;

Πρέπει  ή όχι να πείτε ψέματα στα παιδιά σας για τον Άγιο Βασίλη; Οι ειδικοί απαντούν!

Δεκέμβριος, ο μήνας που βλέπουμε παντού στολίδια και χριστουγεννιάτικα δέντρα, στολισμένες βιτρίνες και χαρούμενα πρόσωπα, ενώ παράλληλα υπάρχει και η αναμονή για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ειδικά για τα παιδιά!

Κάθε χρόνο, όλοι οι γονείς έχουν την ίδια απορία, αν πρέπει δηλαδή να πουν ψέματα στα παιδιά τους ότι υπάρχει ο Άγιος Βασίλης, αυτός ο μεγαλόσωμος κύριος με την άσπρη γενειάδα που θα μπει από την καμινάδα για να αφήσει τα δώρα.

Ως ενήλικες, φυσικά και γνωρίζουμε πως δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, αλλά οι περισσότεροι από εμάς, θυμόμαστε εκείνη τη μέρα που ανακαλύψαμε πως δεν υπάρχει και απογοητευτήκαμε!

Έτσι λοιπόν, την απάντηση για το αν πρέπει να πείτε ψέματα τη δίνουν 5 ειδικοί:

Kelly-Ann Allen – Ψυχολόγος: Ναι

«Ο μύθος του Άγιου Βασίλη για τα παιδιά είναι σημαντικός! Μέσα από αυτόν λειτουργεί η φαντασία τους και κατά κάποιο τρόπο δημιουργούνται όμορφες αναμνήσεις και έθιμα που αργότερα θα μοιραστούν και τα ίδια τα παιδιά με τις οικογένειες που θα δημιουργήσουν όταν μεγαλώσουν!».

Ameneh Shahaeian - Ψυχολόγος: Όχι

«Οι ενήλικες δεν πρέπει να λένε ψέματα στα παιδιά τους για τον Άγιο Βασίλη. Όταν ένα παιδί κάνει μια ερώτηση, είτε για τον Άγιο Βασίλη είτε για κάτι άλλο, οι γονείς θα πρέπει να δίνουν ξεκάθαρη απάντηση ώστε τα παιδιά να μάθουν να ξεχωρίζουν τι είναι πραγματικό και τι όχι!».

Rebecca English – Δασκάλα: Όχι

«Οι γονείς δεν πρέπει να λένε ψέματα στα παιδιά τους για τον Άγιο Βασίλη, επειδή τα ενθαρρύνετε κατά κάποιο τρόπο να πιστέψουν ένα ψέμα. Δεν είμαι η μόνη η οποία στεναχωρήθηκε όταν έμαθε ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης και επίσης αυτό το ψέμα με έκανε να αναρωτιέμαι αν οι γονείς μου, μου είχαν πει και άλλα ψέματα μέχρι τότε!».

Peter Ellerton – Φιλόσοφος: Όχι

«Όχι δεν είναι εντάξει να λες ψέματα για τον Άγιο Βασίλη. Λέμε ψέματα στα παιδιά μας για πολλά πράγματα, συνήθως γιατί δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε τη δυσάρεστη αλήθεια μιας κατάστασης. "Ο Roger πήγε στον παράδεισο για σκύλους", "Ο μπαμπάς και η μαμά δεν τσακώνονται... διαφωνούν", "τα αγόρια δεν κλαίνε", "μόνο οι άνθρωποι που διαβάζουν πετυχαίνουν στη ζωή τους", και άλλα πολλά. Αλλά σκεφτείτε λίγο τι συνοδεύει την ιστορία του Άγιου Βασίλη... "μόνο τα καλά παιδιά παίρνουν δώρα", δηλαδή τι; Τα φτωχά παιδιά; Γιατί δεν παίρνουν δώρα από τον Άγιο Βασίλη; Επειδή είναι κακά; Άτακτα; Τι;».

David Zyngier – Δάσκαλος: Όχι

«Οι ερευνητές λένε ότι δεν πρέπει να λέμε ψέματα στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη. Ο Dr Justin Coulson, ένας ειδικός από την Αυστραλία είπε: "Αν θέλετε να κάνετε τον Άγιο Βασίλη, κάντε το... κανένα πρόβλημα, αλλά πείτε στα παιδιά ότι ο Άγιος Βασίλης είναι μια ιστορική φιγούρα, κατασκεύασμα της φαντασίας και τίποτε παραπέρα"!».

Η απόφαση τώρα είναι δική σας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved