Μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί τους να κάνει φίλους;

Το παιδί από τη στιγμή που αρχίζει να κοινωνικοποιείται έχει ανάγκη να κάνει παρέα με συνομίληκά του.

Μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί τους να κάνει φίλους;

Ηδη, από την ηλικία των 4 ετών περίπου έχει την ανάγκη της φιλίας.Γι’ αυτό θα χρειάζεται τα ερεθίσματα που προσφέρουν οι ιδέες των άλλων παιδιών και τη χαρά της συντροφιάς τους.

Δεν μπορείτε να του βρείτε εσείς φίλους, αλλά μπορείτε να το βοηθήσετε να βρει φίλους μόνο του. Πρέπει να μάθει σιγά σιγά να κάνει φίλους, όπως ακριβώς έμαθε και όλα τα άλλα του μαθήματα στη ζωή, γι’ αυτό καθοδηγήστε το βήμα βήμα.

Ξεκινήστε από το περιβάλλον του σπιτιού πρώτα, καλέστε κάποιο παιδάκι από το κοντινό σας περιβάλλον για να βρίσκεται το παιδί σε οικείο χώρο και να έχει μια αίσθηση σιγουριάς για το τι κάνει και πού. Φροντίστε να είστε κοντά, έτοιμη να προσφέρετε βοήθεια και στήριξη αν χρειαστεί και ενθαρρύνετέ το να καθίσει και να παίξει παίζοντας αρχικά κι εσείς μαζί τους.

Μόλις ξεπεράσει την πρώτη αμηχανία, δοκιμάστε να καλέσετε δύο ή τρία παιδάκια ταυτόχρονα – ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να τους οργανώσετε ένα μικρό πάρτι στο σπίτι, στον κήπο ή στην πυλωτή.

filia

Μόλις το παιδί σας αποκτήσει μια παρέα εξηγήστε του με σαφήνεια ότι οι φίλοι του είναι ευπρόσδεκτοι και ότι μπορεί να τους φέρνει στο σπίτι αφού πάρει πρώτα πάρει την άδειά σας.

Καθώς κάνει τα πρώτα του βήματα στον έξω κόσμο είναι σημαντικό να νιώθει άνετα και σίγουρο για τη θέση του σε αυτόν, γι΄αυτό το να βοηθήσετε να έχει γύρω του μια μικρή ομάδα φίλων με τους οποίους τα πάει καλά είναι ένας σημαντικός τρόπος να θέσετε τις σωστές βάσεις για τη σύναψη σχέσεων αργότερα στη ζωή του.

Οι «σωστοί» φίλοι

Πολλοί γονείς ρωτούν εάν μπορούν να βοηθήσουν στην επιλογή σωστών φίλων για το παιδί τους…Φυσικά και ο γονέας παίζει βασικό ρόλο στην επιλογή φίλων ή για να είμαστε ακριβείς τα κριτήρια που θα αποκτήσει το παιδί μεγαλώνοντας στην επιλογή φίλων και τα όρια που θα θέσει στους άλλους και στον εαυτό του πηγάζουν από την μίμηση και παρατήρηση των γονιών του.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved