Μήπως και το δικό μου παιδί είναι λίγο κακομαθημένο;

Είναι πολύ εύκολο να ξεχωρίσουμε το κακομαθημένο παιδάκι στην παιδική χαρά, αλλά έχουμε την δύναμη και τη θέληση να δούμε τα σημάδια στο δικό μας παιδι;

Μήπως και το δικό μου παιδί είναι λίγο κακομαθημένο;

Οι πολλές χάρες, τα νταντέματα και τα χατίρια κάνουν καλό ή κακό; Πώς και πότε χάνουμε το μετρο; Ο κάθε γονιός έχει τα δικά του όρια και τα δικά του κριτήρια, αλλά μερικά πράγματα είναι δύσκολο να τα δει. Ειδικά, όταν αφορούν το δικό του παιδί. Πολύ συχνά δίνουμε συγχωροχάρτι για την άδικη ή κακή συμπεριφορά του παιδιού μας, λέγοντας πως νυστάζει, πεινάει, είναι κουρασμένο, είναι μικρο, και δεκάδες άλλες δικαιολογίες...

Ας δουμε ένα checklist με 10 ενδείξεις συμπεριφοράς κακομαθημένου παιδιού.
Και αν αναγνωρισουμε πολλά σημάδια στο δικό μας, που επαναλαμβάνονται τακτικά, τότε ίσως να πρέπει να πάρουμε μέτρα για να αντιμετωπισουμε το θέμα πριν να ειναι αργά.

1. Εχει κρίσεις συχνά.
Αν ο τρόπος του είναι άσχημος, όλη την ώρα, τόσο σε δημοσιους χώρους όσο και στο σπίτι, κάτι δεν γινεται σωστά.

2. Δεν ικανοποιείται με τίποτα.
Τα κακομαθημένα παιδάκια δεν ειναι ποτέ ευχαριστημένα με ό,τι εχουν. Αν δουν κάτι άλλο σε άλλο παιδάκι, θέλουν εκείνο.

3. Δεν βοηθάει.
Σε κανένα παιδί δεν αρέσει να καθαρίζει, αλλά καποια στιγμή θα πρέπει να ειναι προθυμο να βοηθήσει με μικρές δουλίτσες, όπως να βάλει στη θέση τα παιχνιδια του ή τα παπουτσια του.

4. Προσπαθεί να ελέγξει τους ενήλικες.
Δεν ξεχωρίζει ανάμεσα σε φίλους του και ενήλικες, περιμένοντας πως και οι δύο κατηγορίες ανθρώπων πρέπει να τον (υπ)ακούν όλες τις ώρες.

10

5. Συχνά σας φέρνει σε αμηχανία δημοσίως.
Εδώ κι εκεί μία εξαρση την έχουμε περάσει όλοι, αλλά όταν γίνεται εσκεμμένα για να περάσει το δικό του ή να τραβηξει την προσοχή, η κατάσταση έχει ξεφύγει.

10

6. Δε θέλει να μοιράζεται
Αυτο είναι δύσκολο συναίσθημα για ολα τα παιδάκια, αλλά μετά τα 4 το παιδί θα πρέπει να συνειδητοποιεί την διάθεση να μοιραστεί τα παιχνίδια του με τους φίλους και τα αδελφάκια του.

7. Πρέπει να το ικετέψετε.
Ενας ενήλικας πρέπει να έχει το πάνω χέρι και τα παιδιά πρέπει να τον ακούνε. Η αντίστροφη κατάσταση ειναι εσφαλμένη. Δεν πρέπει να ικετεύετε και να παρακαλάτε το παιδί σας να κάνει κατι.

10

8. Σας αγνοει.
Σε κανέναν δεν αρέσει να ακούει 'όχι', αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το να σας αγνοεί είναι φυσιολογικό.

10

9. Δε θα παίξει μόνο του.
Οταν πια φτάσει στα 4, θα πρέπει να μπορεί να περάσει λιγο χρόνο με τα παιχνίδια του, χωρίς διαρκώς να ψάχνει και κάποιον άλλον να παιξει μαζί.

10

10. Πρέπει να το δωροδοκήσετε για να κανει αυτό που θελετε.
Δεν είναι φυσιολογικό να του τάζετε πράγματα για να καταφέρετε να σας ακούσει.

10

Τονίζουμε ότι μιλαμε για ενδείξεις. Το ποσες απο αυτές ζείτε και πόσο συχνά, είναι θέμα που πρέπει να σας απασχολήσει προσωπικά και να δείτε πώς θα το αντιμετωπίσετε, αν νομίζετε ότι χρειάζεται.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved