Μήπως μεγαλώνω ένα κακομαθημένο παιδί; 6 σημάδια που το μαρτυρούν

Όλοι οι γονείς θέλουν το παιδί τους να είναι ευτυχισμένο. Και είτε τους είναι εύκολο είτε δύσκολο, κυρίως λόγω των σημερινών οικονομικών δυσκολιών, προσπαθούν να τους παρέχουν τα πάντα. Να μην τους χαλάνε χατίρι.

Μήπως μεγαλώνω ένα κακομαθημένο παιδί; 6 σημάδια που το μαρτυρούν

Και σίγουρα κανένας γονιός, όταν ο ίδιος σε πολλές περιπτώσεις κάνει και προσωπικές θυσίες για την ευτυχία του παιδιού του, δεν έχει κατά νου ότι έτσι κακομαθαίνει το παιδί. Ή ότι θέλει να κακομάθει το παιδί του. Αλλά, όμως, συμβαίνει.
Πολλές φορές, οι προσπάθειές μας να μην τους χαλάμε χατίρι για να μην τα στεναχωρήσουμε, φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Και το παιδί κακομαθαίνει στις ευκολίες και στην ελαστικότητα των γονιών, είτε ζητώντας περισσότερα είτε έχοντας πάρει τελείως τον «αέρα» της μαμάς και του μπαμπά. Αν αναρωτιέστε, λοιπόν, αν το παιδί σας είναι κακομαθημένο, υπάρχουν κάποια σημάδια που σας το μαρτυρούν.

Δεν ικανοποιείται με τίποτε και για τίποτε
Του παίρνετε ο, τι ζητάει, αλλά εκείνο ζητάει περισσότερα. Κυρίως, ίδια ή καλύτερα από αυτά που έχουν οι φίλοι του. Βγαίνετε μία βόλτα για λίγη ώρα, αλλά θέλει περισσότερο. Και όταν προσπαθείτε να του εξηγήσετε ότι πρέπει να φύγετε, κάνει ολόκληρη σκηνή.

Κάνει σκηνή σε δημόσιο χώρο
Δεν ξεχωρίζει τον ιδιωτικό χώρο με το δημόσιο. Αν δεν ικανοποιηθεί η επιθυμία του και δεν του κάνετε το χατίρι, θα σας κάνει σκηνή (φωνές, κλάματα, ακόμη και επίθεση εναντίον σας) είτε είστε στο σπίτι είτε σε χώρο με πολύ κόσμο. Για εκείνο σημασία έχει να περάσει το δικό του

kakomathimenokoritsaki

Δεν σας βοηθάει
Πετάει τα πράγματα του από εδώ και από εκεί. Τα παιγνίδια του είναι σκόρπια σε όλο το σπίτι και το δωμάτιο του άνω κάτω. Του ζητάτε να τα μαζέψει, αλλά σας αγνοεί. Ενίοτε σας λέει να το κάνετε εσείς. Το κακομαθημένο παιδί δε δείχνει καμία προθυμία να βοηθήσει σε απλές δουλειές που του αναθέτετε. Μάλλον, από μικρό το μάθατε αυτό να σκορπάει κι εσείς από πίσω να μαζεύετε.

Είναι απαιτητικό
Μήπως σας ζητάει με επιτακτικό τρόπο να του φέρετε νερό; Αν το παιδί σας θέλει να του τα φέρνετε όλα στο χέρι και αντιδράει όταν αρνείστε, τότε ναι είναι κακομαθημένο. Και αν φωνάζει, εσείς να επιμένετε ότι αν διψάει, θα πρέπει να πάει μόνο του να πιει νερό. Διαφορετικά, θα συνεχίσει να διψάει.

Το παρακαλάτε συνεχώς
Το παρακαλάτε για να πάει για ύπνο; Το παρακαλάτε για να μαζέψει τα παιγνίδια του; Αν γενικά, παρακαλάτε το παιδί σας να κάνει και τα αυτονόητα, τότε θα πρέπει να το πάρετε αλλιώς. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να ενισχύετε την κακομαθημένη συμπεριφορά του.

Σας ντροπιάζει
Η αλήθεια είναι ότι ένα κακομαθημένο παιδί, δεν έχει αίσθημα ντροπής. Που σημαίνει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να κάνει σκηνή, δημοσίως, που θα σας φέρει σε δύσκολη θέση. Αρκεί να περάσει το δικό του. Επίσης, δεν έχει πρόβλημα να πει για παράδειγμα ότι δεν του αρέσει το δώρο που του έφερε κάποιος, μπροστά του. Και να σας ντροπιάσει.

Συμβουλή: Σαφώς και πρέπει να προσφέρουμε στα παιδιά μας και να προσπαθούμε να τα κάνουμε ευτυχισμένα, αλλά πρέπει ξεκάθαρα να τους δείξετε ότι το «αφεντικό» στο σπίτι είστε εσείς. Υπάρχουν κανόνες και πρέπει να τηρούνται. Και αν μια φορά δεν του κάνετε το χατίρι, δεν χάλασε και ο κόσμος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved