Τέσσερις τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση

Παιδί και αυτοπεποίθηση: Μα δεν θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε όλοι να μεγαλώσουμε παιδιά με αυτοπεποίθηση;

Τέσσερις τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση

Η αλήθεια είναι ότι όλα τα παιδιά δεν γεννιούνται με αυτοπεποίθηση για αυτό και είναι σημαντικό εμείς οι γονείς να τα βοηθήσουμε να την «χτίσουν» σιγά-σιγά, όχι μόνο για να μπορούν να αισθάνονται σίγουρα με τον εαυτό τους αλλά και για να τα βγάλουν πέρα στη ζωή.

Η αυτοπεποίθηση προέρχεται από μια αίσθηση ικανότητας. Ένα παιδί με αυτοπεποίθηση χρειάζεται μια θετική και ρεαλιστική αντίληψη των ικανοτήτων του. Αυτό προκύπτει από τα επιτεύγματά του, είτε αυτά είναι μεγάλα είτε μικρά. Τα δικά σας ενθαρρυντικά λόγια ωστόσο μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη αυτής της εμπιστοσύνης, ειδικά όταν αναφέρεστε στις συγκεκριμένες προσπάθειες ή τις ικανότητες του παιδιού σας.

Ορίστε 4 τρόποι που θα σας βοηθήσουν να «χτίσετε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας

1. Αγαπήστε το παιδί σας

Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας. Και ποιος δεν αγαπά το παιδί του; Το παιδί σας πρέπει να αισθάνεται αποδεκτό και αγαπητό, ξεκινώντας από την οικογένεια και επεκτείνοντας σε άλλες ομάδες, όπως φίλους, συμμαθητές, αθλητικές ομάδες και κοινότητα. Εάν μια μέρα το μαλώσετε, το φωνάξετε, κάνετε κάτι που στο τέλος το μετανιώσετε, στο τέλος της μέρας κάντε του μια αγκαλιά, ζητήστε συγνώμη και πείτε του πόσο το αγαπάτε. Η άνευ όρων αγάπη δημιουργεί ένα ισχυρό θεμέλιο για την εμπιστοσύνη.

2. Δώστε έπαινο όπου πρέπει να δοθεί έπαινος.

Είναι σημαντικό να παινέσετε το παιδί σας και ειδικά τα μικρότερα που μετρούν την αξία και τα επιτεύγματά τους από το τι πιστεύετε εσείς. Αλλά να είστε ρεαλιστές στον έπαινο σας. Αν ένα παιδί αποτύχει σε κάτι ή δεν το ταλέντο που πιστεύατε σε μια συγκεκριμένη ικανότητα, παινέστε την προσπάθεια χωρίς υπερβολές και εξηγήστε του ότι δεν έγινε και κάτι αν δεν τα κάνουν όλα τέλεια.

3. Βοηθήστε το να θέτει ρεαλιστικούς στόχους

Όταν το παιδί σας αρχίσει να παίζει π.χ. ποδόσφαιρο, είναι καλό να πιστεύει ότι κάποια στιγμή θα παίξει στην αγαπημένη του ομάδα. Αλλά αν αποτύχει θα πρέπει να εστιάσει σε ρεαλιστικότερους στόχους. Καθοδηγήστε το παιδί σας στο να μάθει να θέτει στόχους που είναι επιτεύξιμοι. Για παράδειγμα, να μπει σε μια ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου και σιγά-σιγά και βήμα-βήμα, με σκληρή προσπάθεια και αρκετή δουλειά ίσως καταφέρει να μπει στην ομάδα που τόσο λαχταρά και ονειρεύεται.

4. Διδάξτε του ανθεκτικότητα

Κανείς δεν τα καταφέρνει συνεχώς. Θα υπάρξουν οπισθοδρομήσεις και αποτυχίες, κριτική και πόνος. Χρησιμοποιήστε αυτά τα εμπόδια ως μαθησιακές εμπειρίες. Δείξτε τους ότι όταν «πέφτουν» πρέπει να «σηκώνονται». Έτσι τα παιδιά θα μάθουν ότι οι αποτυχίες είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής και θα μπορούν να τις διαχειριστούν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved