Πώς θα αντιμετωπίσετε κακομαθημένο παιδί σας

Κακομαθημένο παιδί: Πρόκειται για εκείνο το παιδί που το αγαπούν όλοι πάρα πολύ και δεν του χαλάνε χατίρι. Πρόκειται για έναν μικρό τύραννο, ένα τερατάκι που αν δεν του πουν «ναι» σε όλα, τότε φέρνει τον κόσμο ανάποδα!

Πώς θα αντιμετωπίσετε κακομαθημένο παιδί σας

Πώς λοιπόν μπορεί κανείς να το αντιμετωπίσει αυτό το κακομαθημένο παιδί; Ως γονιός αρχικά θα πρέπει να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει καλούς τρόπους, να μάθει να σέβεται τους άλλους και να του δείξετε ότι οι κακοί τρόποι και η απαράδεκτη συμπεριφορά, απαγορεύονται!

Πώς θα το καταφέρετε αυτό; Πώς θα πάψει το παιδί σας να είναι κακομαθημένο;

Βήμα 1

Δώστε στο παιδί σας διάφορες ευθύνες και δουλειές. Δώστε του ευκαιρίες για να κερδίσει τα πράγματα που θέλει. Το παιδί σας είναι πιο πιθανό να εκτιμήσει τα παιχνίδια του και όλα όσα του παρέχετε, μόνο αν «εργάζεται» σκληρά για να τα αποκτήσει. Ένας πίνακας επιβράβευσης θα σας βοηθήσει, ώστε μόλις επιτυγχάνει τους στόχους του, να του αγοράζετε και αυτό που σας έχει ζητήσει.

Βήμα 2

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναλάβει την ευθύνη για ό,τι κάνει χωρίς να τη ρίχνει στο δάσκαλό του, τον αδερφό του ή τους συμμαθητές του. Αν εσείς αποδέχεστε τις δικαιολογίες του, αποδέχεστε και την απαράδεχτη συμπεριφορά του. Αν όμως, του μάθετε να παραδέχεται την άσχημη πράξη του ή το λάθος του, θα μάθει ότι το ίδιο είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του και θα πρέπει να δέχεται τις συνέπειες όποιες και αν είναι.

Βήμα 3

Βοηθήστε το στην αυτοεκτίμησή του. Μιλήστε του για όλα εκείνα που κάνει σωστά. Μιλήστε του για τα ταλέντα του και τονώστε το ηθικό του. Μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά και μην του ρίχνετε το ηθικό.

Βήμα 4

Παρουσιάστε συνέπεια στους κανόνες για τους τρόπους και πάρτε μια στάση μηδενικής ανοχής σε ό,τι έχει να κάνει με την αγενή του συμπεριφορά και τις αγενείς του πράξεις.

Βήμα 5

Όταν το παιδί σας κάνει βήματα προς τα μπρος και φαίνεται ότι κάνει πρόοδο, παινέστε την καλή του συμπεριφορά. Η εστίαση στα αρνητικά σημεία της συμπεριφοράς του παιδιού σας συχνά δημιουργεί δυσαρέσκεια και μια ακόμη πιο κακή στάση!

Μην ξεχνάτε τα όρια και τους κανόνες

Με τον ίδιο τρόπο που θα επιβραβεύετε την καλή του πράξη, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να του υπενθυμίζετε ότι για να κερδίσει αυτό που θέλει θα το καταφέρει μόνο αν τηρεί τους κανόνες και τα όρια που του θέτετε!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved