Πώς να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση της κόρης μας;

Στις μέρες μας θεωρούμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία ισότητας αλλά ως γυναίκες γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο επιφανειακά μόνο έχει αλλάξει και χρειάζονται ακόμη πολλές βελτιώσεις πάνω σε αυτόν τον τομέα.

Χρύσα Παπακυργιάκη
Πώς να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση της κόρης μας;

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μεγαλώνουμε κορίτσια με αυτοπεποίθηση που θα γίνουν οι γυναίκες του αύριο. Ενός αύριο με πραγματική ισότητα σε όλους τους τομείς. Οι γονείς είναι αλήθεια έχουν κάνει πολλές αλλαγές ως προς την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους αλλά πολλές φορές πέφτουν στην παγίδα των κοινωνικών ρόλων.

Πόσες φορές για παράδειγμα έχουμε αγοράσει αυτοκινητάκια για ένα κορίτσι ή ακόμη και ιατρικά εργαλεία σε ένα παιχνίδι μίμησης; Πόσες φορές έχουμε κάνει γκριμάτσα όταν το αγόρι μας μάς έχει ζητήσει μωρο-κούκλα; Και πόσες φορές έχουμε "αγχωθεί" όταν η κόρη μας θέλει να γραφτεί ποδόσφαιρο και όχι μπαλέτο;

Ναι, στον τομέα των στερεοτύπων λοιπόν οι γονείς είμαστε λίγο...αδιάβαστοι! Καθώς το φύλο είναι κάτι που ενισχύεται κοινωνικά θεωρούμε ότι πρέπει να "επιβάλλουμε" κάποια πράγματα ως μέρη του ρόλου του παιδιού μας, με βάση το φύλο του. Όμως, μήπως έτσι εμποδίζουμε την ελευθερία των παιδιών μας;

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα βασικό στοιχείο στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Πολύ σημαντικότερη από άλλα στοιχεία που οι γονείς προσπαθούμε να επιβάλλουμε στα παιδιά μας όπως τα αθλήματα που δεν επιθυμούν ή δραστηριότητες που δεν θέλουν.

Πώς να ενισχύσουμε λοιπόν την αυτοπεποίθηση της κόρης μας;

  1. Μιλάμε στο άτομο και όχι στο φύλο της: δεν χρειάζεται εάν θυμώνει ή φέρεται άσχημα να της θυμίζουμε ότι "τα κορίτσια δεν φέρονται έτσι". Αποφεύγουμε τις ταμπέλες.
  2. Δίνουμε ευθύνες που θα δίναμε και σε ένα αγόρι: να βγάλει τα σκουπίδια ή να της μάθουμε να αλλάζει μια λάμπα ή μπαταρίες σε μια συσκευή. Αποφεύγουμε να συμβουλεύουμε να "περιμένει τον αδερφό της ή τον μπαμπά".
  3. Ενισχύουμε τη δύναμη της και όχι την αδυναμία της. Οι γυναίκες συχνά χρησιμοποιούν την αδυναμία τους για να επιβληθούν. Καλό είναι αυτό να σταματήσει να συμβαίνει και η γυναίκα να επιβάλλεται χωρίς "κόλπα".
  4. Στα κορίτσια συνήθως λέμε περισσότερα κομπλιμέντα βασισμένα στην εξωτερική τους εμφάνιση και όχι στον εσωτερικό τους κόσμο η σε άλλα στοιχειά της προσωπικότητάς τους. Ενισχύουμε λοιπόν την αξία τους ως σύνολο.

Οι παραπάνω συμβουλές μπορούν φυσικά να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως φύλου, μη κάνουμε και διακρίσεις!!!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved