Η φιλία συντελεί στην ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των εφήβων

Καθώς οι έφηβοι μεγαλώνουν, εμπιστεύονται και ζητούν συμβουλές περισσότερο από φίλους παρά από τους γονείς τους.

Η φιλία συντελεί στην ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των εφήβων

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, που μελέτησαν τις επιλογές των έφηβων, φαίνεται ότι οι περισσότεροι έφηβοι, μιλάνε ευκολότερα με τους φίλους τους για ζητήματα της καθημερινότητας τους καθώς και για προβληματισμούς. Προτιμούν να μοιράζονται και να συζητούν τα θέματα που τους απασχολούν με τους φίλους τους.

Όταν οι έφηβοι θέλουν να μοιραστούν κάτι που τους απασχολεί, μιλούν ευκολότερα σε φίλους του ίδιου φύλου από ότι του αντίθετου φύλου.

Η μεγάλη πλειονότητα των εφήβων αναφέρουν ότι τους είναι πιο εύκολο να μιλήσουν στον καλύτερό τους φίλο για κάτι που τους απασχολεί, σε υψηλότερο ποσοστό τα κορίτσια από ότι τα αγόρια.

Μέσα από τις απαντήσεις τους αναδείχθηκε ότι στην πλειονότητά τους οι έφηβοι έχουν πολλούς φίλους, κυρίως του ίδιου φύλου, συζητούν μαζί τους θέματα προσωπικής σημασίας και επιδιώκουν με διάφορους τρόπους τη συναναστροφή. Οι έφηβοι με πολλούς στενούς φίλους δεν εμφανίζουν συμπτώματα διαταραχής συναισθήματος, ούτε διαταραχή στις σχέσεις με τους συνομηλίκους τους.

Επίσης, φαίνεται ότι διατηρούν στενές φιλικές σχέσεις που χαρακτηρίζονται από εμπιστοσύνη και αλληλοϋποστήριξη. Αξίες όπως η αμοιβαία στήριξη, η ειλικρίνεια, η απόλυτη εμπιστοσύνη, είναι περισσότερο ισχυρές στην εφηβεία από οποιαδήποτε άλλη φάση της ζωής τους.

Τα παραπάνω δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι στενές φιλικές σχέσεις στην εφηβεία, φαίνεται να συντελούν στην ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των εφήβων λειτουργώντας προστατευτικά στην αντιμετώπιση στρεσογόνων καταστάσεων π.χ. βία μέσα στην οικογένεια.

Η συμβουλή του Ειδικού

Η ύπαρξη φιλικών και κοινωνικών σχέσεων στην περίοδο της εφηβείας αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο. Οι έφηβοι που έχουν μειωμένη κοινωνικότητα χρειάζεται να ενθαρρύνονται και να γίνουν πιο κοινωνικοί. Το πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης life skills βοηθά τον έφηβο να ξεκλειδώσει τις κοινωνικές του δεξιότητες και να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved